Autor
|
Wtek: Kto wyzbył się cukrów prostych ? (Przeczytany 96807 razy)
|
Gavroche
|
Tak sobie myślę, skoro te cukry proste są takie złe i szkodliwe, to czemu ciało je preferuje? Zamienia skrobię i inne, właśnie na glukozę, a w żyłach krąży nam łycha glukozy... I czemu dobry Bóg dał nam wściekłe zamiłowanie do słodkiego?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Pytanie uzasadniam chęcią odpuszczenia sobie tego rodzaju ww. Dlaczego ? Szkodzą niewątpliwie, ale co jeszcze gorsze - ich spożywanie to najzwyklejszy w świecie nałóg - niczym nie różniący sie od nikotynizmu czy pociągu do alkoholu ! Jak się na to zapatrujecie ? ps: Pytanie także do ludzi znających się na biochemii - czy można w ogóle nie spożywać cukrów prostych, zastępując je skrobią (pomijając produkty zbożowe) ? Nie ukrywam, że pytam głównie Ewę B. i Toana. Będę wdzięczny za wszlekie wpisy.
Tomek
Panie Tomku, Jak śpiewał bard Rosiewicz "Czas już jest na finał, pointa się zaczyna: Coraz więcej przebierańców, coraz trudniej o oryginał."
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
Tak sobie myślę, skoro te cukry proste są takie złe i szkodliwe, to czemu ciało je preferuje? Zamienia skrobię i inne, właśnie na glukozę, a w żyłach krąży nam łycha glukozy... I czemu dobry Bóg dał nam wściekłe zamiłowanie do słodkiego?
Taa. Pewnikiem ma to coś wspólnego z "wściekłą" wiarą i "ostatnią deską ratunku", skoro "dobry Bóg" tak chciał.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Amen
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
>>Kto wyzbył się cukrów prostych?O tyle, o ile. Piękna cyfra, myślałem, że to wartość tylko legendarna. 48h o mocnej herbacie z kwaskiem. Jak siedzę to bym coś zjadł, ale jak się ruszę to od razu ochota przechodzi, widać, Admin słusznie pisze, że mięśnie generują energię.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A do tego, jakie te cukry proste? Jak poskręcane są...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
>>Kto wyzbył się cukrów prostych?O tyle, o ile. Piękna cyfra, myślałem, że to wartość tylko legendarna. 48h o mocnej herbacie z kwaskiem. Jak siedzę to bym coś zjadł, ale jak się ruszę to od razu ochota przechodzi, widać, Admin słusznie pisze, że mięśnie generują energię. Taki cukier to moja babcia miała, tuż przed śmiercią, ale ona ze trzy doby nie jadła. Skoro tak, to nie siedź, tylko zapierlalaj o suchym pysku, może perpetuum jakie Ci wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
>>Kto wyzbył się cukrów prostych?O tyle, o ile. Piękna cyfra, myślałem, że to wartość tylko legendarna. 48h o mocnej herbacie z kwaskiem. Jak siedzę to bym coś zjadł, ale jak się ruszę to od razu ochota przechodzi, widać, Admin słusznie pisze, że mięśnie generują energię. Taki cukier to moja babcia miała, tuż przed śmiercią, ale ona ze trzy doby nie jadła. Skoro tak, to nie siedź, tylko zapierlalaj o suchym pysku, może perpetuum jakie Ci wyjdzie. meczennicy tak juz maja,wylewa sie im zza paska
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
>>Kto wyzbył się cukrów prostych?O tyle, o ile. Piękna cyfra, myślałem, że to wartość tylko legendarna. 48h o mocnej herbacie z kwaskiem. Jak siedzę to bym coś zjadł, ale jak się ruszę to od razu ochota przechodzi, widać, Admin słusznie pisze, że mięśnie generują energię. Taki cukier to moja babcia miała, tuż przed śmiercią, ale ona ze trzy doby nie jadła. Skoro tak, to nie siedź, tylko zapierlalaj o suchym pysku, może perpetuum jakie Ci wyjdzie. meczennicy tak juz maja,wylewa sie im zza paska Przy takich postach? https://www.youtube.com/watch?v=INBOvCWYqlU&feature=player_detailpage#t=27
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
>>Kto wyzbył się cukrów prostych?O tyle, o ile. Piękna cyfra, myślałem, że to wartość tylko legendarna. 48h o mocnej herbacie z kwaskiem. Jak siedzę to bym coś zjadł, ale jak się ruszę to od razu ochota przechodzi, widać, Admin słusznie pisze, że mięśnie generują energię. Taki cukier to moja babcia miała, tuż przed śmiercią, ale ona ze trzy doby nie jadła. Skoro tak, to nie siedź, tylko zapierlalaj o suchym pysku, może perpetuum jakie Ci wyjdzie. meczennicy tak juz maja,wylewa sie im zza paska Przy takich postach? https://www.youtube.com/watch?v=INBOvCWYqlU&feature=player_detailpage#t=27A jednak W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza ,może obniżyć się do 70 mg/dl. Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100 . Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi. Źródło Stryer
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A mądrością jest postępować tak...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Cyfra jak cyfra, ale pozycja jaka! Kolejna odwracalna liczba wyszła, po 3 dobach o herbacie i 45 minutach od zjedzenia 350g brzuszków z łososia. Takie delfinie śniadanie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A smak tych brzuszków czułeś?
|
|