MORGANO
Go
|
UDKA KURCZAKA W PIWIE.
Składniki. 500 g udka kurczaka 200 g czerwonej i żółtej papryki /po 1 strąku/ 50 g oleju 300 g jasnego piwa / półtora szklanki / 1-2 łyżeczki przyprawy do mięs 1 kostka o smaku koperkowo-pietruszkowym, 4 łyżki soku cytryny
Sposób przygotowania. Udka kurczaka umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do mięsa. Odstawić na 30 minut. Papryki umyć, przepołowić oczyścić z nasion i pokroić w paski. Udka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem obłożyć papryką i podlać odrobiną piwa. Piec około 35 minut w temperaturze 180stopni. W trakcie pieczenia podlewać piwem. Dodać kostkę koperkowo-pietruszkową, piec jeszcze 5-10 minut.
Ogółem 1050g B-T-W 97,1 – 96,5 – 24,6 / 1350 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 9,2 – 9,2 – 2,3 / 130 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,5 – 18,4 – 4,7 / 260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,0 : 0,3 B+T/200g – 36,9g
|