MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (56) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Mleko owszem, ale najlepsze są sery i śmietana!
Pół litra dziennie Skład mleka różnych ssaków jest różny. Zwierzęta szybko rosnące szybko dojrzewające i krótko żyjące dostarczają w mleku dla swego potomstwa znacznie więcej białka. Samice ssaków, nawet przy niedoborach pożywienia, na ogół mają wystarczającą ilość pokarmu dla swego potomstwa. Mogą wytwarzać mleko w znacznym stopniu nawet z tkanek własnego ciała.
Spośród różnych gatunków mleka, w Polsce praktycznie spożywa się niemal wyłącznie mleko krowie. A szkoda. W warunkach niedoboru żywności w okresie obu wojen światowych wiele rodzin przeżyło dzięki kozie. Skład mleka koziego jest dla człowieka znacznie bardziej korzystny niż krowiego. Tam, gdzie nie da się wykarmić krowy, zawsze można wykarmić kozę. Hodowla kóz powinna być w Polsce znacznie powiększona. W mleku krowim najczęściej przez nas spożywanym, występującym na rynku jako tzw. mleko znormalizowane, które zawiera 2% tłuszczu, ilość energii z białka wynosi około 35% i po około 35% energii z tłuszczu i z węglowodanów.. Przy takich proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi i przy wysokiej wartości biologicznej tłuszczów zawartych w mleku prawie całe zawarte w nim węglowodany (laktoza) będą przetworzone w organizmie człowieka na cholesterol i tłuszcz. Mleko zawiera dwa bardzo wartościowe biologicznie składniki: wartościowe białko i bardzo wartościowy tłuszcz. Ale zawiera także cukier mleczny, tzw. laktozę, i jest on w niekorzystnej proporcji do składników pozostałych. Zwiększenie zawartości cukru w mleku przez słodzenie go lub zmniejszenie zawartości w nim tłuszczu (przez odciąganie) zwiększa proporcjonalnie udział w mleku węglowodanów, a zmniejsza procent energii wytwarzanej z tłuszczu. Mniejsza ilość energii z tłuszczu powoduje, że węglowodany stają się zasadniczym źródłem energii, więc muszą być spalane w szlaku heksozowym. Ilość węglowodanów spalanych w szlaku pentozowym zmniejsza się, mniejsze też staje się wytwarzanie cholesterolu. Mleko odciągane z dodatkiem cukru, mąki czy kaszy nie jest miażdżyco rodne. Może być stosowane przez ludzi przy japońskim modelu żywienia, ale przez człowieka dorosłego, odżywiającego się w sposób optymalny, mleko nie powinno być spożywane w większej ilości. Dla tych, którzy lubią mleko, mogą trochę go wypijać, ale nie więcej niż pół litra dziennie. W tej ilości mleka organizm otrzymuje około 23g węglowodanów. Na ogół wystarczającym na cały dzień posiłkiem mlecznym jest zupa mleczna ze szklanki mleka z dodatkiem masła i z kluskami z samych jajek. Zawartość węglowodanów w mleku kwaśnym, kefirze, jogurcie, a zwłaszcza w dobrej w dobrej, tłustej śmietanie, o zawartości, co najmniej 30% tłuszczu, jest niższa niż w mleku. W zasadzie nie powinno się kupować mleka w jego normalnej postaci. W mleku kupujemy przecież około 90% wody. Raczej należy kupować skoncentrowane produkty pochodzące z mleka, pozbawione wody, a przy tym te, które zawierają dużo białka i tłuszczu, a możliwie niewiele cukru. Do produktów takich należy wysokoprocentowa maksymalnie zagęszczona śmietana, a przede wszystkim sery. Sery mogą w zupełności zastąpić mięso, a w niektórych przypadkach nawet przewyższają je wartością odżywczą. Sery, obok jajek, powinny być podstawowym produktem spożywczym człowieka odżywiającego się w sposób optymalny. Bardzo dobre są sery twarogowe, sery białe, sery twarde i topione. Ale przede wszystkim one są za chude dla potrzeb organizmu człowieka, wymagają, więc dodatku tłuszczu. Sery mogą być spożywane w postaci naturalnej, najlepiej z dodatkiem śmietany, majonezu lub masła, albo też przetworzone na różnorodne potrawy z dodatkiem jajek, masła lub innego tłuszczu zwierzęcego czy dobrej margaryny. U ludzi dorosłych odżywiających się w sposób optymalny od dłuższego czasu spożycie różnych serów kształtuje się od 100 do 200 g na dobę.
Zupa mleczna z jajkami 250 ml mleka pełnego (szklanka) 2 jajka, 50g masła. Jajka wymieszać, wlać na gotujące się mleko, dołożyć masło. Ilość mleka, jajek i masła może być większa lub mniejsza, ale z zachowaniem podanych proporcji.
Twarożek 1 litr słodkiego mleka pełnego, 2 łyżki soku z cytryny. Mleko ogrzać do temperatury 37 stopni C, wlać do niego sok z cytryny, wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Po 2-3 godzinach mleko ogrzać powoli do temperatury 50-55 st. C. Gdy białko mleka zetnie się, tzn. twarożek oddzieli się od serwatki, odstawić i pozostawić do ostygnięcia. Zlać delikatnie na gęste sitko lub do lnianego woreczka i pozostawić do powolnego odcieknięcia płynu. JAN KWAŚNIEWSKI
|