Autor
|
Wtek: Książka Ewy (Przeczytany 449174 razy)
|
kodar
Go
|
Chyba nie napisałam jeszcze (wydawało mi się, że wszyscy to wiedzą i to stosują) - zalecam jeden rodzaj rośliny psiankowatej na dobę (jeżeli mamy ochotę). Drugi - działa zwykle jak histaminouwalniacz. Dotyczy to wszystkiego: azs, łzs, rzs, SM, cukrzycy, przewlekłego zapalenia pęcherza moczowego i wszystkich innych chorób. Czyli warto jadać albo pomidory albo ziemniaki albo paprykę albo bakłażana na dobę. Wybrać trzeba to co się bardziej lubi.
wspominalas,przy poradzie dla uzytkownika tego forum,czy byl to ktos chory na bialaczke???
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Tak dla użytkownika forum. Nie jest to osoba z (byłą) białaczką. Poznałam ciekawego fizyka kwantowego "normalnego inaczej" . Jakie mu zadać pytania? Proszę o kwestie na priv lub forum. Troszkę mi otwarł jedną furtkę miedzy medycyną a fizyką kwantową. Tych furtek jest bardzo wiele. Ważne jest dobrze sformułowane pytanie .
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
W sumie PRAWDA. Faktem jest ze mleczne (od masła po sery) przestają zwykle szkodzić po zastosowaniu systemu rotacyjnego.. Kwestią zatem do dyskusji jest jak długo czekać (bez mlecznych lub je rotujac). Tak długo aż zaczną być tolerowane (?). W ogóle nie jadać? Zobaczymy... dieta na jajach, żółtkach, ziemniakach, warzywach i wieprzowinie, słoninie na stałe ... WYDAJE SIĘ dietą zbyt ubogą. Kwesta owoców i jabłek została wyjaśniona przez dra JK. A czy może być tak, że organizm nigdy nie będzie ich tolerował? Znam przypadek, gdzie każdorazowe podejście do nabiału kończy się żle. Chociaż na przestrzeni miesięcy konsekwencje tego grzechu są mniej dotkliwe. U siebie natomiast zauważylam, że poza smietaną i wiejskim twarogiem inne mleczne zupełnie mi nie smakują. Ulubione kiedyś sery żółte i pleśniowe stały się niejadalne.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1.A czy może być tak, że organizm nigdy nie będzie ich tolerował? Znam przypadek, gdzie każdorazowe podejście do nabiału kończy się żle. 2.Chociaż na przestrzeni miesięcy konsekwencje tego grzechu są mniej dotkliwe. 3.U siebie natomiast zauważylam, że poza smietaną i wiejskim twarogiem inne mleczne zupełnie mi nie smakują. Ulubione kiedyś sery żółte i pleśniowe stały się niejadalne.
1. Dopiero to sprawdzam. Im ciężej jest chora osoba, tym bardziej prawdopodobne jest to co opisujesz, z moich obserwacji. Może warto wydłużyć interwały co 10 dni, może warto stosować je jeszcze rzadziej? 2. Rozumiem. Z grzechu/choroby człowiek się musi jednak 1-3 dni (wy)karaskać. Może warto je - rzedziej? Jak pisze Waldek. 3. To naturalny mechanizm leczenia. Kwaśna śmietana i biały ser są lżej strawne niż żółty. Poczekam jak będziesz ... tolerować żółte sery . Może nie na jutro. Widać że jeszcze organizm "sprząta" grupę mleczną.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
1. Dopiero to sprawdzam. Im ciężej jest chora osoba, tym bardziej prawdopodobne jest to co opisujesz, z moich obserwacji. Może warto wydłużyć interwały co 10 dni, może warto stosować je jeszcze rzadziej? 2. Rozumiem. Z grzechu/choroby człowiek się musi jednak 1-3 dni (wy)karaskać. Może warto je - rzedziej? Jak pisze Waldek. 3. To naturalny mechanizm leczenia. Kwaśna śmietana i biały ser są lżej strawne niż żółty. Poczekam jak będziesz ... tolerować żółte sery . Może nie na jutro. Widać że jeszcze organizm "sprząta" grupę mleczną. Ad 1)W tym przypadku nie stosujemy rotacji, mleczne są wyeliminowane zupełnie poza drobnymi wpadkami raz na kilka m-cy Ad 2) długo sprząta..... za to mam straszliwą ochotę na wątróbke, której do niedawna nie znosiłam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Ad 2) długo sprząta..... za to mam straszliwą ochotę na wątróbke, której do niedawna nie znosiłam SUPER .
