forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 20:58:39

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Produkty mączne.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Produkty mączne.  (Przeczytany 40300 razy)
elmo
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #20 : 2007-08-08, 16:07:00 »



Co do chleba na drożdżach to ujme to tak "candida rulez" rozwijasz drożdżami grzyby-drożdże candide i psujesz zdrową mikroflore.



Dlatego ja od kilku lat nie jem chleba.
Gdy zaczynałam się leczyć z candydozy,lekarz J.Wróbel powiedział mi właśnie ,ze najlepszy jest chleb na zakwasie.Jadłam jakiś czas,ale potem i bez niego mogłam się obejść.
Dał mi również przepis na biojogurt,abym wzbogaciła mikroflorę jelit.Po kilku latach leczenia jest dobrze   Smile

Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #21 : 2007-08-08, 21:10:32 »

Nie mam zachcianek.


Ewa,a jak mi się chce jajecznicę,to czy jest to zachcianka?  Smile
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #22 : 2007-08-08, 21:31:08 »

Mój mąż dziś stwierdził,że już nie tknie pieczywa.Czasem zdarzało mu się zjeść.
Porównał sobie swoje zachowanie do zachowania kolegi z którym pracuje i który zajada się kanapkami.
Mąż wziął sobie do pracy ryby w oleju ,a jego kolega wspomniane kanapki. Kolega poczuł się senny i osłabiony po zjedzeniu swojego śniadania,a mąż był w dobrej kondycji.Mąż jest przekonany,że samopoczucie kolegi jego, uzależnione było od pieczywa,bo on też to spostrzegł na sobie.
Cieszę się ,że taką drogą to idzie,że nie muszę przekonywać go o szkodliwości pieczywa,nawet w małych ilościach.
Mam nadzieję ,że już bedę zwolniona z jego kupna  Smile
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #23 : 2007-09-05, 23:33:33 »

niezgodze sie z Panią Ewą ze białe pieczywo jest lepsze od czarnego.

To zaleć ciemne pieczywo Matti w chorobie wrzodowej/zgadze, zaleć w chorobach trzustki czy wątroby. Zaleć w collitis ulcetosa (collon irritable), chorobie Leśniowskiego -Crohna. Zaleć w atopowym zapaleniu skóry, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, w suchości śluzówek gardła, astmie...
A otrzymasz natychmiastowe pogorszenie u osoby na DO lub jadającej dużo białka zwierzęcego na dobę.
Ciemnie pieczywo jest jadalne tylko z tłuszczem i na diecie z pobieraniem pr. bogatobiaółkowych roślinnych, NIE zwierzęcych.
NIE zawiera NNKT, wit.A, Wit.E, wit.C, jodu. To sam cukier wolnorozkładający się. Na dodatek z tak trudnostrawialnym białkiem, że NIE WOLNO go podawać dzieciom do roku. Mają delikatne jelito. A ponoć choroba zaczyna się w jelicie...
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #24 : 2007-09-10, 16:20:00 »

To miło ale czy biale piecyzwo jest lepsze...

Nie mówie ze czarne jest super bo wiadomo piczywo to szajs ...

ale Pani mówi że białe jest jeszcze lepsze a ma ono przynajmniej 2-3 x mniej składników odżywczych!

I 2x wiekszy indeks glikemiczny!!

I tego nie rozumiem. Dlaczego białe wdg.pani jest lepsze od czarnego.Jest Pani jedyną osobą jaką czytałem znam z setek która na odwrót twierdzi ze białe lepsze o ciemnego.

I Weston Price podaje ze prymitywne kultury jedzą nieoczyszczone zboża czym pełniejsze naturalniej sze tym zdrowsze wiecej składników itp itd.

Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #25 : 2007-09-12, 13:41:51 »

Dlaczego białe wdg.pani jest lepsze od czarnego.Jest Pani jedyną osobą jaką czytałem znam z setek która na odwrót twierdzi ze białe lepsze o ciemnego.
I Weston Price podaje ze prymitywne kultury jedzą nieoczyszczone zboża czym pełniejsze naturalniej sze tym zdrowsze wiecej składników itp itd.

