forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 06:41:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Przechowywanie żywności.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przechowywanie żywności.  (Przeczytany 9070 razy)
ronin
Go


Email
Przechowywanie żywności.
« : 2007-03-21, 09:03:29 »

 Witam!
 Mam pytanie dotyczące przepisu na rosołek z marchwią, ziemniakami i mięskiem pokazanego w tym artykule:
 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=695
 Po jego przygotowaniu jak należy przechowywać, czy może stać w lodówce przez np. 7 dni czy lepiej go zamrozić? Czy przed zamrożeniem konieczne jest powtórne przegotowanie w słoiczkach?.
Pozdrawiam.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #1 : 2007-03-21, 09:20:40 »

Po ostudzeniu - zamrozić produkt przed dodaniem żółtka. Wygodniej i bezpieczniej jest mrozić w woreczkach foliowych (bo słoiki mogą popękać) w ilości przeznaczonej na jeden posiłek. Zamrożoną zupę po wyjęciu z folii, wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać żłótko(a) i dalej postępować tak jak w przepisie.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #2 : 2007-03-21, 21:43:26 »

 Jak długo przechowujecie w normalnych komorach lodówki np. bigos (mięso, dużo tłuszczu, fasolka czerwona, kapusta itd) ?
     
Tomek
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #3 : 2013-01-03, 10:46:43 »

pytanie  z dziwnych: czy można mrozić ziemniaki? w sumie wiem, że można bo zamroziłem ugotowane, te co zostały po obiedzie rodzinnym. Po odmrożeniu robi się z nich idealne puree, bo są miękkie bardzo. A "zdrowotnie" czy to coś przeszkadza?
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #4 : 2013-01-03, 10:59:19 »

No jasne!
Stają się "zimne" i "wychładzające", ale tylko na diecie makrobiotycznej czy innych pierdoołkach.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #5 : 2013-01-03, 11:02:13 »

I błonnik robi się kompletnie martwy, bo najpierw ugotowany, później zamrożony!  Shocked Wink
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #6 : 2013-01-03, 11:22:15 »

I błonnik robi się kompletnie martwy, bo najpierw ugotowany, później zamrożony!  Shocked Wink
czyli oficjalnie szkodliwe - a jak oficjalnie szkodliwe to znaczy że dobre ;l)

Za radą Mariusza wieczorem zjem BiT, wiec rano po treningu poszło puree ziemniaczane ze smalcem i cebulką Wink
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #7 : 2013-01-03, 11:28:58 »

Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować Wink Smile  Laughing
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #8 : 2013-01-03, 11:31:28 »

Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować Wink Smile  Laughing

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc podzielić i tak jakoś trzeba Wink
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #9 : 2013-01-03, 11:36:21 »

podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #10 : 2013-01-03, 11:38:05 »

Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować Wink Smile  Laughing

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc
jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku Razz. Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały" Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #11 : 2013-01-03, 11:39:16 »

podobno: "Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni."

Ten cytat chyba dotyczy surowych ziemniaków... Rolling Eyes
Zapisane

Blade
Go


Email
Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #12 : 2013-01-03, 11:59:22 »

Nie o to mi chodziło,ale możesz spróbować Wink Smile  Laughing

całkiem po ludzku nie zmieściłbym po południu zbyt dużego posiłku - więc
jesz mniejszy zksladający się z BiT oraz niewielka ilość Ww, B i T lub bez posiłku Razz. Jak to Gavro opisał, aby hormony 1h po treningu się "rozbujały" Smile
a jak trening tylko rano?
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #13 : 2013-01-03, 12:07:26 »

Przeczytaj jeszcze raz tamten Mariuszowy post Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Przechowywanie żywności.
« Odpowiedz #14 : 2013-01-03, 12:08:48 »

Chopy nie robma bajzlu, chocwa do temata o pakowaniu i tam pogadamy o posilkach przed i potreningowych Wink
Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 20 zapytaniami.