forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 10:32:28

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669817 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Produkty mączne.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Produkty mączne.  (Przeczytany 40340 razy)
Tymon
Go


Email
Produkty mączne.
« : 2007-03-05, 14:01:02 »

Na czym dokładnie polega szkodliwość produktów mącznych, takich jak np. ciemne pieczywo (poza wysokim indeksem glikemicznym)? Spotkałem się z bardzo negatywnymi wypowiedziami odnośnie pieczywa itp. Przyznam, że od czasu do czasu zdarza mi się uzupełniać węglowodany chlebem albo bułką. Sad
Zapisane
Tymon
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #1 : 2007-03-09, 10:40:40 »

Znalazłem cytat z lekarki: "Zboża wywołują zapalenie tk. lącznej. Nawet Taoiści sprzed ok. 5000 lat zauważają ich szkodliwość - zboża ig Nich zwiększają zapotrzebowanie na tlen. Mierzę to czasem bezdechu (o czym piszę). Czas bezdechu jest kompatybilny z innymi probami wytrzymałościowymi (biegi, próba wspinania na palce,czas fonacji). W zaburzeniach płucnych i nie tylko, warto dbać o prawidłowy oddech - przy leżeniu na plecach MA CI SIĘ UNOSIĆ BRZUCH PRZY WDECHU."
Właśnie zaopatrzyłem się w książkę Ewy. Przez weekend przeczytam.  Very Happy
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #2 : 2007-03-10, 14:29:55 »

Przez weekend przeczytam.  Very Happy

Nie masz jakichś ... hmm przyjemnieszych metod spędzania weekendu  Cool ? Żartuję. Też lubię czytać.
Zboża nie zawierają witaminy A, C, E, jodu. Oczyczczone nie zawierają też B, mikroelementów.
Gluten jest bardzo trudno strawialnym białkiem . Nie tylko dla niemowlaków.
Kwas fitynowy wiąże wapń i magnez i nasila ich niedobory (osteoporoza, próchnica zębów, skurcze dodatkowe serca, kurcze nóg).
 Very Happy
Zapisane
Tymon
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #3 : 2007-03-12, 09:31:23 »

Bardzo wartościowa książka, dla mnie rewelacja. Do tego bardzo ładnie wydana. Przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na DO. O pewnych rzeczach nawet mi się nie śniło, muszę przyznać. Widzę teraz, ile popełniałem błędów z pieczywem, produktami mlecznymi, monotonią na talerzu. Liczenie BTW to - okazuje się - za mało. Autorka wykonała godną podziwu pracę. Polecam wszystkim małym i większym "krytykom", którym na diecie cokolwiek jeszcze szwankuje, a takich osób nie brakuje. "Ulepszenia" nie są wbrew pozorom bardzo skomplikowane. Sama książka nie jest łatwa - nie wszystko jest oczywiste dla laika, ale pomimo tego czyta się ją świetnie (w sam raz na wiosenny weekend).
Dzięki, Ewa. Very Happy
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #4 : 2007-03-12, 09:40:59 »

Tymonie,przeczytalam juz z pol roku temu i ciagle do niej wracam. Very Happy
Sa wsrod nas jednak zatwardziele,ktorzy nadal codziennie jadaja monotonnie i jednostronnie.
Im to juz,zadna dieta ani ksiazka nie pomoze. Laughing
Zapisane
Tymon
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #5 : 2007-03-12, 10:29:52 »

A wiesz, że sam byłem do niedawna takim "zatwardzielem", jak to nazwałaś? Very Happy Wydaje mi się, że to kwestia formy, w której to "coś nowego" dla nas jest podane. (A forma jest bardzo atrakcyjna.) Poza tym, być może ludzie nie lubią zmian? (Zupełnie jak niemowlaki? Smile Stopień "zatwardziałości" może oczywiście zależeć od różnych czynników, jednak "ci ludzie" są przecież na DO - a to już przecież ogromny postęp. Swoją drogą książka Ewy nie podważa żadnych istotnych twierdzeń doktora Kwaśniewskiego. (Są w niej nawet pewne ciekawe odniesienia do Bilblii.) Dla mnie propozycja Ewy jest skierowana do ludzi, którzy nie zamykają się i chcą, a nawet lubią "eksperymentować", poszukuja diety idealnej dla siebie, gdy samo obniżanie białka i zwiększanie tłuszczu przestaje wystarczać. W końcu już samo rozpoczęcie DO było dla każdego z nas pewnie największym "eksperymentem".
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #6 : 2007-03-12, 22:25:08 »

