MORGANO
Gość
|
KOTLETY Z JAJEK.
SkĹadniki. 300 g jajek /6szt/ 100 g buĹki tartej 100 g Ĺmietany 30% 100 g cebuli 50g boczek wÄdzony 50 g masĹa 50 g oleju sĂłl, pieprz 2 ĹyĹźki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
SposĂłb przygotowania. Jajka gotujemy na twardo (10 min). Zalewamy zimnÄ
wodÄ
i ciepĹe obieramy ze skorupek. Drobno siekamy, przekĹadamy do miski, CebulÄ siekamy i przesmaĹźamy na maĹle. Dodajemy do jajek, posypujemy buĹkÄ
tartÄ
i zalewamy ĹmietanÄ
. Do jajecznej masy dla aromatu dodajemy trochÄ przesmaĹźonego, pokrojonego w kostkÄ boczku. Odstawiamy na 10-15 minut, Ĺźeby bulka tarta wchĹonÄĹa ĹmietanÄ. Doprawiamy solÄ
pieprzem, dodajemy natkÄ pietruszki i dokĹadnie mieszamy. DĹoĹmi formujemy 4-5-centymetrowe, niezbyt grube placuszki.. SmaĹźymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy siÄ zrumieniÄ
, smaĹźymy jeszcze parÄ minut pod przykryciem.
OgĂłĹem 750g B-T-W 57,4 – 179,0 -90,9 / 2200 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 7,7 – 23,9 – 12,1 / 290 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,5 – 35,8 – 18,2 / 440 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,1 : 1,6 B+T/150g-47,3g-
|