MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (46) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Po serii listów, do których jeszcze powrócę teraz chciałbym powrócić do samych początków publikacji dr Jana Kwaśniewskiego, które swą inicjację miały już w kwietniu roku 1996 w "Dzienniku Zachodnim". Poniższy artykuł rozpoczął nieskończony jeszcze cykl cieszący się dużym uznaniem i zainteresowaniem czytelników. Słowo wstępne napisał redaktor naczelny "Dziennika Zachodniego” Marek Chyliński. Pierwsza faza serii artykułów autorstwa dr Kwaśniewskiego nosiła tytuł "Tłuste życie". Po niej nastąpiło jeszcze kilka serii pod tym samym naczelnym tytułem doprowadzając do bieżących artykułów ukazujących się nieprzerwanie pod nazwą "Dr Kwaśniewski odpowiada". Jak sama nazwa wskazuje są to odpowiedzi na listy czytelników, którym doktor pomaga stosować odpowiednio do przypadku "żywienie optymalne”.
M O R G A N O /Bytom/ Odchudzić się, wyzdrowieć i zmądrzeć!
Doktora Kwaśniewskiego poznałem pod koniec lat osiemdziesiątych. Trafiłem do niewielkiego motelu w Cedzynie pod Kielcami, gdzie lekarz z Ciechocinka prowadził Akademię Zdrowia "ARKADIA". Cóż na początku wcale nie ukrywałem sceptycyzmu wobec metod stosowanych przez autora "diety optymalnej". Wkrótce miałem przekonać się jednak, że największe autorytety medyczne nie są w stanie zakwestionować wyników jego wieloletnich badań. Ponad wszelką wątpliwość stwierdzono, bowiem, że "tłuste życie", o ile pacjent stosuje się ściśle do jego wymagań, nikomu jeszcze nie zaszkodziło! Istota tej diety sprowadza się do przytaczanych tak chętnie słów proroka Izajasza: "Pasterską strawę jeść będzie, aby nauczył się wybierać dobro, a odrzucać zło", a Herodot uzupełnił to zdaniem: " Z potraw, które zjadamy, powstają wszystkie choroby ludzkości". Zatem - twierdzi Kwaśniewski najlepsze dla człowieka są produkty pochodzenia zwierzęcego, ( które zaleca Biblia) zbliżone do optymalnego wzorca, wedle, którego powinien żywić się człowiek Kapłani mieli, więc zjadać z upieczonych zwierząt "całą tłustość", a ponadto wątrobę, nerki, mięso z lewej łopatki. Przekładając to na język dzisiejszych jadłospisów trzeba wiedzieć, że tak potępiane przez dietetyków pasztety, golonka, schabowe, salcesony są najcenniejszymi pokarmami, od których zależy nasze zdrowie, tężyzna, sprawność umysłu. Wiem, że dla kogoś, kto przez całe życie jadł chleb, owoce, pił soki, używał soli, kochał słodycze nagłe uznanie tych produktów za zakazane, zmienienie upodobań może być bardzo trudne. Ale przykłady tysięcy moich pacjentów, którzy przeszli na dietę wysokotłuszczową udowadniają, że jest to możliwe i nie ma absolutnie żadnego negatywnego wpływu na stan zdrowia - mówi dr Jan Kwaśniewski. - Przeciwnie! Tłuste krowie mleko, dużo jaj, podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły, wszelkie rodzaje serów, wędliny, orzechy, śmietana, majonez stosowane codziennie od śniadania do kolacji pozwalają uniknąć wszelkich chorób. Kwaśniewski wie, co mówi. Jego pacjentami są uczeni, lekarze, ludzie bardzo światli i gruntownie wykształceni. Dla wielu z nich przejście na dietę optymalną było jedynym ratunkiem. Najbardziej zagorzali zwolennicy diety optymalnej uważają, że jest tylko kwestią czasu zaakceptowanie jej podstawowych założeń przez świat medyczny. Już dziś wielu lekarzy odrzuca poglądy jakoby masło i jajka spożywane w dużych ilościach miały wpływ na utrzymanie się wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i powstanie miażdżycy. Kwaśniewski mówił o tym 20 lat temu i wtedy uznawano jego pomysły za niedorzeczne. " Gdyby udało się udowodnić zbawienny wpływ żywienia optymalnego na zdrowie ludzkości nagroda NOBLA w dziedzinie medycyny trafiłaby do Ciechocinka, to pewne" powiedział "DZ" kilka lat temu jeden z lekarzy. Pierwsze nie szkodzić - brzmi przykazanie lekarskie. Kwaśniewski respektuje je z całą odpowiedzialnością. MAREK CHYLIŃSKI
|