forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 08:59:08

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.  (Przeczytany 157365 razy)
Matti
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #20 : 2007-02-16, 21:01:18 »

Marisha właśnie  o tym móie np.to jądro koguta to stereotypy przyzwyczajenia... łapka kurza też.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #21 : 2007-02-16, 22:51:05 »

Mam w domu "Kwitnące zdrowie. Porady lekarza, który w znakomitym zdrowiu dozył 116 lat" Dr Normana W. Walkera.

Nie chcę negować niczego, co napisał. Jednak kiedy zastosowałam się do jego rad i pare razy zjadłam sparzone ziarna kaszy gryczanej i pszenicy, dostałam tak silnego ataku bolu jelita, ze o mało nie zemdlałam. Nigdy potem juz nie odważyłam się powtórzyć doświadczenia z jedzeniem surowych ziaren. A jelito po latach jeszcze sie odzywa przy dotyku, ale już w bardzo łagodnym stopniu.

Oto parę cytatów:
"[...] zadaniem prawidłowego odżywiania jest dostarczanie organizmowi energii [...] każda komórka, oddając organizmowi siłę i energię, zużywa się i musi ją zastąpić nowa. [...] tylko świeży, surowy pokarm - warzywa, zwłaszcza różne odmiany sałaty, owoce, orzechy i nasiona - jest pokarmem żywym, ponieważ zawiera on swoiste czynniki życia, które nazywamy enzymami. Enzymy nie są "ciałami" ani "substancjami". Są raczej zasadą życia w atomach i cząsteczkach. Enzymy w powyżej 54 stopni C giną. Zimno i zamrażanie enzymom nie szkodzi. [...]

Enzymy w komórkach ludzkich są takie same jak w organizmach roślinnych, a każda z cząsteczek ludzkiego organizmu przyciaga odpowiednią cząsteczkę roslinną. [...] Owa siła magnetyczna, co jest prawdziwą zagadką, skupia się w wątrobie, a sterują nią gruczoły dokrewne."

A tu przepis, który zwalił mnie z nóg (dosłownie) :
Zalac ziarno wodą o temp. 52 stopnie C na całą noc. Rano jeść np. z miodem (nie z cukrem)

Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #22 : 2007-02-17, 07:32:33 »

Ewa ... co do prawie surowych ziaren to opowiem ci moje doświadczenia byłem na wege te wakacje
i wdg teorii obróka jest zła niszczy cenne skłądniki wcinałem kasze gryczają na surowo tzn zalałem wodą nasiąkła troche i była miększa i dało sie jesć nawet teraz z apetytem to wspominam .

Tak samo płątki owsiane wcinałem przez pewien czsa na surowo moczone w wodzie. i : żadnych złych efektów tego nie zauważyłęm a moczyłem np.30min przed jedzeniem ba nawet to lubiałem ale tak czy siak zboża to inna para kaloszy bo my tego nie ruszamy. A najlepiej nie ruszajmy nie było rolnictwa więc to nasze nienaturalne pożywienie.

Jak sobie dotykam bicepsa to to mysle że w sumie jego miękkości i budowie bardziej odpowiada surowe mięso niż twardsze przysmażone.

Tak samo mówiłem kiedyś do głuchych na argumenty wege weź do reki marchewke i weź kurczaka i pomyśl z czego jesteś zbudowany ? Co bardziej ciebie przypomina?
Z czego będzie lepszy dom jak damy robotnikom cegły czy piasek??

no i tak na logike to "surowe" lepiej wygląda. kurna jak tak dalej pójdzie to niewytrzymam i przetestuje już choćby dla samego testowania na pare dni...  choc mnie nie ciągnie cągle o tych pasożytach nie jestem do końca przekonany...
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #23 : 2007-02-17, 08:05:36 »

Zalac ziarno wodą o temp. 52 stopnie C na całą noc. Rano jeść np. z miodem (nie z cukrem)

