MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (54) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Jajka ponad wszystko!
Dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny najbardziej wartościowym produktem spożywczym są jajka kurze. Dla ludzi odżywiających się w sposób szczególnie niekorzystny te same jajka mogą być najbardziej szkodliwe. Z jednej strony skład chemiczny jajek i wysoka wartość biologiczna zawartych w nich białek każe nam widzieć w nich najwyższej jakości produkt spożywczy dla człowieka, a z drugiej - te same jajka, przez większość współczesnych dietetyków uważane są za produkt najszybciej powodujący miażdżycę i inne choroby. Aby nie popełniać błędów i nie szkodzić swemu organizmowi, i to przez spożycie najbardziej wartościowego produktu, trzeba wiedzieć, dlaczego jajka raz mogą być najlepsze, a innym razem najbardziej szkodliwe.
Jajka są zdecydowanie najlepszym produktem dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny, natomiast dla ludzi niestosujących tej diety ich przydatność zależy od sposobu reagowania tych ludzi na stres reagują żarłocznością, są przeważnie szkodliwe dla tych, u których stres nie ma wpływu na ilość i jakość spożywanych pokarmów, a dla tych, którzy pod wpływem stresu powstrzymują się do spożywania pokarmów i nieświadomie, zmieniają skład diety, są na ogół dobrym pożywieniem, ale mogą być zjadane tylko w niewielkich ilościach. Jajka a głównie żółtka, zawierają dużo tak zwanych "czynników " przeciw miażdżycowych - nienasyconych kwasów tłuszczowych, siarki, choliny, jodu, witamin, składników mineralnych. Wszystkie te "czynniki" przeciw miażdżycowe stają się najbardziej miażdżyco rodne, jeśli jajka będzie spożywał człowiek o najbardziej niekorzystnych proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi w jego diecie. Miażdżyca powstaje wyłącznie z węglowodanów przetworzonych w szlaku pentozowym. Dla człowieka, w którego diecie węglowodany dają 40-50% energii w przeliczeniu na wartość kaloryczną, wyższe spożycie jajek spowoduje, że więcej węglowodanów w jego organizmie zostanie przetworzonych w szlaku pentozowym na cholesterol i tłuszcze. U mężczyzn reagujących na stres żarłocznością miażdżyca rozwija się o 10 lat wcześniej, niż u innych mężczyzn, a rozwój miażdżycy dotyczy i nich głównie tętnic wieńcowych i mózgowych. U tych mężczyzn rozwój miażdżycy jest szczególnie szybki. Jajka są dla nich bardzo szkodliwym produktem. Gdy odchodząc okresowo od zasad żywienia optymalnego, zwiększamy ilość węglowodanów w diecie, tzn. zaczynamy pojadać chleb lub słodzić herbatę, szkodliwość zjadanych równocześnie jajek, szczególnie po przekroczeniu 150g węglowodanów na dobę, również się zwiększa i staje się najwyższa wtedy, gdy ilość węglowodanów w diecie oscyluje około 45% w przeliczeniu na wartość kaloryczną. Przy dalszym wzroście zawartości węglowodanów w diecie szkodliwość jajek stopniowo maleje, a gdy węglowodanów zaczyna się spożywać tyle, że organizm wytwarza z nich więcej niż 65% energii (dieta japońska), jajka zjadane w niewielkich ilościach przestają szkodzić, a stają się pożyteczne. Dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny jajka powinny być najważniejszym spożywczym produktem. Można zjadać je w różnych postaciach i w dowolnych ilościach. W pewnym stopniu mogą przekonać o tym konkretne przepisy kulinarne. Człowiek dorosły odżywiający się od lat w sposób optymalny przeciętnie zjada 4-5 jajek dziennie. Są one podstawowym składnikiem większości zjadanych przez niego potraw. Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas przyswoić.
Placki z jajek i sera 50 dag białego, tłustego sera,1 kg jajek (około 17 sztuk), 10 dag maki (5płaskich łyżek), ok. 25 dag smalcu wieprzowego. Ser rozetrzeć lub przekręcić przez maszynkę, wymieszać dokładnie z jajkami i mąką. Na patelni rozgrzać dużą ilość smalcu i kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz, kształtując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron. Z powyższej ilości otrzymujemy około 30 placuszków o łącznej wadze około 1,5 kg. 1 placuszek waży, więc ok. 5 dag Można przechowywać je w lodówce do 7 dni i używać zamiast pieczywa. Placuszki te pokrojone w paski zastępują makaron. Pokrojone w paski i odsmażane na maśle czy smalcu, zastępują frytki, ziemniaki i kluski. Placuszki te używane zamiast pieczywa wymagają dodatku tłuszczu. Do śniadania i kolacji smarujemy je masłem, margaryną lub smalcem. Są bardzo dobrym dodatkiem do bigosu, flaczków i każdej zupy. Zjadamy ich tyle, na ile mamy ochotę.
Jajka faszerowane wątróbką drobiową 8 jajek ugotowanych na twardo, 10 dag wątróbki z drobiu, 10 dag smalcu, 2 dag żółtego sera, łyżka ketchupu, pieprz, bułka tarta. Wątróbkę pokroić, usmażyć na smalcu. Jajek nie obierać, lecz mocnym uderzeniem ciężkiego noża przekroić je wraz ze skorupką na pół w poprzek. Jajka wyjąć ostrożnie ze skorupek, uważając by skorupek nie uszkodzić. Jajka zemleć wraz z wątróbką, połączyć z utartym serem i ketchupem. Doprawić, wymieszać. Napełnić połówki skorupek masą, posypać bułką tartą. Ułożyć przecięciem na rozgrzanym smalcu i zrumienić. Podawać gorące.
Jajka sadzone po litewsku 8 jajek, 5dag smalcu, 5dag suszonych grzybów, 20dag wędzonej szynki, 20dag tłustej śmietany, łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, (sól). Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w małej ilości wody, wodę odparować do małej objętości. Grzyby zemleć wraz z szynką, połączyć z wywarem z grzybów, śmietaną i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne jedno porcjowe miseczki wysmarować smalcem. Rozłożyć do nich równomiernie masę z szynki i grzybów, do każdej wbić jajko. Zapiec w gorącym piekarniku, aż białko się zetnie. JAN KWAŚNIEWSKI
|