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
O roli NNKT ("niezbędnych" nienasyconych kwasów tłuszczowych) się nie wypowiadam, bo wszystkie badania finansowane są przez koncerny suplementacyjne, Istnieje dość znaczny poziom niezrozumienia u osób promujacych NKT jako główne źródło dobowego tłuszczu. Co byś proponował z tłuszczów Admin zamiast słoniny (smalcu) i tłuszczu mlecznego?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
"Przy żywieniu optymalnym celiakia nie występuje. Przy żywieniu optymalnym z zasady nie spożywa się białka pszenicy zwanego glutenem, zatem choroba nie ma prawa wystąpić. Organizmy chorujących na celiakię dzieci, czy dorosłych chorujących na tak zwaną spure rodzimą (nietropikalną) maja kłopoty z trawieniem glutenu. Celiaklia jest często konsekwencją nietolerancji laktozy. Odwiedziła mnie młoda znajoma, która w ochach i achach wypowiadała się jak pomogła jej dieta bezlaktozowa. Ułożona przez nią dieta (bezlaktozowa, jednak zbyt bogatoweglowodanowa) nie zapobiegała jednak ... nadcisnieniu w przyszłości, które miała jej matka... (Przyczynek do tego, że geny=kuchnia) Zrozumiałe jest zatem poszukiwanie jednaj diety która wyleczy (prawie) wszystkie choroby.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Tak dla użytkownika forum. Nie jest to osoba z (byłą) białaczką. Poznałam ciekawego fizyka kwantowego "normalnego inaczej" . Jakie mu zadać pytania? Proszę o kwestie na priv lub forum. Troszkę mi otwarł jedną furtkę miedzy medycyną a fizyką kwantową. Tych furtek jest bardzo wiele. Ważne jest dobrze sformułowane pytanie . Lekarko przeczytałam tego posta i mam pytanie- co jadłaś? Bo albo to przypadek albo można też poznać po pisaniu a nie tylko po rozmowie telefonicznej czy zjadło się dobrze czy żle? Wiesz lekarko o czym mówię bo kiedyś o tym sama wspominałaś. A chodzi mi o słowo w tekście powyżej. Ale ja polonistką nie jestem i się nie czepiam,tylko tak bardziej humorystycznie bo sama piszę bardzo niegramtycznie. A ciekawa jestem czy chociaż w 1 % mam rację czy wróżką nie zostanę.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Sylwia ... zjadłam optymalnie... tego jestem pewna. Choć niczego w życiu nie można być pewnym... Dzisiaj mam kłopoty z jasnowidzeniem .