Może stworzymy oddzielny wątek o książce dr.Ewy? Wszyscy, którzy czytają, przeczytali będą mogli wymienić doświadczenia.Chyba Toan nie zabroni, w końcu podstawą diety dobrej wg dr.Ewy jest DO. Czytam cały czas a ponieważ wcielam również tę dietę u mojego syna to czytam nie,żeby przeczytać ale,żeby zastosować a ja wtedy czasami czepiam się 1 zdania i się zastanawiam czy coś z tego dla mnie wynika? A tych co nie czytali może niektórych zachęcimy? Jak bym mogła to zachęciłabym pół moich znajomych i rodziny  do tej książki.(bo mam w rodzinie alergie, pasożyty, nerwice i wiele innych.)Ale najprościej jest powiedzieć nie mam czasu, nie wyrzeknę się cukru itp. łatwe zdania do powiedzenia.
Ja jeszcze muszę wcielić w życie najtrudnejsze wylecz matkę-wyleczysz dziecko i jeść tak jak mój syn.Bo będzie łatwiej mi poznać co mu szkodzi, bo on nie powie np. że boli go głowa czy brzuch a to by była cenna informacja.Może mi to wyjdzie i przynajmniej podobnie będę mogła jeść jak on?
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #7 : 2007-03-13, 01:40:30 »

To ja naleze do takich twardzieli ,albo leniwców .
   Moje jedzenie -to monotonia -ale naprawde mi z tym dobrze
bo nielubie za długo przebywać w kuchni.
Zapisane
Tymon
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #8 : 2007-03-13, 09:20:53 »

To dobry pomysł odnośnie nowego wątku.  Very Happy
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #9 : 2007-03-13, 20:56:51 »

Sa wsrod nas jednak zatwardziele,ktorzy nadal codziennie jadaja monotonnie i jednostronnie.
Im to juz,zadna dieta ani ksiazka nie pomoze. Laughing
ROTFL, byc moze sa zatwardziele, tylko niewiadomo skad sie wzieli, ze jadaja monotonnie. Zasady DO sa znane, wystarczy je sobie przypomniec. Nie musi byc monotonii w jedzeniu.
Nie czytalem ksiazki lekarki, i w zasadzie nie zamierzam. Nie jem monotonnie. Nie potrzebuje robic rotacji mlecznych, bo stosowanie DO wg J.K /w maju minie 5 lat/ dalo spodziewane efekty w wyleczeniu chorob /rzs u zony , dna moczanowa u mnie/. Nie mam powodu, zeby zmieniac sposob odzywiania, jakiego nauczyl mnie dr. J.K.
Pozdrawiam
maf
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #10 : 2007-03-15, 03:35:25 »

Od czego  robia sie zajady ??? dawno tego nie miałam Shocked Shocked
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #11 : 2007-03-15, 10:58:38 »


jezeli je sie prod.maczne,to brak miejsca na dobre bialko i tluszcze.
Ja stawiam na brak wit.z grupy B Smile
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #12 : 2007-03-15, 11:36:13 »

Sa wsrod nas jednak zatwardziele,ktorzy nadal codziennie jadaja monotonnie i jednostronnie.
Im to juz,zadna dieta ani ksiazka nie pomoze. Laughing
ROTFL, byc moze sa zatwardziele, tylko niewiadomo skad sie wzieli, ze jadaja monotonnie. Zasady DO sa znane, wystarczy je sobie przypomniec. Nie musi byc monotonii w jedzeniu.
Nie czytalem ksiazki lekarki, i w zasadzie nie zamierzam. Nie jem monotonnie. Nie potrzebuje robic rotacji mlecznych, bo stosowanie DO wg J.K /w maju minie 5 lat/ dalo spodziewane efekty w wyleczeniu chorob /rzs u zony , dna moczanowa u mnie/. Nie mam powodu, zeby zmieniac sposob odzywiania, jakiego nauczyl mnie dr. J.K.
Pozdrawiam
maf
Masz rajcę mnie też wystarczy książka dr Kwaśniewskiego. Z niej dowiedziałam się wszystkiego co potrzeba do stosowania ŻO. Stosuję 9-ty rok z dobrym skutkiem.

