Autor
|
Wtek: O wolności słowa, krytyki i myśli w naszym kraju. (Przeczytany 114545 razy)
|
toan
Go
|
Sugerujesz, że ... ...należy starać się innych nie obrażać nawet, gdy oni obrażają. To dobra rada, dzięki której nigdy nie wstydzi się za swoje słowa i przyjaciół ma się więcej...
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Na przyjaciołach mi niespecjalnie zależy. Nie mam dla nich czasu (to nie złośliwość). Zaś swoich słów nie wstydzę się, zwłaszcza gdy wiem, czym jest tzw. "urażenie kogoś".
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
... dałeś się sprowokować... Nadinterpretacja z Waszej strony i dobrze jest zażartować na koniec z samego siebie, bo czy ktokolwiek pomyśli po takim poście, żem "satrapa forumowy"? - no chyba tylko jakiś... ten, tego, ten - chłop
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Na przyjaciołach mi niespecjalnie zależy. Nie mam dla nich czasu (to nie złośliwość). Zaś swoich słów nie wstydzę się, zwłaszcza gdy wiem, czym jest tzw. "urażenie kogoś".
Jeśli jesteś z tym szczęśliwy - to świetnie. Jednak ja wiem, że nie powinno się innych ranić szczególnie słowem pisanym, choć echo po nim nie odpowie... A trzeba być rozważnym w pisaniu, bo nigdy nie wiadomo, co kogo "zadowolić" może .
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jestem z tym szczęśliwy. Nie da się pogodzić osobistych pasji , miłości do życia i do drugiego człowieka z życiem towarzyskim, na którym - jak powiedziałem - nie zależy mi. Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, chyba ją właściwie odczytałem i uważam, że ta część rozmowy doskonale pasuje do tytułu wątku. Swoją drogą, dzięki za troskę.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No a "forumowe życie towarzyskie" - korzystniej jest tu dla wszystkich rozmawiać po przyjacielsku!
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
korzystniej jest tu dla wszystkich rozmawiać po przyjacielsku! Toanie, proszę odpowiedz mi wprost, czy wyjątkowo "dowcipne" pytanie "Ksiądz Cię gwałcił czy jak?" jest według Ciebie częścią owego "rozmawiania po przyjacielsku"? M
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
No a "forumowe życie towarzyskie" - korzystniej jest tu dla wszystkich rozmawiać po przyjacielsku! Czasami by dało się rozmawiać po przyjacielsku najpierw trzeba dać komuś w twarz, bo inaczej się traci respekt i z przyjacielskiej rozmowy nici . Wracając do tematu: Na lekcjach etyki i religii uczy się moralności chrześcijańskiej - utopijnej i gloryfikującej samoupokorzenie. Czy oby na pewno? Czy na pewno chrześcijańskiej? I czy moralność chrześcijańska jest utopijna i gloryfikuje samoupokożenie? Co takiego samoupakażającego jest w wolności od materializmu, od dążenia do posiadania, dążenia do władzy, od uzależnień, od potrzeby bezpieczeństwa? Przecież to jest piękne: Być wolnym, wierzyć w większy porządek, kochać wszystkich i nie być od nich zależnym i mieć przed sobą perspektywę życia wiecznego?
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
No a "forumowe życie towarzyskie" - korzystniej jest tu dla wszystkich rozmawiać po przyjacielsku! Rozumiem , Toan , wnioskując z Twoich reakcji , że od dziś można już bezpośrednio obrazić każdego forumowicza nazywając go "jełopą" , "idiotką" itp. Nie istnieje już na tym forum subtelna i jak dotąd znakomicie wyczuwalna dla wszystkich kulturalnych forumowiczów granica między ostrą dysputą a osobistą obelgą? A może trzeba wygłosić jakiś pean na cześć DO i wtedy już będzie można "żartować" obrażając ludzi? Dziwię się , jesteś zawsze taki przychylny wobec prostego grubiaństwa ?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie, nie pozwalam na wybryki, ale to tak jak w stosunkach damsko-męskich. Jeśli osoba z którą żyjesz, sama się nie upilnuje, to najlepsza "straż" nie uchroni Cię przed "rogami". A, więc szkoda czasu na pilnowanie innych, jeśli sami się nie potrafią upilnować. Unikać i nie dać się sprowokować - to jedyna rozsądna metoda. I jestem "wściekły" , bo zamiast się uczyć, przeczytać dziecku bajkę na Dobranoc - planowałem "Kalekę" autorstwa HA, porozmawiać z żoną o minionym dniu, musiałem klepać na klawiaturze, aby uspokoić "atmosferę" Forum. Oby skutecznie. KTO MNIE I MOJEJ RODZINIE ZWRÓCI STRACONY WIECZÓR?"Kalekę" zaś polecam wszystkim...
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Unikać I tu się zgadzam w pełni
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Przecież myśleć wolno, ale pisać niekoniecznie
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... bo zamiast się uczyć, przeczytać dziecku bajkę na Dobranoc ...
Mnie też ominęła ta przyjemność ...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
ps: Sławek, ciągle zapominasz (nie tylko Ty jeden) o tym, że istnieje taki proces jak akcja-reakcja. Ostra polemika tez wchodzi w grę, pod warunkiem, że dysponuje się choćby namiastką argumentu. Starałem się przynajmniej wytłumaczyć swe stanowisko wobec problemu, a w zamian dostałem głównie przytyk osobisty.
Tomek
Tomku jestem jakoś nauczony żeby nie wypowiadać się pejoratywnie o Kobietach bądź Jentelmenem
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Kobiety są łagodne, dobre i mądre z natury, ale w pełni niektóre okazują te walory dopiero, gdy osiągną "homeostazę hormonalną" .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Kobiety są łagodne, dobre i mądre z natury, ale w pełni niektóre okazują te walory dopiero, gdy osiągną "homeostazę hormonalną" . A nie wiesz ,na jaki wiek , w latach to następuje Bo zastanawiam się jak długo mam jeszcze czekać
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Elmo, Ale Ty nie musisz czekać na ten wiek, tylko trochę złagodniej
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Toan! Ja i tak złagodniałam odkąd mam swoją rodzinę .Jak byłam panienką miałam przeróżne pomysły w głowie,a teraz sobie siedzę cichutko w gniazdeczku własnym ze swoją dziatwą i nikomu nie przeszkadzam i tym samym mnie nikt nie przeszkadza i życie jakoś leci spokojnie
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
a ja mysle,"ze trafila kosa na kamien"albo,"jak Kuba Bogu ,tak Bog Kubie"albo "kto jaka bronia wojuje od takiej sam ginie"
|
|
|
|
|
|
|
|
|