Ciemne-nieoczyszczone rzeczywiście zawiera wiecej mikroelementów i błonnika.
Błonnik jest substancją prawie (?) niepotrzebną (tu zgzdzam się całkowicie z dr JK), jednak zalecam węglowodany z ...warzyw.
Kwas fitynowy obecny w pełnym ziarnie nasila niedobory wapnia i magnezu - to prosta droga do nerwicy i osteoporozy.
Trudnostrawialne białko glutenowe nie nadaje się do spożycia ani dla niemowląt, ani dla osób z chorobami wątroby, ani dla osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, ani dla osoby ze wrzodziejącym zapaleniem jelit (CU, collon irritabile), ani dla osoby z ch. Leśniowskiego-Crohna. Jako specjalista laryngolog już dawno zauważyłam, że zespół suchych śluzówek górnych dróg oddechowych (i ch. Sjogrena i rzs) nasila się po pełnym ziarnie. Po trzech dobach zamiany na JASNE/OCZYSZCZONE następowała znaczna ulga. Astmy pogarszają się na pełnym ziarnie i żadnego atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy nie da się wyleczyć pełnym ziarnem. Zaleca sie pełne ziarna dla cukrzyków (ZGROZA!!! jakby mieli inne jelito  Shocked) i dla osób z zaparciami (jakby końcówka jelita była z czegoś innego zbudowana  Shocked , suchość w jelicie grubym to taka sama suchość jak w gardle ...tylko 4 metry dalej...).
ANI PEŁNOZIARNISTE ZBOŻA, ANI OCZYSZCZONE NIE ZAWIERAJĄ WITAMINY A,E,C, JODU, NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁÓSZCZOWYCH (które jak wiemy są w żółtkach) a jak oglądacie reklamy w aptekach " jedz Capivit - będziesz miała piękną cerę" - czyli A i E - łatwiej będzie zrozumieć.
Zboża jako najczęściej jadany produkt weglowodanowy na całym świecie - (mimo, że można codziennie zmieniać jakość zboża czyli w pn - kukurydza, wt-pszenica, śr-ryż, czw- żyto) szybko powodują uaktywnienie szlaków metabolizmu węglowodanów. To jak z alergenem mała ilość - duża reakcja. Dlatego że zboża glutenowe i bezglutenowe są podobne składem nie zalecam ich jadania za często. Im człowiek bardziej zaśmiecony tym rzadziej powinien jadać zboża. Łatwiej strawne/tolerowane są zboża bezglutenowe.
Po co zatem przydawać roboty organizmowi?
Można ułożyć w miarę "trzymającą się ścian" dietę z ciemnym pieczywem.
Nie zalecałabym jednak "sprawdzać Pana Boga Swego".
Na teraz.
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #26 : 2007-09-15, 23:07:44 »

Zgodze sie ze uruchamiają węglowodanowe paliwo jasna sprawa.Wyższy indeks niż naturalne owoce i warzywa a także 4-7x więcej węglowodanów.W porównaniu z naturalnymi owocami warzywami to bomba węglowodanowa.

Powiem tak To czego mne nauczyło zycie pokazuje ze wszystko zależy od dawki.Z jednej strony przekreslać czarne pieczywo to jakby skreslić tłuszcz zwierzecy bo ma nienasycone kwasy tłuszczowe...

Najmadrzejsci tego świata wiedzą ze wszystko zależy od dawki.Błonnik mozę i wiąże magnez ale przecież Pani poleca warzywa owoce wiec jakby całkiem wiązał to by wszyscy już zdychali na choroby wywołane niedoborami magnezu i wapnia!!

Jak widac tak nie jest w istocie. Więc mamyprosty wybór: jeśc coś co prawie nie ma magnezu śmieszne ilości i mniej błonnika (I WAŻNE: innych skąłdników odżywczych też ma MNIEJ!!)  czy jeść ten który ma błonnika więcej i WIĘCEJ o WIELE skąłdników odżywczych ?

