Autor
|
Wtek: Książka Ewy (Przeczytany 449119 razy)
|
tadzio
Go
|
a co to za książka KK700 bo nie wiem o co chodzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
tadzio. Na stronie dr J. Kwaśniewskiego pod podanym adresem http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=1&nx=30
Jest moja książka "Stoliczku nakryj się dla optymalnych" Tam znajdziesz również tabelki poszczególnych produktów i przepisy możesz ją sobie ściągnąć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tadzio
Go
|
o super przyda mi sie to ale znowu widze że frytki jest inny sklad bo w Pan a książeczce jest 2,4-11,6-23,9 a to jest różnica 6 g weglowodanow to które dane są prawdziwe dla frytek bo to juz trzeci skład i każdy inny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
tadio. Nie wiem o jakiej książce mówisz. Tabela strona 139 pierwsza pozycja to frytki smażone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kupilam dzisiaj sklepowe frytki : B-2,5 T-7,0 W-25,5
Proporcje frytek wg. Tabelii Wartosci Odzywczych ("wyd. w " Arkadii" w Jastrzebiej Gorze )--frytki smazone B-4,2 T-14,5 W-39,7
Wg. Ksiazki Kucharskiej dr J. Kwasniewskiego --przepis nr. 487, str.305 B-1,1 T-12,5 W-13,0 Ja robie frytki wg. przepisu podanego w KK dr J. Kwasniewskiego--i uwazam, ze to co mozna zrobic samemu nie warto kupowac!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kupilam dzisiaj sklepowe frytki : B-2,5 T-7,0 W-25,5
Proporcje frytek wg. Tabelii Wartosci Odzywczych ("wyd. w " Arkadii" w Jastrzebiej Gorze )--frytki smazone B-4,2 T-14,5 W-39,7
Wg. Ksiazki Kucharskiej dr J. Kwasniewskiego --przepis nr. 487, str.305 B-1,1 T-12,5 W-13,0 Ja robie frytki wg. przepisu podanego w KK dr J. Kwasniewskiego--i uwazam, ze to co mozna zrobic samemu nie warto kupowac!
Hana,kupowane frytki sa z dodatkiem maki pszennej,czasami pisze w skladzie na op.,ale przewaznie pomijany jest dod.maki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a co to za książka KK700 bo nie wiem o co chodzi
jest to "Ksiazka Kucharska 700 przepisow kulinarnych"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Tadzio. Frytki smażone 100 gram / B- 2,8g / T- 14,5g /W-29,0/
Frytki 350g = B-9,8 Frytki 350g = T-50,7 Frytki 350g = W-101,5
Morgano,jak robisz frytki,ze w 100g wychodzi ci az tyle weglowodanow,link,ktory podales sie niestety nie otwiera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Frytki smażone 100 gram / B- 2,8g / T- 14,5g /W-29,0/ Morgano,jak robisz frytki,ze w 100g wychodzi ci aż tyle węglowodanów. Mowa jest o frytkach smażonych. Taka jest norma frytek tak jak podałem. Podczas smażenia wyparowuje woda dlatego zwiększa się ilość węglowodanów i tłuszcz. Podałem stronę dr Kwaśniewskiego gdyż tam jest umieszczona moja książka z przepisami. Niestety nie wiem jak taki link przenieść by się otworzył.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie otwiera się żaden link...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Nie otwiera się żaden link...
Dziwne... prosze sprawdzić, może kto inny - u mnie z neostrady działają
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
zbynek. Dzięki Tobie za podanie linków u mnie działają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Nie otwiera się żaden link...
Dziwne... prosze sprawdzić, może kto inny - u mnie z neostrady działają Zbynek, linki sie otwiertaja
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Nie otwiera się żaden link...
Dziwne... prosze sprawdzić, może kto inny - u mnie z neostrady działają Zbynek, linki sie otwiertaja Kodar teraz to juz namieszali może żeczywiście Morgano jako doradca żywieniowy niech określi i napisze kto w końcu ma rację Książka kucharska DR.Kwaśniewskiego str 305 przepis 487 i jest w nim podane w 100gr frytek B-1,1 T-11,4 W-11,8 Niech w końcu ktoś zrobi z tym porządek i wyjaśni o co chodzi nie przekonuje mnie tłumaczenie Morgano że woda wyparowuje ale węglowodany chyba nie przybywają,rozumię że może zwiększac się ilośc tłuszczu bo dajemy go do smażenia ,kto w końcu da zadawalającą odpowiedż.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
[quote author=jurek46 link=topic=1122.msg40655#msg40655 date=1207143282 Kodar teraz to juz namieszali może żeczywiście Morgano jako doradca żywieniowy niech określi i napisze kto w końcu ma rację Książka kucharska DR.Kwaśniewskiego str 305 przepis 487 i jest w nim podane w 100gr frytek B-1,1 T-11,4 W-11,8 Niech w końcu ktoś zrobi z tym porządek i wyjaśni o co chodzi nie przekonuje mnie tłumaczenie Morgano że woda wyparowuje ale węglowodany chyba nie przybywają,rozumię że może zwiększac się ilośc tłuszczu bo dajemy go do smażenia ,kto w końcu da zadawalającą odpowiedż. Jurek, :)gorne wartosci z ramki,odnosza sie do 100g gotowej potrawy,/B 1,1g T 12,5g W 13g/, natomiast wartosc dolna informuje,ze na 1g Bialka przypada 11,4 Tluszczu, 11,8 Weglowodanow. Dodam tylko,ze robiac frytki waze uzyte do tego ziemniaki ,100g ziemniaka daje ok. 60 g frytek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
To taki, sposób wizualizacji w wyobraźni na wypadek kłopotu z obliczeniem dziennej dawki węglowodanów. „Ile człowiek może zjeść warzyw czy owoców, aby dostarczył swemu organizmowi 50g węglowodanów? Są to ilości duże: ogórków kiszonych – 2,6kg, szpinaku – 2,3kg, szparagów – 2kg, rzodkiewki – 2,2kg, pieczarek – 1,43kg, kalafiora – 1,85kg, pomidorów – 1kg, agrestu – 1,5kg, malin – 1kg, grejpfrutów –1kg, pomarańczy – 60dkg, ziemniaków – 34dkg, bananów – 26dkg, jabłek – 40dkg, daktyli – 8dkg, rodzynek – 8dkg, miodu – 6,5dkg, maki ziemniaczanej – 6dkg.”
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
To taki, sposób wizualizacji w wyobraźni na wypadek kłopotu z obliczeniem dziennej dawki węglowodanów. „Ile człowiek może zjeść warzyw czy owoców, aby dostarczył swemu organizmowi 50g węglowodanów? Są to ilości duże: ogórków kiszonych – 2,6kg, szpinaku – 2,3kg, szparagów – 2kg, rzodkiewki – 2,2kg, pieczarek – 1,43kg, kalafiora – 1,85kg, pomidorów – 1kg, agrestu – 1,5kg, malin – 1kg, grejpfrutów –1kg, pomarańczy – 60dkg, ziemniaków – 34dkg, bananów – 26dkg, jabłek – 40dkg, daktyli – 8dkg, rodzynek – 8dkg, miodu – 6,5dkg, maki ziemniaczanej – 6dkg.” i marchwi 1kg,soku z cytryny 3kg10kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
mialo byc: soku z cytryny 3,10kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|