MORGANO
Go
|
ZUPA Z PORÓW Z ŻÓŁTKAMI.
Składniki. 300 g włoszczyzny 250 g pory 100g masła 40 g 2 żółtka łyżka mąki do zasmażki , sól, pieprz
Sposób przygotowania. Włoszczyznę umyć, zalać wywarem rosołowym. Pory oczyścić, przekrajać wzdłuż i dokładnie umyć, pokrajać na kawałki i udusić z masłem. Wywar rosołowy z włoszczyzną przecedzić i dodać do niego przetarte przez sito, pory /można też przetrzeć włoszczyznę/. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę; podprawić nią zupę, dodać sól i pieprz, a po zestawieniu z ognia zaciągnąć żółtkami już bez gotowania. Podawać w bulionówkach z dodatkiem groszkiem ptysim
Ogółem 1690g B-T-W 25,9 – 113,7 – 38,9 / 1280 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 1,5 – 6,7 – 2,3 / 80 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,6 – 20,2 -6,9 / 230 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 4,4 : 1,5 B+T/300g – 24,8g
|