Moje doświadczenie i obserwacje życiowe i takze juz zarzuce bo najwięcej przemawia dr.Weston Price jego doświadczenia pokazują ze dopiero jak sie wrzuca biała mąke oczyszczanie zbóż i oczyszczanie ogólnie produktów to kłopoty sie zaczynają.

Ja stawiam na błonnik i nieoczyszczone zboża.Takze i wiel obserwacji jak najgłosniejsze jak choroby po wprowadzeniu białęgo ryżu...i wyleczenie po powrocie do naturalnego... w czasie wojny chyba w wietnamie (wszyscy o tym trąbia gdy kwestia skłądników odżywczych)

Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #27 : 2007-09-15, 23:10:56 »

Aha no i najwazniejszemoje polepszenia zdrowia i odczucia po przejściu dawno temu z białęgo na ciemne pieczywo!!

Jeszcze jak byłem zielony w tych sprawach i przeczytałęm pierwszą żywieniową książke w życiu "Smak zdrowia" Holforda .Ech mam sentyment.
Szkoda ze starsi mieli to gdzieś  i nie umożliwili tez innych rzeczy Smile. Skończyli na czarnym pieczywie i paru rzeczach...

pzdr
Marcin
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #28 : 2007-09-15, 23:34:26 »

Jeszcze jak byłem zielony w tych sprawach

A przepraszam, kolega w jakich barwach obecnie występuje?
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #29 : 2007-09-16, 02:08:46 »

Teraz to w superowych Smile kolezanko. Jeśliby mierzyć kolorami keczupu to czerwony Razz
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #30 : 2007-09-16, 11:47:21 »

Ja stawiam na błonnik i nieoczyszczone zboża.Takze i wiel obserwacji jak najgłosniejsze jak choroby po wprowadzeniu białęgo ryżu...i wyleczenie po powrocie do naturalnego... PO POWROPCIE DO DIETY NISKOWĘGLOWODANOWEJ. w czasie wojny chyba w wietnamie (wszyscy o tym trąbia gdy kwestia skłądników odżywczych)
Cytuj

WRÓCIMY DO ROZMOWY JAK BĘDZIESZ MIAŁ ... Powiedzmy 45 lat.
Albo wcześniej. Nie można długo "pociągnąć" na pełnoziarnistych zbożach zarówno glutenowych jak i bezglutenowych.
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #31 : 2007-09-17, 00:50:51 »

Weston Prive udowodnił że jest całkowicie inaczej.Tzn.nieoczyszczone zboza sa zdrowsze a dopiero gdy przyszła mąka zaczął sie SAJGON Wink.
Ale ok jeśli bez argumentów to każdy zostanie przy swoim.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #32 : 2007-09-17, 19:05:38 »

Każdy z nas lekarzy czuje oddech ewent. prokuratora na swoich plecach.
Gdy w/w Gość zaleci pełnoziarniste zboża glutenowe w ch. Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa czy w "znacznym problemie wątrobowym" - ODDECH PROKURATORA POCZUJE WYRAŹNIEJ, bo są to jednostki chorobowe w których udowodniono bezpośrednią zależność (przyczyna-skutek).
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #33 : 2007-09-20, 19:36:59 »

Od kiedy to medycyna mówi GŁOSNO ze przyczyny chorób są w odżywianiu?

Wręcz przeciwnie robi co mozę by nikt o tym nie wiedział lub by na topie było wyśmiewanie bajek tych "szarlatanów"

Więc są jasno okreslone przyczyny?

Bo gdy ja zawsze gdy pytałem o przyczyne lekarza to choroba jest bo jest coś o takim sensie słyszałem albo ze wszyscy tak mają (fajnie zę wszystcy do nich przyłażą...)