Doskonały przepis dla wegetarian i dla których węglowodany są źródłem energii. Wszystko zgodnie z prawami biochemii Very Happy. Z "ziaren" proponowałbym jakieś wysokobiałkowe, aby posiłek był pełnoporcjowy Cool (BWT 1:3:0,3-0,5) i jeszcze trochę tuńczyka najlepiej w oleju, a nie sosie własnym (tak ze 2x w tygodniu po 100g) dla uzupełnienia "niezbędnych" NKT, w szczególności 3-omega!. "Głoda" należy "zabijać" przekąską z owoców lub warzyw!. Poprawne funkcjonowanie organizmu gwarantowane, ale zdrowie "chwiejne" (podatność na przeziębienia i choroby bakteryjno-wirusowe). Sad

PS
Olej z tuńczyka odsączyć, tak aby uzyskać proporcję dobową - BWT 1:3:0,3-0,5), bo nadmiar tłuszczu na tej zdrowej diecie powoduje otyłość, insulinooporność a w konsekwencji cukrzycę typ II lub (i) inne groźne choroby cywilizacyjne, a dla pewności jeszcze może jakiś suplement o szerokim działaniu (coś od A do Ź) i można żyć, jak "nauka" przykazała! Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #24 : 2007-02-17, 11:24:53 »

weź do reki marchewke i weź kurczaka

Marchewka jest mniej trująca od kurczaka, bo kurczaki fermowe się nie nadają do jedzenia, szczególnie importowane z US Very Happy.
Z drobiu kupowanego w markecie nadaje się tylko oprawiona, mrożona "gęś polska owsiana" - czasem wszystkiego nie wykupią Niemcy i przez to ten rarytas jest na rynku po około 12zł/kg Exclamation
Gęś oprawioną podaje się na stół odpowiednio spreparowaną kulinarnie (pieczenie, gotowanie), a surową - TYLKO  na wyraźne życzenie Gości!
Zapisane
chris
Go


Email
Odp: WIEPRZOWINA - reszta nieważna!
« Odpowiedz #25 : 2007-02-17, 16:43:07 »

Każde mięso jest dobre, ale polska wieprzowina z rasy białej zwisłouchej z lubelskiego - najlepsza.
A dla tych co lubią jajcówki na skwarach - mieszanina surowego podgardla, boczku wędzonego i prawdziwej kiełbasy toruńskiej, wszystkiego równo, podsmażone na maśle klarowanym, smalcu lub mieszance tych tłuszczy. Nic więcej jeść nie trzeba Very Happy. Do woli, prosto, monotonnie, do końca życia i bez "wyliczanek" Laughing Laughing Laughing. Tłuszcz i węglowodany uzupełnia się owocami mrożonymi ze śmietanką. Na koniec tygodnia normalny Obiad Rodzinny (latem ruszt), ale można też dowolnie kombinować, koniecznie z zachowaniem proporcji BTW dostosowanej do własnego organizmu - jak kto woli Cool

(ciach)

"NORMALNY, ZDROWY" człowiek nic nie musi sobie badać - wystarczy zachowanie proporcji BTW i obserwowanie własnego organiznu.  Cool

Witam,
jak rozumiem jajcowki mozna zastapic wieprzowina,jako pierwszy posilek.
Owoce ze smietanka uzupelniaja W.

Gdzie w takim razie dobroczynne dzialanie zoltek?

Czy wolowina rasy angus moze zastapic wieprzowine? Pytam bo widzialem
tutejsza fabryke wieprzowiny,zgroza.

Moja zona wlasnie odstawila wage,troche sie niepokoje o efekty,zobaczymy.
ZDROWA zdiagnozowana,MRI w odstepie 4 lat nie wykazal zadnych zmian.
Zadnych poprzednich objawow choroby.

pozdrawiam
krzysztof

Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #26 : 2007-02-17, 17:12:23 »

Ja tam bym wolała słoninę i...wołowinę.
Argumenty ...może nie z tego działu - popierają  jednak wiedzę dt. leptyn (alergologia):
Księga Izajasza 65,4 i 66,17.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: WIEPRZOWINA - reszta nieważna!
« Odpowiedz #27 : 2007-02-17, 17:42:16 »

... jak rozumiem ...

Jeśli tak, to też dobrze  Cool.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #28 : 2007-02-17, 18:23:22 »

Ja tam bym wolała ...

