Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: SOSY (Przeczytany 3714 razy)
|
Hana
Gość
|
|
SOSY
« : 2007-03-01, 18:37:53 » |
|
Chce sie pochwalic moim ostatnim osiagnieciem kulinarnym. SOS CEBULOWY Na smalcu dusze cebule (duzo cebuli),dolewam wywaru z kosci/miesa--i dusze dalej okolo 30 min.miksuje doprawiam do smaku sola, pieprzem i gotowe!
Dzisiaj: Wieprzowina bez kosci (lopatka, karkowka) pokrojona w kostke obrumieniona na smalcu i zalana sosem cebulowym +20min. gotowana . Polecam--szybko i smacznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
|
Odp: SOSY
« Odpowiedz #1 : 2007-03-01, 18:48:56 » |
|
Mniej cebuli + czerwona papryka =sos paprykowy (z zolta i zielona , nieciekawy kolor).
Cebula + pomidory =sos pomidorowy tez dobry.
Zachecam do chwalenia sie kulinarnymi "osiagnieciami".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Gość
|
|
Odp: SOSY
« Odpowiedz #2 : 2007-03-02, 23:08:33 » |
|
Mozna tez dodac baklazana! Rozgotowany baklazan swietnie zageszcza, jest dobrym (wg mnie) nosnikiem smaku i daje fajne mozliwosci. Np baklazan (pokroic w kostke, podsmazyc, wrzucic do gara), cebula (to samo) ziemniak (mozna ugotowanego dac dla odmiany) + pomidory -> wszystko poddusic az sie ujednolici. Nie probowalem miksowac, bo to kolejna rzecz do zmywania, a ja len jestem Ulubiona moja wersja to sos baklazanowy z czosnkiem. Biore sobie taka czosnkowa "paciaje" (daje do tego oczywiscie sporo masla na koniec), do tego kawal mieska i TAKI OBIAD Bardzo lubie dostarczac weglowodany w taki wlasnie sposob.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
|
Odp: SOSY
« Odpowiedz #3 : 2007-03-03, 06:54:43 » |
|
! Np baklazan (pokroic w kostke, podsmazyc, wrzucic do gara), cebula (to samo) ziemniak (mozna ugotowanego dac dla odmiany) + pomidory -> wszystko poddusic az sie ujednolici. Nie probowalem miksowac, bo to kolejna rzecz do zmywania, a ja len jestem Ulubiona moja wersja to sos baklazanowy z czosnkiem. Biore sobie taka czosnkowa "paciaje" (daje do tego oczywiscie sporo masla na koniec), do tego kawal mieska i TAKI OBIAD Bardzo lubie dostarczac weglowodany w taki wlasnie sposob.Ja miksuje wszystkie sosy--i to dosc dlugo --robia sie gesciejsze i maja lepsza konsystencje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
|
Odp: SOSY
« Odpowiedz #4 : 2007-03-03, 17:40:42 » |
|
Brokuly,cukinie i cebule dusze na smalcu , dodaje siekana pietruche lub koperek,miksuje i dodaje wywar z kosci.Wtedy mam sos do miesa. Gdy dodaje wiecej wywaru rosolowego, i zageszczam zoltkami ( nie dopuscic do zagotowania ) ,mam zupe dla dzieciakow. Mozna rowniez doprawic smietana lub maslem(gdy sie nie ma alergii).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|