Nawet u dentystki niby takiej dobrej (a prawda taka ze bycie miłym nie oznacza bycie dobrym lekarzem) .Nie potrafiła mi powiedziec ze mi sie zeby psują od cukru!! A przecież o tym glośno było na cały świat i żeby dentysta tego nie wiedział?!

Więc sora... przyczepią sie o diete?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #34 : 2007-09-20, 22:51:42 »

Matti,to sie mylisz,bo sa takie choroby ,
w ktorych lekarze  specyficzne odzywianie  zalecaja albo jakies pozywienie odradzaja,
bo oni tez robia badania lecz nie wiedza tak do konca, Shocked
jakie pozywienie na 100%czlowiekowi szkodzi a jakie pomaga, Confused
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #35 : 2007-09-21, 08:01:55 »

Matti,to sie mylisz,bo sa takie choroby ,
w ktorych lekarze  specyficzne odzywianie  zalecaja albo jakies pozywienie odradzaja,
bo oni tez robia badania lecz nie wiedza tak do konca, Shocked
jakie pozywienie na 100%czlowiekowi szkodzi a jakie pomaga, Confused


Kodar, nie bardzo wiem, gdzie w takim razie Matti się myli? Tam, gdzie akurat zalecają (bo wiedzą), to zazwyczaj się mylą (patrz jadłospis szpitalny, jadłospis diabetyków, jadłospis którego ma przestrzegać Maja87). Częściej jednak nie wiedzą. Na pytanie postawione przez pacjenta "dlaczego zachorowałem?" faktycznie zazwyczaj można usłyszeć, że to splot bliżej nieokreślonych okoliczności, czyli tak, jak napisał Matti.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #36 : 2007-09-24, 15:27:06 »

Cytuj z: malgo35

[quote

Kodar, nie bardzo wiem, gdzie w takim razie Matti się myli? Tam, gdzie akurat zalecają (bo wiedzą), to zazwyczaj się mylą (patrz jadłospis szpitalny, jadłospis diabetyków, jadłospis którego ma przestrzegać Maja87). Częściej jednak nie wiedzą. Na pytanie postawione przez pacjenta "dlaczego zachorowałem?" faktycznie zazwyczaj można usłyszeć, że to splot bliżej nieokreślonych okoliczności, czyli tak, jak napisał Matti.
Cytuj

Kodar nie można wszystkiego uogólniać,Matti pisze że medycyna konwencjonalna,nie jest zainteresowana dietą.Jednak w niektórych chorobach już lekarze grzmią że cukier jest be,że węglowodany te z błonnikiem nie są wskazane a nawet zabronione w chorobach jelit np wrzodziejące zapalenie jelita grubego.Inna sprawa czy przykładają do tego uwagę,ale uważają że pacjęt sam się powinien żywić zdrowo.
Zapisane
Matti
Go


Email
Odp: Produkty mączne.
« Odpowiedz #37 : 2007-09-24, 23:08:32 »

Na 100-200 wizyt (na oko mówie od urodzenia) jakie zaliczyłem myśle w ciagu całego swojego życia w szpitalach u lekarzy w przychodniach itp. itd. żaden nie zwrócił mi chyba uwagi na odżywianie a przynajmniej tego w ogóle nie pamiętam...
Zapisane
Radzio
Go


Email
Sen jako koncentrator kabał.
« Odpowiedz #38 : 2015-04-14, 21:11:18 »

 Very Happy
Mocne, sam raz na sen. Wink
"na oko mówię od urodzenia", a zaraz potem "myśle w ciagu całego swojego życia".

I zupełnie w oderwaniu od tematu chleb, znaczy ciemne pieczywo. Very Happy
Dlaczego białe wdg.pani jest lepsze od czarnego.Jest Pani jedyną osobą jaką czytałem znam z setek która na odwrót twierdzi ze białe lepsze o ciemnego.
I Weston Price podaje ze prymitywne kultury jedzą nieoczyszczone zboża czym pełniejsze naturalniej sze tym zdrowsze wiecej składników itp itd.