Wolna wola, ale dziś aby zarazić się trychinozą trzeba bardzo "zgrzeszyć"  Shocked Sad.
A "na dzień dzisiejszy" -  "zbawienie, albo wieprzowina", jest tak samo niedorzecznym twierdzeniem, jak np:  Question - no jakoś nic obrazowego nie mogę wymyślić na poczekaniu Mr. Green
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #29 : 2007-02-17, 18:42:31 »

Cytuj
Moja zona, ZDROWA zdiagnozowana,MRI w odstepie 4 lat nie wykazal zadnych zmian.
Zadnych poprzednich objawow choroby.
Wspaniala wiadomosc Chris  Very Happy


Tzn, zadnych nowych zmian, czy moze sie cofnely? (Mam na mysli zmiany w mozgu)
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: WIEPRZOWINA - reszta nieważna!
« Odpowiedz #30 : 2007-02-17, 19:01:53 »

Czy wolowina...  ...  moze zastapic wieprzowine?

Jeśli ta wołowina tak wygląda - http://1-800-kobebeef.com/ - to TAK!.
Zapisane
chris
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #31 : 2007-02-17, 19:55:07 »

[
Wspaniala wiadomosc Chris  Very Happy

Tzn, zadnych nowych zmian, czy moze sie cofnely? (Mam na mysli zmiany w mozgu)

Witam,
z zasady jestem przeciw nie potrzebnym badaniom,to bylo zyczenie mojej zony.
Jak okreslila to okulistka,obraz oka odbiera z opoznieniem,nie ma to zadnego wplywu
na zycie codzienne,ale samochodem jezdzic nie moze,szczegolnie z wiekszymi szybkosciami.
Mozliwe ze ten orginalny obraz krazy,zanim trafi na wlasciwe miejsce,nie wiem.
W tym samym czasie,okulary staly sie zbyteczne.

Po porownaniu zdjec MRI,neurolog stwierdzil ze nie ma zadnych zmian czyli
drK znowu ma racje.Swego czasu probowalem was zainteresowac tematem "plastycznosci mozgu"
moze to wyjasnienie takiej sytuacji,znowu nie wiem.

Ostatnio odstawila wage,teoretycznie w zgodzie z zaleceniami drK.

Jak na razie drK podarowal nam 4 lata spokoju i worek kasy
Zyc nie umierac. Very Happy

Dlatego przypomnialem Ci Twoj wlasny post o zmianach,wybacz Laughing

pozdrawiam
krzysztof
Zapisane
chris
Go


Email
Odp: WIEPRZOWINA - reszta nieważna!
« Odpowiedz #32 : 2007-02-17, 19:59:06 »

Czy wolowina...  ...  moze zastapic wieprzowine?

Jeśli ta wołowina tak wygląda - http://1-800-kobebeef.com/ - to TAK!.

A mialo byc tak tanio Shocked Smile

Tak wlasnie wyglada,tzn jest bardzo podobna,dziekuje.

krzysztof
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #33 : 2007-02-17, 21:01:27 »

Jak to dobrze, że podroby są jeszcze tanie. Dziś zaczął się Rok Świni w Chinach, a przyrost gospodarczy Chin jest proporcjonalny do przyrostu spożycia wieprzowiny i jaj w tym kraju Very Happy. Ekonomiści mówią o jakimś cudzie, ale to "Wegechiny" przechodzą na "Wieprzochiny" Wink.
Zapisane
Szymon
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #34 : 2007-02-17, 22:43:09 »

Cytuj
Ekonomiści mówią o jakimś cudzie, ale to "Wegechiny" przechodzą na "Wieprzochiny" Wink.

