ronin
Go
|
Witam! Mam pytanie dotyczące przepisu na rosołek z marchwią, ziemniakami i mięskiem pokazanego w tym artykule: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=695 Po jego przygotowaniu jak należy przechowywać, czy może stać w lodówce przez np. 7 dni czy lepiej go zamrozić? Czy przed zamrożeniem konieczne jest powtórne przegotowanie w słoiczkach?. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Po ostudzeniu - zamrozić produkt przed dodaniem żółtka. Wygodniej i bezpieczniej jest mrozić w woreczkach foliowych (bo słoiki mogą popękać) w ilości przeznaczonej na jeden posiłek. Zamrożoną zupę po wyjęciu z folii, wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać żłótko(a) i dalej postępować tak jak w przepisie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jak długo przechowujecie w normalnych komorach lodówki np. bigos (mięso, dużo tłuszczu, fasolka czerwona, kapusta itd) ? Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blade
Go
|
pytanie z dziwnych: czy można mrozić ziemniaki? w sumie wiem, że można bo zamroziłem ugotowane, te co zostały po obiedzie rodzinnym. Po odmrożeniu robi się z nich idealne puree, bo są miękkie bardzo. A "zdrowotnie" czy to coś przeszkadza?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
No jasne! Stają się "zimne" i "wychładzające", ale tylko na diecie makrobiotycznej czy innych pierdoołkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blade
Go
|
I błonnik robi się kompletnie martwy, bo najpierw ugotowany, później zamrożony! czyli oficjalnie szkodliwe - a jak oficjalnie szkodliwe to znaczy że dobre ;l) Za radą Mariusza wieczorem zjem BiT, wiec rano po treningu poszło puree ziemniaczane ze smalcem i cebulką
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blade
Go
|
całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc podzielić i tak jakoś trzeba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blade
Go
|
podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku . Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."
Ten cytat chyba dotyczy surowych ziemniaków...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blade
Go
|
całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku . Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały" a jak trening tylko rano?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Przeczytaj jeszcze raz tamten Mariuszowy post
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Chopy nie robma bajzlu, chocwa do temata o pakowaniu i tam pogadamy o posilkach przed i potreningowych
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|