forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 20:53:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Książka Ewy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 42 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Książka Ewy  (Przeczytany 449168 razy)
toan
Go

Email
Odp: Książka Ewy
« Odpowiedz #280 : 2007-11-08, 18:39:07 »

Toan,napisz prosze,

http://www.phmd.pl/modules.php?name=Current_Issue&d_op=download_html&id=6935&vol_all=59 - tu jest bardzo dobrze przedstawiony problem - poczytaj, bo choć mogę się mylić, ale może zbadać poziom tej L-karnityny nie zaszkodzi?. Jak wyjdzie nisko - to może być to. Ale równie dobrze mogłem "wirtualnie" trafić "jak kulą w płot"  Sad
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #281 : 2007-11-08, 20:20:38 »

Tomas, wirtualnie,to mozna trafic  tak jak w totolotka,albo sie trafi albo nie, dzieki poczytam sobie Smile
toan
Go

Email
« Odpowiedz #282 : 2007-11-09, 09:02:34 »

Kodar,
Dziś w rozmowie z Tatą poruszyłem problem "łydek" i rada jest taka: jeśli karnityny we krwi jest zbyt mało, to można ją uzupełnic suplementem, który jest pewnie bez recepty? - tego nie wiem, bo zapomniałem zapytać Taty. Jeśli jest bez recepty, a nie chcesz się kłuć, to najpierw postępuj zgodnie z ulotką, a po dwóch, trzech dniach zjedz to co Ci "szkodziło" i ...
Jeśli ta L-karnityna jest na receptę, to poproś swojego lekarza o badanie krwi na karnitynę (prawidłowe poziomy masz podane w linku). Jeśli okaże się, że to jednak nie to  Sad, to po prostu unikaj produktów, które wywołują u Ciebie takie objawy.
toan
Go

Email
« Odpowiedz #283 : 2007-11-09, 10:34:20 »

suplementem, który jest pewnie bez recepty...

Właśnie wróciłem ze spaceru i po drodze miałem aptekę. L-karnityna jest bez recepty, w plastikowym opakowaniu po 31,50zł...
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #284 : 2007-11-09, 11:57:25 »

Toan,a nie można w postaci naturalnej stosować tej L-karnityny.Pytam ,bo niezbyt pochlebnie się zawsze odnosiłeś do suplementów diety ,a tu taka "niespodzianka"  Shocked
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #285 : 2007-11-09, 12:04:16 »

...bo równie prawdopodobnie ,to może być (jak już wspomnialam),niedobór potasu w diecie,czy jest złe wchłanianie,stąd te skurcze miesni nówg i kołatanie serca:

http://www.nokaut.pl/oferta/naturell-potas-100tab-665mg.html#

cyt.: " POTAS - ważny pierwiastek dla mięśni, serca i układu nerwowego. Któż z nas nie przeżył bolesnego skurczu mięśni i nie zastanawiał się nad jego przyczyną. Do osłabienia i zmęczenia szybko się przyzwyczajamy i nie szukamy jego przyczyn, ale ból mięśni czy kołatanie serca powodują, że zaczynamy się...
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #286 : 2007-11-09, 12:50:20 »

http://www.twojadieta.info/artykul/l_karnityna/

Znalazłam sobie trochę informacji na tenat L-karnityny.I tak:

"L-karnitynę może też otrzymywać nasz organizm w diecie. Jest ona znaną od dawna naturalną substancją, której źródłem jest mięso. Nazwa karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis, które znaczy mięso. Pokarmy zwierzęce są bogatym źródłem karnityny, natomiast pokarm roślinny zawiera jej śladowe ilości. "

"Niezwykle ważnym elementem jej działania jest stabilizacja (regulowanie) poziomu jonów potasu w komórkach, która ma wpływ na zwiększenie zdolności naszej tkanki mięśniowej do wykonywania intensywnych wysiłków fizycznych. "

"Do niedoboru tej substancji może dojść u osób spożywających wyłącznie pokarm roślinny (wegetarianie) "

Jak widać,karnityna występuje w mięsie.Zatem (chyba) łatwo jest ją uzupełnić w sposób naturalny. O ile chodzi tu o niedobór karnityny,bo jak czytam o skurczach mieśni i kołataniu serca,to od razu myślę o braku potasu...