.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #13 : 2007-03-15, 17:21:57 »

Od czego  robia sie zajady ??? dawno tego nie miałam Shocked Shocked

Niedobór witaminy B2.
U mnie pojawiały sie 15 lat temu po chlebie.
Często znikają po 3 dniach bez cytryny i innych cytrusów (jeżeli cytrusy były za często w diecie).
Uważa się , że zajady=infekcja grzybicza.
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #14 : 2007-03-15, 23:03:56 »

No tak
miałam imprezke - pomarańcza ,kawusia ,ciatko ,wino Confused
   ,zeby tak po jednym dniu Sad
chleba nie jadam  ,chyba,ze przypaloną piętke.
        Wydawało mi sie ,ze jak jadam ok 3 jajek dziennnie -to powinnam byc odporna
    nawet na te troszke trucizny .
     
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #15 : 2007-03-16, 08:11:28 »

W sumie jajka jedzone codziennie tak "PI RAZY DRZWI"(czyli czasem/często) działają.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #16 : 2007-08-08, 11:09:09 »

To ja naleze do takich twardzieli ,albo leniwców .
   Moje jedzenie -to monotonia -ale naprawde mi z tym dobrze
 bo nielubie za długo przebywać w kuchni.

O Rudka  Very Happy Wygrzebałam taki Twój post , pod którym z powodzeniem mogę się podpisać  Smile
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #17 : 2007-08-08, 14:32:00 »

Tymon, to ja dorzuce jeszcze cos.
W zasadzie nie ma pieczywa nie zainfekowanego plesniami. Zeby zabić zarodniki pleśni w penicylinie, trzeba ją traktowac chyba 4 tys stopni Celsjusza. W zbożu przechowywanym w spichrzach pleśni jest bardzo dużo.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #18 : 2007-08-08, 14:38:27 »

Kto się zywi monotonnie? No własnie, kto? To zależy, jak na to patrzeć. Wyadawałoby się, że ja się tak zywię. Codziennie jaja, troche warzyw z ziemniakiem i mięso.

A w takim razie ci co jedza owoce, warzywa, ziarno, sery jedzą bardzo urozmaicenie?

Ja uważam, że skoro dostarczam sobie codziennie wszystkich niezbędnych składników w jajach i mięsie, nie mogę nazwać swojego żywienia monotonnym, a mój organizm tez nie woła o coś innego. Nie mam zachcianek.
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #19 : 2007-08-08, 14:39:12 »

Zazwyczaj dlatego że to są puste kalorie. Ciemny chleb lepiej ale biały? Porównaj sobie w tabelach wartości odżywczych róznice pomiędzy ziarnami pszenicy a chl;ebem białym pszennym.
10x mniej?

poza tym czym bardziej czyści sie tą naturalną bogatą zdrową żywnosć i robi puste nic to wzrasta indeks glikemiczny co takze nie jest korzystne.

Co do chleba na drożdżach to ujme to tak "candida rulez" rozwijasz drożdżami grzyby-drożdże candide i psujesz zdrową mikroflore.

Jedyny fajny chleb to razowiec na zakwasie. Różnica zakwas a drożdże to niebo ziemia ponieważ zakwas to masz bakterie zakwasowe jak acidphilus i mają super wpływ na zdrowie.

Radze chleba na drożdżach nawet kijem nie dotykać.

W praktyce większość przemyłowych chlebów taka jest poszukaj piekarni niedaleko siebie tam na zakwasie robią częściej np.PUTKA to świetna piekarnia stawia na porzadne rzeczy i ma chleby na zakwasie. To przeogromne zanaczenie zdrowotne jeśli często jesz chleb i niezgodze sie z Panią Ewą ze białe pieczywo jest lepsze od czarnego.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 18 zapytaniami.