Autor
|
Wtek: Przewlekłe zapalenie migdałków (Przeczytany 688168 razy)
|
elmo
Go
|
Elmo, jak na kobiete i w dodatku 31 letnia z wrazliwoscia cos chyba nie tak , nie wiem jak z reszta
Słuchaj Mazurek. Jeśli bym napisała,ze co miesiąc bedę Ci przysyłała po 200zł na Lucky Strike ,to byłabym wrażliwa? Mylisz się.Grzybica i pleśniawki nie są czyms banalnym dla mnie ,bo walczyłam z tym kilka lat Pojechałas sobie po mnie i jest ok, bede z tym musiał jakos zyc. Nie przesadzaj .Nie masz 6 latek.jestes dojrzałym facetem ,a nie dziewczynką z warkoczykami. Może chcesz klapsa Za palenie papierosów? rowniez nie zamierzam rzucic palenia bo w/g ciebie jest nie zdrowe. A pal ile wlezie.Co mnie to obchodzi.Usuń wszystkie migdały jakie masz i pal koniecznie papierosy bez filtra-są zdrowsze Nie jesteś chory,tak jak opisujesz.Robisz z siebie męczennika i pewnie zadręczasz wszystkich dookoła tymi swoimi migdałami.Współczuję najbliższej rodzinie i kolegom.Pewnie główny temat przy piwie ,to Twoje migdały. A wystarczy rzucić palenie i zdrowo się odżywiać. Gdybyś był chory ,to robiłbyś wszystko ,aby sobie pomóc .I pierwsze co ,to rzuciłbyś palenie a nie pisał od rzeczy o ludziach ,którzy dbali o siebie i ich potrącił samochód. Co za bzdety.Każdego moze potrącić samochód. Biorąc pod uwagę Twoje dolegliwości ,to Ty nie nalezysz do takich ludzi,którzy pala i piją i żyją dłużej od takich którzy dbają o siebie. PS.Może masz uczulenie na marke papierosów jakie palisz.Może zmień i dolegliwosci prysną niczym bańka mydlana.I będziesz szczęśliwy
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Może powinieneś rotować papierosy ? Co 6 dni w "zły dzień" wypal paczkę fajek
|
|
|
|
|
|
|
MAZUREK
Go
|
Może powinieneś rotować papierosy ? Co 6 dni w "zły dzień" wypal paczkę fajek Ales sie przypieła z tymi fajkami dziecino Ty chyba masz jakis kompleks na tym punkcie. Co do Twoich plesniawek sie nie wypowiadam bo nie miałem Natomiast jezeli chodzi o rotacje fajek to jestem przywiazany niestety do jednej marki, raczej sie nie zdobede na zmiany w tym zakresie Kaski mi nie brakuje Elmo wiec przysyłac rowniez nie musisz, jak to mowia " daje rade " Swoja droga to chyba cie zadziwie ale mam własnie opis tej diety i zamierzam sprobowac .... wiec moze twoje sady były odrobine pochopne , nie sadzisz..?? Pamietaj : naucz sie dawac szanse ludziom , to taka moja dobra rada dla Ciebie na przyszłosc, zapewniam cie ze to bardzo pomaga w zyciu i Tobie i innym....
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Mazurek.Ty to byś chciał tak: posadzić cię na kolanach ,pogłaskać po głowie ,dać papierosa już zapalonego do ust i biadolić razem z Tobą o Twojej anginie Nie na tym polega życie.Nie na biadoleniu.Czasem jest potrzebny kopniak od życia ,aby zejść ze źle wybranej drogi. Mówię Ci ,że palenie szkodzi ,a Ty usiłujesz mi wmówić ,że nie.Kiedyś ,dawno temu paliłam (ze 2 lata).Rzuciłam z dnia na dzień i nie palę od 9 lat. I powiem Ci coś.Okropnie mnie wkurzają ludzie,którzy przechodzą koło mnie i dymią . Co za naród? Albo jeszcze lepiej:nauczycielka mojej córki mówiła ,ze niektóre dzieci przychodzą do szkoły i śmierdzą dymem papierosowym.No, ohyda!