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
No to super. A ja i tak bardzo często dzięki Pani postom odkrywam kolejne swoje myśli. I to są czasami posty nie w temacie a mi pomagają. Mnie się dziś otworzyły myśli o sobie. Grizlly mnie pytał o kochanie siebie i czy inni mi oddają miłość. Przyszło mi coś takiego w myślach. Abym poczyła się szczęsliwa i kochana mogę zjęść kilo słodyczy
( przesadzam-wiem ale ostatnio w ciagu dnia zjadam albo białko i tłuszcz + słodycze albo węglowdany i tłuszcz+słodycze) Czy to wchodzenie tylko pokręcone w monodietę. ? mogę posłuchać swojego ciała i przytulić się do syna (bo mnie tak kiedyś nie przytulano) mogę postarać się odprężyć i popatrzeć jak płyną obłoki i jakie mają kształty( dzięki książce w której o tym przeczytałam doświadczyłam tego na urlopie w dniu wyjazdu ) mogę uwierzyć kolejny raz w to,że mój mąż mnie kocha tylko dlatego,że kocha jak on lubi mówić( a ja mu muszę wierzyć i zrozumieć na swój sposób moją miłość do niego) i wiele innych za długo by pisać. Może coś mnie najdzie i napiszę wiersz a jak nie to płakać nie będę zostanie proza.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
i przytulić się do syna Ty masz być silna i dawać mu moc/siłę. To dziecko ma się (wg mnie) przytulać do rodzica . Gdy jest odwrotnie siła płynię w drugą stronę. Twoją powinnością jest BYĆ SZCZĘŚLIWĄ . I się nie przejmować. Może ja wszystkiego nie wiem .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
To dziecko ma się (wg mnie) przytulać do rodzica . Wiesz Ewa zauwazyłam u siebie coś takiego ; widzę ,że córka(jedna,czy druga) siedzi sobie na podłodze,a ja położe sie koło niej ,kładąc głowę na jej kolana i momentalnie czuję,że powinno być na odwrót,że to dziecko powinno położyć głowę na moich kolanach,a nie na odwrót.To dziecko ma czuć,że jest pod czyjąś opieką,a nie że jest opiekunem. Momentalnie zmieniamy się rolami i jest fajowo .
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Lekarko pewnie racja ,że to on powinien się do mnie przytulać. Ale to jeszcze oprócz mojej potrzeby miłości której nie dostałam od ojca i ojczyma jeszcze dochodzi to, że wiele razy czytałam o tym i mi mówiono, że dzieci autystyczne ,są takie które nie chcą się przytulać i takie które się chętnie tulą. I był nawet taki okres kiedy mieliśmy rytuał ,że po kąpieli jak Bartka ubierałam to później w piżamie przytulałam go do siebie na moment nawet aby jesli taka bariera u niego nawet była to żeby jej nie powiekszać. Do tej pory Bartek nie patrzy w oczy jak inne dzieci ale to jak z mówieniem do siebie i skupianiem uwagi jest też w DIECIE.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Lekarko wklejam dla Pani ciekawy opis filmu o akupunkturze http://www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=12;t=6824;st=500fragment wypowiedzi jednej z mam: Wiecie w piatek ogladalam ciekawy program na Da Vinci Learning o medycynie niekonwencjonalnej, mowili o akupunkturze. Babka byla w Chinach i badala historie oraz skutecznosc aku. Kiedys np nie bylo metalowych igiel, robiono takie dluzsze i grubsze z kosci, pokazane bylo cale muzeum aku. Sa tam tez mistrzowie aku, nawet amerykanie jezdza do Chin jesli medycyna konwencjonalna nie znalazla dla nich ratunku, pokazane byly male dzieci a w ich glowach wbite igly, takie dlugie, dziwnie to wygladalo. Jeden facet przeprowadzil eksperyment na skutecznosc aku przy zapaleniu kostno-stawowym, poddal aku grupe kontrolna, dla porowniania byly jeszcze dwie inne grupy kontrolne i okazalo sie aku jest skuteczne w tym schorzeniu. Zaden lekarz oczywiscie sie tego nie spodziewal. Aku skutecznie zmniejszalo bol lub leczylo, wypowiadali sie sami pacjenci,ze ich zycie sie zmienilo np. po 20 latach ciaglego bolu dzieki aku. Pokazywali tez operacje na otwartym sercu, dziewczyna miala dziure w sercu i operacja byla konieczna. W Chinach jest szpital, gdzie mozna wybrac znieczulenie: konwencjonalne lub akupunkturowe, ta dziewczyna