MORGANO
Go
|
SZYNKA PIECZONA.
Składniki. 2000 g szynki surowej bez kości, 100g smalcu 10 goździków, skórka starta z połowy cytryny, sól 1 cytryna i natka pietruszki do przybrania.
Sposób przygotowania. Szynkę posolić, uformować, obwiązać bawełnianym sznurkiem, ułożyć w brytfannie, naszpikować goździkami, dodać smalec i piec około 2 godzin w piekarniku na grzanym do temperatury 180 stopni C, do zrumienienia. Podlewać wodą a potem sosem powstałym, z pieczenia. Pod koniec pieczenia posypać mięso skórką cytrynową. Gotową szynkę pokroić w plastry i przybrać cytryną oraz natką pietruszki. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z ostrymi sosami i fasolką szparagową
Ogółem 1600g B-T-W 253,6 – 443,2 -0,0 / 5010 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 15,9 – 27,7 – 0,0 /310 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 23,8 – 41,6 – 0,0 / 470 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,7 : 0,0 B+T/150g-65,3g
|