|
|
|
|
|
|
|
MAZUREK
Go
|
Mazurek.Ty to byś chciał tak: posadzić cię na kolanach ,pogłaskać po głowie ,dać papierosa już zapalonego do ust i biadolić razem z Tobą o Twojej anginie Nie na tym polega życie.Nie na biadoleniu.Czasem jest potrzebny kopniak od życia ,aby zejść ze źle wybranej drogi. Mówię Ci ,że palenie szkodzi ,a Ty usiłujesz mi wmówić ,że nie.Kiedyś ,dawno temu paliłam (ze 2 lata).Rzuciłam z dnia na dzień i nie palę od 9 lat. I powiem Ci coś.Okropnie mnie wkurzają ludzie,którzy przechodzą koło mnie i dymią . Co za naród? Albo jeszcze lepiej:nauczycielka mojej córki mówiła ,ze niektóre dzieci przychodzą do szkoły i śmierdzą dymem papierosowym.No, ohyda! No to teraz juz wiem Elmo : Masz syndrom byłego palacza, w Twojej podswiadomosci masz straszna ochote puscic dymka i dlatego mi tak dowaliłas z tym jaraniem Podobno najgorsi sa własnie Ci co rzucili fajki, wiem z doswiadczenia bo moj ojciec zachowuje sie rownie himerycznie jak Ty, to własnie Wam byłym palaczom najbardziej smierdzi... Czy to nie ironia ze tak tepicie cos czym sami sie delektowaliscie ???
|
|
|
|
|
|
|
aniaz
Go
|
Witam! Śledzę forum już od dłuższego czasu, gdyż też trapi mnie problem z migdałkami. Od początku roku mam powiększone, zaczerwienione migdałki i gardło, powiększone węzły chłonne, męczący kaszel. Gdyby nie kaszel i powiększone węzły chłonne nie wiedziałabym że to migdałki, gdyż one nie dają żadnch oznak bólowych itp. po prostu są czerwone i nieco większe niż normalnie. Najgorszy jest ten kaszel.... zwłaszcza w nocy, jak zaskoczy to trudno przestać kaszleć. Przy łóżku zawsze mam wodę, bo tylko ona pomaga na to drapanie w gardle. Lekarz rodzinny w lutym br. zapisał mi antybiotyk i syropek...może i było nieco lepiej ale na bardzo krótko, tydzień temu znów wybrałam się na wizytę z powodu tego kaszlu, dostałam antybiotyk Klacid Uno i płyn do płukania gardła, w trakcie brania - tj. 7 dni, kaszel nie był męczący ale gardło nadal czerwone, a od wtorku znów to samo, żadnej poprawy. Lekarz kazał przyjśc po 2 tyg. więc wybieram się w przyszłym tyg. Nie wiem co tym razem powie.... pewnie zaleci usunięcie...aż starch myśleć. Przez bardzo długi okres biorę Lymphomyosot ale nie bardzo pomaga... nie wiem co myśleć i robić...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Może i tak jest? Rzuciłam ,bo mąż nie palił ,a potem zaszłam w ciążę.Następnie nie miałam już ochoty wracać do tego . Gdybym miała,to pewnie bym zaczęła znów palić.Ale ze względu na siebie ,na dzieci i męża i na całe mieszkanie nie palę . Pamiętam ,że jak paliłam i chorowałam na anginy ( z gorączką i okropnym bólem gardła-potem już nie ,miałam tak jak Ty-bez gorączek) nie miałam ochoty na palenie-wtedy przestawałam.gdy zapaliłam mimo braku ochoty,czułam jakbym przejechała papierem ściernym po całym gardle. Powiem Ci coś na ucho .Moja starsza córka miała wskazanie do usunięcia migdała trzeciego,ale się nie zgodziłam Wybrałam inną drogę i chyba mi się udało. Ona ciężko chorowała.musiała zawsze być w szpitalu z powodu wymiotów-odwadniała się. Zmieniłam dietę ,brała przez pewien okres leki i chyba przeszło (mam wielką nadzieję ,bo dziecina się bardzo męczyła....
|
|
|
|
|
|
|
MAZUREK
Go
|
Zycze Ci Elmo duzo zdrowia dla corki no i wytrwania bez nałogu. Napisze po kilku dniach jak mi idzie bez mleka, masła , smietany, serow itd Jak to mowia : Kto nie da rady ? Ja nie dam rady !!??
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Przez bardzo długi okres biorę Lymphomyosot ale nie bardzo pomaga... nie wiem co myśleć i robić...
Mojej córce to pomogło.Przy tym czasem brała taki domiejscowy antybiotyk w aerozolu Bioparox.Ja jednak od samego poczatku zmieniłam dietę u niej. U siebie z resztą też. Przyznam jednak,że czasem dopada mnie ból gardła i węzłów chłonnych ,zwłaszcza kiedy napiję się czegoś bardzo zimnego. Staram sie tego unikać jak ognia. Ale wtedy biorę własnie ten Limphomyosot i przechodzi bez problemu.Jak nie piję nic zimnego,to nie mam dolegliwości ze strony gardła.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zycze Ci Elmo duzo zdrowia dla corki no i wytrwania bez nałogu. Napisze po kilku dniach jak mi idzie bez mleka, masła , smietany, serow itd Jak to mowia : Kto nie da rady ? Ja nie dam rady !!?? Dzięki Jeśli chodzi o wytrwanie bez nałogu,to nie ma obaw Życzę również zdrowia i powodzenia w zmianie żywienia
|
|
|
|
|
|
|
aniaz
Go
|
Czy znacie dobrego specjalistę laryngologa z Poznania i okolic, który zajmuje się leczeniem migdałków, i nie kieruje natychmiastowo na ich usuwanie??