To, ze zasuwaja po 15 godzin dziennie i jeszcze sie nie zbuntowali to bez watpienia znak, ze jada na roslinkach.  Laughing Jak sie wreszcie dorobia i beda mogli sobie pozwolic na lepsze jadlo, nie dadza sie robic w konia (mimo ze wtedy bedzie, dajmy na to, rok swini)
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #35 : 2007-02-18, 08:36:31 »

www.ziemia.org/raport.php?rid=1 - "chińskie zużycie mięsa - 63 miliony ton - góruje znacznie nad 37 milionami ton konsumowanych rocznie przez Amerykanów. Podczas gdy spożycie mięsa w Stanach rozkłada się równomiernie między wołowinę, wieprzowinę i drób, w Chinach zdecydowanie dominuje spożycie wieprzowiny. Istotnie, połowa ze wszystkich świń na świecie żyje właśnie w Chinach".

Sześćdziesiąt trzy miliony ton - to średnio jakieś 50 kg rocznie na Chńczyka. Jak na "wegekraj" - to całkiem, całkiem Shocked - pięciokrotny Question wzrost od czasów Rewolucji Kulturalnej. Dojadają jajca z Polski Laughing Laughing Laughing (wykupili podobno całą nadprodukcję proszku jajecznego w polskich proszkowniach - ale to może być plotka) na swoim surowym podgardlu, boczku wędzonym i kiełbasie pekińskiej Shocked Wink Mr. Green
"Rosnąca potęga narodów" w historii, zawsze wynikała z rosnącej średniej konsumpcji produktów zwierzęcych w tych narodach, a bieda, nędza i ...  Question Idea Neutral

Ciekawe czemu rozpropagowano "chińszczyznę" (chińskie potrawy narodowe), z bambusa i ryżu, a nie z wieprzowiny?. Te drugie są podobno bardzo niezdrowe, bo kto "normalny" może "smakować" w "pieczonym półgłówku wieprzowym", a w Chinach jak każdy wie się jada ryż. To samo tyczy OKINAWY - na tej wyspie, jedzą prawie wyłącznie WIEPRZOWINĘ, choć niektórzy twierdzą, że ryby, owoce i warzywa Laughing

Dlatego nie ma lepszego mięsa jako pokarm dla Człowieka jak:
WIEPRZOWINA
Zapisane
Szymon
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #36 : 2007-02-18, 08:52:11 »

Cytuj
"Rosnąca potęga" w historii, zawsze wynikała z "rosnącej konsumpcji produktów zwierzęcych"

To prawda. W ostatnim niezbędniku historycznym dołączonym do Polityki opisane są zwyczaje żywieniowe Amerykanów z 19 i pierwszej połowy 20 wieku. Okazuje się, że dominującym zapachem, który unosił się z wielu amerykańskich kuchni przed wyjściem do pracy w godzinach rannych, był zapach jajecznicy na bekonie. Dominowały wieprzowina i wołowina, drób pojawił się znacznie później. Autor nic nie wspomina o pladze otyłości wśród nacji, która budowała właśnie potęgę obecnego najpoteżniejszego państwa świata, ale to pewnie niedopatrzenie autora... bo przecież teraz...  Confused
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #37 : 2007-02-18, 09:00:30 »

Największą tragedią (przestępstwem "naukowym") - było wmówienie "ludziom", że "margaryna jest zdrowsza od masła" i  "smaży się na oleju". Bardziej szkodliwych kłamstw nie można było wymyśleć Laughing , a nowotwory będą jeszcze latami zbierały "zjadaczy margaryny" Crying or Very sad
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #38 : 2007-02-18, 09:56:13 »

potęgę ...  ... państwa ...

zawsze tworzy "klasa średnia", a plaga otyłości w US nie dotyczy raczej ani bardzo bogatych, ani średniozamożnych - czyli tych co siedzą przy "stole" (jaja na bekonie), a nie przy "korycie" (hamburger, chips & coca-cola)  Very Happy. Dieta "korytkowa" jest gorszą plagą od wszystkich egipskich.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Hmmm jedzenie wszystkiego na surowo takżę mięsa.
« Odpowiedz #39 : 2007-02-18, 10:07:37 »

To samo tyczy OKINAWY ...

Przy okazji długowiecznych - Hunzowie, którzy są oczywiście "wegetarianami" - jedzą średnio około 100kg mięsa na rok, a podstawą diety są sery, masło i śmietana Laughing Laughing Laughing Laughing.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 18 zapytaniami.