No i wazna informacja(wklejam jeszcze raz) :

"Niezwykle ważnym elementem jej działania jest stabilizacja (regulowanie) poziomu jonów potasu w komórkach, która ma wpływ na zwiększenie zdolności naszej tkanki mięśniowej do wykonywania intensywnych wysiłków fizycznych. "

elmo
Go

Email
« Odpowiedz #287 : 2007-11-09, 14:16:55 »

Jeszcze coś wynalazłam w tym linku:

• Uprawianie sportu

Substancja ta jest polecana sportowcom, ponieważ zażywanie jej umożliwia przedłużenie okresów intensywnego treningu i wykonywanie dużych wysiłków fizycznych. Wskutek długotrwałego treningu w organizmie sportowców może dojść do spadku stężenia karnityny, dlatego przy czynnym uprawianiu sportu zaleca się przyjmowanie L-karnityny, aby zapobiec jej niedoborowi.

No, ale skoro naturalnym źródłem karnityny jest mięso,to czy nie lepiej jest jeść to mięso ,niz przyjmować karnityne w postaci suplementów diety???
Wyczytałam też w linku o potasie,że też jest potrzebny dla sportowców,ale chyba lepiej jest uzupełniać i jedno i drugie w sposób naturalny o ile jakies inne czynniki nie zaburzają jego wchłaniania....
toan
Go

Email
« Odpowiedz #288 : 2007-11-09, 16:10:25 »

Mnie osobiście (ani innym poprawnie stosującym ŻO) żadne suplemnety nie są potrzebne, a więc mój stosunek do "suplementacji" jest... jak do kompletnie nieprzydatnej rzeczy w moim życiu.
Jeśli natomiast L-karnityna może pomóc w przypadku "kodar" - to mam jej o tym nie powiedzieć, bo "ucierpi" mój osobity "stosunek do suplementacji", którą uważam za zbędną dla siebie?  Shocked. No to tak jakby się kto pytał "co zrobić z bólem zęba?", a ja udawałbym, że nie ma dentystów na świecie, bo sam z ich usług nie korzystam.  Laughing
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #289 : 2007-11-09, 16:17:40 »

mimo,to dziekuje, Tomas za ciekawe informacje,
do lekarza nie pojde,
ale sprobuje z suplementacja,
chociaz,mieso,jajka,i ryby oraz awokado takze i  tluszcze jadam systematycznie Smile
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #290 : 2007-11-09, 16:18:44 »

No chyba odwrociłeś kota ogonem...

Zaciekawiło mnie tylko,to że nic nie wspomniałeś o naturalnym pochodzeniu L-karnityny (i chodzi mi tu ogólnie),tylko o suplementach, do których wiadomo jaki masz stosunek.To tak jakbym radziła komuś weź tabletkę od bólu glowy,a nie radziła poszukać przyczyny.
No,ale już wiem ,gdzie ona wystepuje w postaci naturalnej,więc Twoja odpowiedź już jest zbędna .
grizzly
Go

Email
« Odpowiedz #291 : 2007-11-09, 16:24:34 »

...........wadomo jaki masz stosunek........

A kto powiedzial, ze stosunki musza byc stale?  Very Happy Cool Laughing

toan
Go

Email
« Odpowiedz #292 : 2007-11-09, 16:28:46 »

...sprobuje z suplementacja...

Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże?. Czytaj dokładnie ulotkę.
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #293 : 2007-11-09, 16:31:40 »

...właśnie na odwrót...na pewno nie pomoże ,a zaszkodzić może -do tego na własną reke,bez zadnego badania poziomu.
Ponoć nadmiar jest gorszy od niedoboru.
kodar
Go

Email
« Odpowiedz #294 : 2007-11-09, 16:46:04 »

elmo,ale ja nie zamierzam calego opakowania zuzyc,tylko chce wprobowac,tak jak radzi Tomek Smile
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #295 : 2007-11-09, 16:52:21 »

Alino.Uderzyło mnie to i nie bedę tego kryła,że tu był juz na Forum ,ktoś ,kto radził suplementy i wiadomo jaki się miało do niego stosunek...
Natomiast Toan nigdy pochlebnie nie wypowiadał się o suplementach,a tu nagle radzi suplementacje  Shocked ,zamiast dietę wzbogacić w mięso (o ile w ogóle przyczyną Twoich dolegliwości jest niedobór L-karnityny).Widać tu,że zalezy jeszcze kto radzi te suplementacje  Smile .

Osobiście radzę nastepnym razem z niczego i nikogo nie kpić,bo potem dopuszczamy się takich samych zachowań i wychodzi z tego czysty idiotyzm.
Dziękuję za uwagę  Smile
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #296 : 2007-11-09, 16:55:59 »

Znalazłam pierwszy lepszy post Toana nt suplementów:

http://www.msnbc.msn.com/id/19464660/ - lepiej odpowiednio jeść, niż się "suplementować"  Cool
Wapno pokarmowe lepiej się wchłania niż sztuczne jego suplementy...
Przypomnienie:
słodkie mleko krowie wypłukuje wapń z organizmu!.

To może i tak samo rzecz się ma w przypadku L-karnityny?   Smile Pisze wyraźnie,jak byk,że źródłem jej jest mięso  Smile
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #297 : 2007-11-09, 17:36:28 »

Mnie osobiście (ani innym poprawnie stosującym ŻO) żadne suplemnety nie są potrzebne...

Mógłbyś rozwinąć temat i napisać ,komu zatem są potrzebne suplementy? Dla Kodar DO nie jest jakąś tajemnicą.Mało tego.Zna zasady i chce poprawnie je stosować.

No i ten cytat :"Do niedoboru tej substancji może dojść u osób spożywających wyłącznie pokarm roślinny (wegetarianie)" ...Kodar (chyba) nie jest wegetarianką (?)...

Czy nie lepiej byłoby poradzić Kodar,aby zrobiła "porządek" w swojej diecie ,niż zalecać na ślepo jakies suplementacje???Pytam z ciekawości....
elmo
Go

Email
« Odpowiedz #298 : 2007-11-09, 18:23:12 »

Kodar
A jednak coś mi zaświtało!
Jeśli poprawnie stosujesz DO (proporcję) i masz takie problemy, to jedynym rozsądnym wytłumaczeniem dla mnie na dziś jest: zaburzenie utleniania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

No i zaniepokoiło mnie jeszcze to! Myślałam do tej pory,ze jak ktoś poprawnie stosuje DO (proporcję),to nie ma mowy o jachkolwiek zaburzeniach ,a jednak mogą się zdarzać  Shocked
No cóż,nie ma rzeczy doskonałych  Sad
toan
Go

Email
« Odpowiedz #299 : 2007-11-09, 18:33:51 »

Edyta!
to jest rada dla konkretnej osoby, a nie całego "gremium optymalnego". Tak jak TOBIE tylko poradziłem nie stosować Diety Optymalnej, tak tylko "kodar" doradziłem suplementację. Może wyższy poziom z suplementacji, a nie tylko z "naturalnych..." L-k ureguluje ten KONKRETNY ból "łydek". I nie martw się zbytnio o to, co radzę "kodar", bo to skraca Tobie życie, a "kodar" nie pomaga Wink

PS
Ale jest to dla mnie doskonała nauczka, aby nie radzić więcej publicznie na Forum - bardzo dziękuję za świetną lekcję Very Happy
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 42 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 17 zapytaniami.