|
|
|
|
|
|
|
madzik120
Go
|
witajcie, mam pytanie do was: czy przy porblemach z gardłem macie bóle z tyłu glowy, bóle ucha uczucie zatkania???okropne uczucie, czasem glowa boli po 2 -3 tygodnie....pomóżcie, jestem na DDP ale na glowę nie pomoga, pół glowy najchętniej bym sobie wycięła pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
witajcie, mam pytanie do was: czy przy porblemach z gardłem macie bóle z tyłu glowy, bóle ucha uczucie zatkania??? jestem na DDP ale na glowę nie pomoga,
ZAWSZE pacjenci z bolącym gardłem mają problem z mięśniami szyji. ZAWSZE pacjenci z bólem ucha (jakiegokolwiek pochodzenia) mają problem z mięśniami szyji. Pomaga jakiś preparat przeciwzapalny w kremie 3 x dziennie na mm. szyji (Naproxen, Dicloziaja itp.). DDP ... czy jesz jeden rodzaj produktu bogatobiałkowego na dobę? (celem likwidacji bólów głowy i współistniejących dolegliwości). Czy jadasz tłusto? Tłuszcz jest korzystny dla naczyń.Wszystkich. Tych naczyń w mięsniach szyji i tych w śluzówce trąbek Eustachiusza (uczucie zatkania ucha). W - z ziemniaków, pomidorów, marchewki, buraków. NIE z owoców. Ostatecznie 2-3 kostki gorzkiej czekolady na dobę mogą być. Ostatecznie pół jabłka na dobę też może być.
|
|
|
|
|
|
|
ma_lgonia
Go
|
witam forumowiczów ... walczących z przewlekłymzapaleniem migdałków włąsnie zapoznalam sie z całym watkiem i jestem pozytywnie zaskoczona alternatywnymi metodami leczenia, oczywiscie skoro znalazłam ten watek to mam ten sam problem, od kilkunastu lat - obecnie mam 36 ,nekaja mnie anginy , srednio raz w miesiacu albo co drugi, lekki wiaterek i juz gotowe, ostatnio chyba juzz powikłań ropień okołomigdałkowy ( to pewnie paciorkowc), zapalenie rwy kulszowej i inne reumatyczne dolegliwości , boje sie o nerki ale na razie jest ok, brałam juz biodacyne, lincocin, teraz jakas szczepionke IRS19 i po 15 ide lekarza chyba juz po............... skeirowanie do szpitala na usuniecie wiecie czego...... ale po lekturze tego watki wiedze ze mozna tego uniknac , najgorzej ze jestem z tym sama nie ma sie kogo poradzic wszystcy tacy madrzy jakby byli lekarzami nie mam siły juz walczyc z tym i sie leczyc , w zasadzie jestem skazana tylko na siebie a musze tez myslec o synu , - jak usne to niby ciage zapalenia oskrzeli czy pluc - to tez przechodziłam jak juz mialam zainfekowane z anginy pozostale drogi oddechowe , ale czy moze ktos to przeszedł czyli usuna i sie moze podzielic opinia ?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Usuwać - nie usuwać. Główną odpowiedź daje z punktu widzenia laryngologicznego miano ASO. Czyli stopień jak daleko zaszłaś ... w problemie.
|
|
|
|
|
|
|
ma_lgonia
Go
|
witaj dzieki za podpowiedż , postaram sie jakos napomknąc w zasadzie juz za godzinke mojemu lekarzowi o tym , a tak dla informacji to co to miano mi określi ( jestem laikiem w zakrese interpretacji wyników ale za to lepiej licze jako analityk finansowy)? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
ASO określa miano przeciwciał przeciw paciorkowcom. Z punktu widzenia klasycznej laryngologii tylko ASO powyżej 500 j.m. lub przebyty ropień okolomigdałkowy (taki który zwykle kończy sie nacięciem łuku migdałkowego) są wskazaniami do tonsillectomii. Pierwsze wskazanie rozpatruje się wraz ze stanem internistycznym (stawy, serce, nerki).