wybrala aku. To bylo szokujace, ona caly czas byla swiadoma, rozmawiali z nia, mowila ze czuje jak skalpel tnie jej mostek, ale nie czula bolu, aku ja znieczulilo, malo tego oni zatrzymali jej serce bo tego wymagal zabieg! I wszystko przebiegalo super. Ten szpital wykonal juz tysiace takich operacji. Dziewczyna juz 2 dnia siedziala i jadla, a po tygodniu wyszla do domu! Wyobrazacie sobie? Przeprowadzili tez inny eksperyment z zastosowaniem najlepszego aparatu do tomografii mozgu. Wzieto dwie grupy kontrolne, u jednej stosowano aku, u drugiej placebo - oszukiwano wolontariuszy ze jest to aku, w rzeczywistosci nie nakuwano ich. Obszar badania byl ten sam - dlon, to samo miejsce. Caly zabieg aku czy tez jego placebo byl wykonywany podczas badania tomografem, aby sprawdzic reakcje mozgu. W grupie gdzie stosowano prawdziwe aku badano: naklocie oraz ruszanie igla - obracanie ja co wiazalo sie juz z odczuwaniem bolu, bowiem samego naklucia nie czuc, podobno. Po przeanalizowaniu wynikow eksperci doszli do ciekawych wnioskow. Akupunktura dziala na mozg! Tzn. jesli wbijamy igle w pewnym rejonie mozgu zwieksza sie ukrwienie, co jest normalne poniewaz stanowi reakcje na uklucie, ale jesli zaczniemy nia obracac to mozg wylacza niektore obszar, nastepuje ich dezaktywacja. Technika ktora powoduje dezaktywacje niektorych obszarow to Di Chi (nie wiem czy dobrze napisalam), to bardzo zaciekawilo neurologa, wrecz zszokowalo. Mowiono rowniez ze aku podnosi prog bolu uwalniajac od bolu chronicznego. Bardzo ciekawy program. koniec cytatu. Moje pytanie: Ciekawe co jest lepsze ingerencja w ciało akupunkturą czy masaż bańkami i działania na meridiany, chiropatyka itp. ?Znalazłam Pani Ewo Pani wypowiedź dość dawną o systemie południków na forum dobradieta. Super ciekawe. Dziękuję za takie opisy. One też pomagają uczyć się dalej.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Moje pytanie: Ciekawe co jest lepsze ingerencja w ciało akupunkturą czy masaż bańkami i działania na meridiany, chiropatyka itp. ?Znalazłam Pani Ewo Pani wypowiedź dość dawną o systemie południków na forum dobradieta. Super ciekawe. Dziękuję za takie opisy. One też pomagają uczyć się dalej.
Ja wolę bańki... są mniej dręczące i mniej uzależniają od terapeuty (bańki może zrobić rodzina, można też samemu). Od baniek wolę dietę i psychoterapię (poszukiwanie wadliwego przekonania(=grzechu), które uszkadza ciało i powoduje zapotrzebowanie na śmieci ... doustnie). Wszystkie metody naturalne stosuję by obserwować jak się zmienia dieta podczas ich stosowania. (Takie zboczenie dietetyczne ).
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Pokazywali tez operacje na otwartym sercu, dziewczyna miala dziure w sercu i operacja byla konieczna...
Sylwia, to faktycznie wyglada "bardzo" wiarygodnie Moze ta "dziura" byla w innym miejscu
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Nie wiem Grizlly nie oglądałam tego filmu.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
...Pokazywali tez operacje na otwartym sercu, dziewczyna miala dziure w sercu i operacja byla konieczna...
Sylwia, to faktycznie wyglada "bardzo" wiarygodnie Moze ta "dziura" byla w innym miejscu Wydoroślej Grizzly ,weź przykład ze mnie i przynajmnie postaraj sie być grzeczny ,zobaczysz jakie to "słłłoooooodkie"
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Lekarko tak sobie pomyslałam o przytulaniu jesli to Bartek ma wyrazić chęć przytuleni się do mnie bo wtedy energia ja nie zabieram mu energii to jak to jest gdy ja ja się chcę prxytulić do mojego męża bo np. jest mi żle ? Ja zabierum jemu energię czy chcę się wyciszyć, uspokoić, odprężyć dzięki jego energii. ? Czy tu logiczne pytania są bez sensu bo to chodzi o uczucia. Czy jest możliwość,że ja chcąc przytulić się do mojego syna będę to robić aby dać mu miłość i swoją pozytywną energię? Jak to jest, kiedy się to czuje ,że jest dobra energia a kiedy zła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|