A są jeszcze jakies inne zdania oprócz prawdziwych i fałszywych?
Odp:
W klasycznym rachunku zdań przyjmuje się założenie, że każdemu zdaniu można przypisać jedną z dwu wartości logicznych - prawdę albo fałsz, które umownie przyjęto oznaczać 1 i 0. Klasyczny rachunek zdań jest więc dwuwartościowym rachunkiem zdań.
Bo dowolne zdanie również może być prawdziwe lub fałszywe,to zalezy od punktu widzenia...
...a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (ot, biologia), więc trzeba "siedzieć" (czytaj: sięgać, brnąć, dbać o siebie) jak "najwyżej", aby swoim "wzrokiem" obejmować jak "najszerszy horyzont". Na szczęście rzeczywistość i prawda nie podlega takim patologiom jak "punkt widzenia", bo białe czarnym być nie może i odwrotnie też, toteż ludzie, którzy zajmują się szukaniem prawdy i badaniem rzeczywistości nie mają takich problemów jak rozmaici "badacze punktów widzenia" (mają inne problemy).
Jeśli wypowiem fałszywe ,to dostanę długopis ,jeśli prawdziwe ,to samochód lub ołówek. To są jakieś inne zdania ,żeby móc wygrać ten samochód?
Tak, zdania prawdziwe. Zasady jasno i jednoznacznie określają, że jak powiesz zdanie prawdziwe, to możesz wygrać samochód, ale nie musisz go wygrać, bo alternatywną nagrodą jest ołówek. Trzeba powiedzieć takie zdanie, żebyś nie tylko mogła wygrać ten samochód, ale również musiała go wygrać.
Bo dowolne zdanie też jest fałszywe lub prawdziwe.
Żeby wygrać samochód nalezy powiedzieć zdanie prawdziwe (wtedy będzie większe prawdopodobieństwo ,że wygram samochód),ale jeszcze zostaje wybór ;samochód lub ołówek-losowanie (pół na pół). To jeż chyba zależy od szczęścia ,które też jest względne ,bo czasem wygrana (w tym przypadku samochód ) ,może się okazać ,mniej przydatna niż ten ołówek
.
...chyba mi słońce za mocno przygrzało
No cóż... Trudno mi nadążyć... Na pewno trzeba powiedzieć zdanie prawdziwe, żeby w ogóle było jakieś prawdopodobieństwo wygrania samochodu (o to nam chodzi). Co do wyboru: samochód czy ołówek; nie wiem czy to będzie wybór na drodze losowania pół na pół, czy jeszcze inaczej. Nie jest to istotne. Co do szczęście, to nie mówmy o szczęściu, nam chodzi o samochód i koniec, nawet, gdybyśmy ołówka bardziej potrzebowali.
To jest zagadka którą znalazłem gdzieś w Internecie jak powiedziałaś, żebym coś jeszcze zamieścił. Znalazłem taką, wydała mi się ciekawa, więc zamieściłem. Ja proponowałby powiedzieć zdanie: "Wygrałem samochód lub długopis."
Co tak naprawdę wygrasz wypowiadając takie zdanie?
1. Długopis na pewno nie, bo długopis jest dla tych, co wypowiedzieli zdanie fałszywe, a Ty przecież powiedziałaś, że wygrasz samochód lub długopis, więc akurat miałabyś rację dostając długopis, więc podle zasad gry należałaby Ci się nagorda z innej beczki (samochód lub ołówek).
2. Ołówek na pewno nie, bo ołówek jest dla tych, co wypowiedzieli zdanie prawdziwe, a Ty przecież powiedziałaś, że wygrasz samochód lub długopis a nie ołówek, więc akurat nie miałabyś racji dostając ołówek, więc podle zasad gry należałaby Ci się nagroda z innej beczki (długopis).
3. Samochód na pewno tak, bo samochód jest dla tych, co wypowiedzieli zdanie prawdziwe, a Ty przecież powiedziałaś, że wygrasz samochód lub długopis, więc akurat Twoje zdanie jest prawdziwe.