|
|
|
|
|
|
|
krzych_op
Go
|
Witam,
Właśnie trafiłem na to forum przeszukując siec w poszukiwaniu wieści o gronkowcu złocistym, z krtórym zmagam się już dłuższy czas. W wymazie z migdałków wykonanym pół roku temu wyszedł właśnie ów Staphylococcus aureus. Laryngolog stwierdził przewlekłe zapalenie migdałków oraz zalecił ich usunięcie. Ja jednak nie zdecydowałem się na to kierowany wieloma opiniami o braku zasadności tego kroku. Zasugerowałem szczepionkę Luivac, po której zrobiłem kolejny wymaz. Oto wyniki:
1) Staphylococcus aureus (++) wzrost obfity, metycylinowrażliwy, 2) Streptococcus alfa-hemolizujący, 3) Neisseria spp. 4) Haemophilus parainfluenzae.
Zrobiłem też ASO; wynik 102 IU/ml.
Bardzo proszę pomóżcie w interpretacji tych wyników.
Dzięki. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1.Gronkowiec zlocisty 2.Paciorkowiec - ok. ASO ok. Reszta nie są znaczace. Przejdź na DO, poczytaj na mojej stronie internetowej co PRZEWLEKLE uszkadza śluzowki górnych dróg oddechowych. A czego PRZEWLEKLE im brakuje. W poradni - jak sie pacjent nie chce leczyć dietą, najskuteczniejsze są zastrzyki z Poliwaccyny mitte (8 amp.), podskórnie. Co 3-7 dni w dawkach wzrastajacych:0,3ml;0,4ml;0,5ml;0,6ml;0,7ml;0,8ml;0,9ml;1ml. Ból migdałów pozostaje wspomnieniem. Cena ampulki w ciagu roku wzrosla z 2zł do 6,50!!! Przeciwskazaniem do niej- gorączka, gruźlica, czynne nowotwory. Po pierwszym zastrzyku po 2 godzinach boli troche miejsce podania zastrzyku. specjalista laryngolog Ewa Bednarczyk-Witoszek
|
|
|
|
|
|
|
krzych_op
Go
|
Dzięki wielkie za opis! Link do DO nie działa Chciałbym jeszcze dodac, że migdałki mnie nie bolą i wogóle wyglądają normalnie. To że doszłem do tego Gronkowca spowodowane było dziwną sytuacją zprzed ponad roku: Zaczęło się od zapalenia górnych dróg oddechowych leczonych jak zwykle antybiotykami. po leczeniu wszystkie objawy znikły oprócz właśnie nieszczęsnego stanu podgorączkowego (36,8 do nawet 37,7 w ciągu dnia; wieczorem i w nocy niemal normalny stan i dobre samopoczucie). Diagnoza lekarza pierwszego kontaktu: "DZIWNE". . . . Wyniki badań: OK. Laryngolog po zdjęciu RTG zatok stwierdził, że są w normie. W migdałach zdiagnozował niewielkie ilości ropy, które następnie pędzelkowałem jodyną i nystatyną i nawet na jakiś czas poczułem się lepiej, ale to problemy szybko wróciły. Dopiero po przestudiowaniu nieco sprawy w internecie zasugerowałem mojej laryngolog wykonanie wymazu z gardła. Uwierzycie po prawie roku ja mówię doktorce co ma zrobić!. . . Wymaz zrobiła tylko z migdałków i wyszedł: GRONKOWIEC ZŁOCISTY z listą antybiotyków, na które jest wrażliwy, z tym że część z nich już brałem i nie pomogły? . . . Dodam jeszcze, że spędziłem nawet 3 dni w szpitalu z tego powodu, ale wyniki wykonanych badań miałem OK. Jedynie szpitalny laryngolog w ciągu niespełna minutowym badaniu wizualnym stwierdził: :przewlekłe zapalenie migdałów; do usunięcia; dziękuję, następny proszę". Kolejny laryngolog potwierdził diagnozę: :"usunąc", ale ja postanowiłem leczyc. Generalnie od pół roku staram się wzmacniac mój układ immunologiczny, gdyż w tym upatruje problem. Na chwilę obecną stanów podgorączkowych już nie notuję (wahania między 36,3 rano i 37,0 wieczorem), jednakże wciąż pozostało uczucie zmęczenia w ciągu dnia. . . Rzadziej mam też problemy z bólem gardła i anginami, które kiedyś nękały mnie dosyc często. Teraz wymaz zrobiłem sobie prywatnie z ciekawości, czy ten skurczybek jeszcze tam jest. . . no i niestety jest. Ale może jest uśpiony, skoro nie mam żadnych poważniejszych objawów. Bardzo proszę o komentarze i rady jak powinienem dalej postąpic. . . Dzieki. Pozdro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|