Ciemne-nieoczyszczone rzeczywiście zawiera wiecej mikroelementów i błonnika.
Błonnik jest substancją prawie (?) niepotrzebną (tu zgzdzam się całkowicie z dr JK), jednak zalecam węglowodany z ...warzyw.
Kwas fitynowy obecny w pełnym ziarnie nasila niedobory wapnia i magnezu - to prosta droga do nerwicy i osteoporozy.
Trudnostrawialne białko glutenowe nie nadaje się do spożycia ani dla niemowląt, ani dla osób z chorobami wątroby, ani dla osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, ani dla osoby ze wrzodziejącym zapaleniem jelit (CU, collon irritabile), ani dla osoby z ch. Leśniowskiego-Crohna. Jako specjalista laryngolog już dawno zauważyłam, że zespół suchych śluzówek górnych dróg oddechowych (i ch. Sjogrena i rzs) nasila się po pełnym ziarnie. Po trzech dobach zamiany na JASNE/OCZYSZCZONE następowała znaczna ulga. Astmy pogarszają się na pełnym ziarnie i żadnego atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy nie da się wyleczyć pełnym ziarnem. Zaleca sie pełne ziarna dla cukrzyków (ZGROZA!!! jakby mieli inne jelito  Shocked) i dla osób z zaparciami (jakby końcówka jelita była z czegoś innego zbudowana  Shocked , suchość w jelicie grubym to taka sama suchość jak w gardle ...tylko 4 metry dalej...).
ANI PEŁNOZIARNISTE ZBOŻA, ANI OCZYSZCZONE NIE ZAWIERAJĄ WITAMINY A,E,C, JODU, NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁÓSZCZOWYCH (które jak wiemy są w żółtkach) a jak oglądacie reklamy w aptekach " jedz Capivit - będziesz miała piękną cerę" - czyli A i E - łatwiej będzie zrozumieć.
Zboża jako najczęściej jadany produkt weglowodanowy na całym świecie - (mimo, że można codziennie zmieniać jakość zboża czyli w pn - kukurydza, wt-pszenica, śr-ryż, czw- żyto) szybko powodują uaktywnienie szlaków metabolizmu węglowodanów. To jak z alergenem mała ilość - duża reakcja. Dlatego że zboża glutenowe i bezglutenowe są podobne składem nie zalecam ich jadania za często. Im człowiek bardziej zaśmiecony tym rzadziej powinien jadać zboża. Łatwiej strawne/tolerowane są zboża bezglutenowe.
Po co zatem przydawać roboty organizmowi?
Można ułożyć w miarę "trzymającą się ścian" dietę z ciemnym pieczywem.
Nie zalecałabym jednak "sprawdzać Pana Boga Swego".
Na teraz.
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: produkty mączne mniej popularne
« Odpowiedz #39 : 2015-11-18, 13:57:57 »

Cytuj
Ostatnich 15 lat przyniosło znaczące zmiany w zakupach spożywczych Polaków - o połowę spadło spożycie ziemniaków, o prawie 40% mąki, mleko zastępowane jest przez jogurty, a cukier i domowe wypieki - przez gotowe słodycze. Polacy chętniej wybierają drób, choć nadal najpopularniejsza jest wieprzowina. Aż trzykrotnie wzrósł popyt na wodę butelkowaną, popularnością cieszą się także soki

Cytuj
Prognozy dla poszczególnych produktów spożywczych zakładają dalszy spadek popytu na ziemniaki, pieczywo i owoce. W przypadku mięsa i wędlin utrzyma się trend wzrostowy, podobnie jak w przypadku przetworów mlecznych. Z kolei owoce i warzywa będą odnotowywać w dalszym ciągu malejące spożycie. W kolejnych latach prawdopodobnie będziemy kupowali coraz mniej cukru, lecz więcej słodyczy,

http://stooq.pl/n/?f=1006784&c=1&p=4+22

hmm ..... że tak łatwo nakreślić prognozę co będzie kto jadł, za ileś tak lat   Rolling Eyes
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 18 zapytaniami.