Autor
|
Wtek: Książka Ewy (Przeczytany 449108 razy)
|
wiktoria
Go
|
Przylaczam sie do podziekowan za ksiazke, fascynujaca lektura, jak sama siebie zanalizowalam po przeczytaniu, to najpierw sie przestraszylam, tyle u mnie tych nawykow/nalogow. Ale potem pomyslalam, zastosuj sie do rady, ktora przewija sie przez cala ksiazke: "nie przejmuj sie, rob swoje". Mam duzo pytan, ale tak na poczatek zaintrygowalo mnie jedno: "nadmierna sklonnosc do czytania", zawsze zartowalismy, ze to pozostalosc z czasow, gdy rowno pociete kawalki gazety lezaly w kazdej toalecie - myslalam, ze to raczej zaleta. No i te papierosy - tez rotowac? Pale ponad 30 lat. Ksiazke polecam kazdemu, nie tylko optymalnym. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
No i te papierosy - tez rotowac? No . Sie nie przejmuj .
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wiktoria--poszukaj czegos zastepczego (miast papierochy) rece musza miec zajecie np. praca w ogrodku, cos co Tobie sprawia przyjemnosc, co pozwoli zapomniec o papierosie--moze pomocne bedzie czytanie tytulowej ksiazki rozdzial XI--powodzenia zycze!
|
|
|
|
|
|
|
wiktoria
Go
|
Hana, dziekuje za slowa otuchy.
Na razie jestem na etapie tego krytyka z fraszki (nie pamietam kogo -Staudynger ?) :
"Krytyk jest jak impotent, moj boze, wie jak trzeba, a sam nie moze".
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
SUPER!
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Mam prośbę o wnioski. Mój syn właśnie dostał wczoraj i przedwczoraj sezam. efekt uczuleniowy -rozwolnienie i cały sezam niestrawiony wydalony.Ja tez jadłam-efekt- m.in. dziąsła podrażnione jak przy parodontozie. Kto ma alergie proszę o głos czy widział u siebie taki efekt podrażnionych dziąseł?Może cos takiego jak parodontoza i choroby dziąseł istnieja tylko dlatego,że ktoś nie wie,że ma alergie?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie wiem Sylwio czy Ci pomogę ,ale ja cos takiego miałam(podrażnienie dziąseł,języka ,podniebienia-ogólnie chyba miałam jakieś podrażnienie całej jamy ustnej) ale nie po sezamie tylko daktylach. Sezamu nie jadam ,bo nie lubię ,a jak dzieci są u babci ,to babcia ich obdarowuje sezamem i też mają niestrawiony.Ja im nie daję.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Sezam/chałwa jest tolerowany lepiej na diecie tłustej. W opcji dobowej dieta "wegerariańska optymalna" (sezam/chałwa, fasolka szparagowa, słonecznik, orzechy + smalec/masło/śmietana+warzywa) jest tolerowany. NIE JEST TOLEROWANY GDY W DANYM DNIU ZJEMY DO SYTA POKARM BOGATOBIAŁKOWY ZWIERZĘCY.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
wlasnie to na sobie sprawdzilam, nie celowo, jadlam przez tydzien bialko zwierzece i maslo orzechowe ,bo smakowalo,tylko 50g a teraz juz drugi tydzien walcze z bolami jelitowo-brzusznymi, ktorych wczesniej nie mialam,a jak sie zdarzaly,to przechodzily w ciagu doby
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Alino,ja tak miałam od orzeszków ziemnych,tez się męczyłam chyba ze 2 tyg.,takie burczenia ,przelewania ,ból itp. Ale kupiłam sobie w aptece zwykły węgiel leczniczy (ale taki bez dodatku sacharozy (w tabletkach jest sacharoza w kapsółkach jej niema)) i pobrałam przez tydzień chyba i przeszło .
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Edyto, a u mnie juz coraz lepiej ale za to musze wazyc kazdy kes i bilansowac, jak bralam krople ziolowe,to nie wiedzialam,czy to co bilansuje do zjedzenia nie spowoduje znowu boli, bez lekow tylko na kartoflach i podgardle,i inna wieprzowina , a dzisiaj zjadlam pomidora i bolesci wrocily ,chociaz nie o takiej sile jak wczesniej
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja kiedyś wypróbowałam na sobie soku z dziurawca I chodziłam pół dnia i odbijało mi się tym alkoholem i smakiem ziół ,a na koniec ,wieczorem zaczął boleć mnie brzuch. Już nie kombinuję z sokami ziołowymi .To nie dla mnie .chyba ,że bez alkoholu ? sama nie wiem,jakoś teraz nie odpowiadają mi zioła
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Elmo,na te nowe i stare bolesci zjadlam 2 lychy podgardla i popilam orzechowka wlasnej roboty/nie myl z samogona/
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Edyto, a u mnie juz coraz lepiej ale za to musze wazyc kazdy kes i bilansowac, jak bralam krople ziolowe,to nie wiedzialam,czy to co bilansuje do zjedzenia nie spowoduje znowu boli, bez lekow tylko na kartoflach i podgardle,i inna wieprzowina , a dzisiaj zjadlam pomidora i bolesci wrocily ,chociaz nie o takiej sile jak wczesniej Kodar zrezygnuj z tych "surowizn"a nie bedziesz miala dolegliwosci. Ja pomidory (bez skorki), marchewke, kapuste, cebule, seler dusze na smalcu i podlewam woda .
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Ja z kolei jeszcze pomidorów nie jem bo to 'sztuczne twory'.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Tez racja, bo one teraz smaku pomidora nie maja, bardziej chodzi o kolory na talerzu , a smak ich przyjdzie w pelni lata i jesienia, poki co cieszmy sie pomidorowym kolorem.
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A tak w ogóle ,to teraz warzywa nie mają jakiegoś własnego smaku.No chyba ,że są z własnej uprawy,wtedy mają piekny zapach i smak,a te ze sklepu to jak trawa ,wszystko smakuje podobnie
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Kodar -z Holenderskiej -piszesz -byłam tam co za piękny i czysty kraj ,kazda najmniejsza częsc ziemi zagospodarowana-cudowne malutkie domy z ogródkami wielkości książki ,piękne krówki wtopione w krajobraz wszędzie tego mnogo a drogi ,przemili Holendrzy . Dlaczego my od nich troche tych dobroci nie zaimportujemy . w Hemskerk mieszka moja szwagierka,
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
ja mam do granicy holenderskiej ok.80 km,czesto jezdzimy nad morze,gdy miastowy zar nam doskwiera, w Holandii lubie jadac dobrze zrobione ryby, a Holendrow cenie za ich kulture osobista,otwartosc,goscinnosc i duze,wolne od firanek okna
|
|
|
|
|
|
|
|
|