MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (64) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Kalorii nie należy liczyć, liczyć trzeba tylko pieniądze wydane na żywność.
Uważa się, że dużą rolę w otyłości odgrywają czynniki genetyczne. Że występują tak zwane hiperlipidemie pierwotne, które są uwarunkowane genetycznie. Głównym czynnikiem, który się dziedziczy, jest kuchnia, jest sposób odżywiania, jest własna przemiana materii dostosowana do własnego składu diety. Kuchnię, czyli określony model żywienia, dziedziczy się głównie przez kobiety. To one najczęściej przyrządzają posiłki domownikom, według wzorca wyniesionego z własnego domu.
Nie ma dwóch ludzi na świecie, którzy odżywialiby się tak samo. Podobny, a nawet bardzo podobny model żywienia stosowany był dla mężczyzn-wojowników w starożytnej Sparcie. Wojownicy odżywiali się tymi samymi produktami. Każdy członek rodziny odżywia się inaczej. Każdy żołnierz je inaczej. Przy żywieniu zbiorowym, a także w rodzinie, pewne produkty są wydzielane na każdą osobę np.. Kotlet, parówka, jajko. Mniejszy zjada te produkty z mniejszą ilością innych, tych niereglamentowanych. Jeden nie sypie cukru do swojej kawy, czy herbaty, inny sypie 1 łyżeczkę, a jeszcze inny 4. Większy i cięższy zjada taką samą ilość produktów "reglamentowanych”, ale zjada równolegle znacznie większą ilość produktów pozostałych. Jeden zjada kromkę chleba przy śniadaniu, inny zjada tych kromek 6. Niby jedzą to samo, ale proporcje między białkiem tłuszczem i węglowodanami w ich diecie będą różniły się bardzo. A każde inne proporcje dają inne skutki dla człowieka. Nawet przy bardzo zbliżonych proporcjach u dwóch ludzi, pozostałe czynniki środowiskowe wpływają w znaczny sposób na to, czy organizm np. przetworzy większą, czy mniejszą ilość spożytych węglowodanów na tłuszcz. Gdy pracujemy w zimie, organizm musi spalić więcej węglowodanów, gdy w cieple - spala ich mniej, a więcej przetwarza na tłuszcz. Gdy w wodzie, którą pije, występuje zbyt mało składników mineralnych potrzebnych do spalania cukru (miękka woda) musi znacznie więcej węglowodanów przetworzyć na tłuszcz i cholesterol, ponieważ przy tych przemianach zużycie składników mineralnych jest mniejsze. Gdy biega, musi więcej spożywać węglowodanów spalić, gdy siedzi przed telewizorem, musi ich więcej przetworzyć na tłuszcz i cholesterol. Gdy pojedzie na urlop w wysokie góry, musi więcej wytwarzać tlenu z glukozy i więcej wytwarzać cholesterolu.
Apetyt i stres Kilkanaście lat temu, w jednym z sanatoriów, znalazłem 14,5 % kobiet reagujących na stres żarłocznością i tylko 3,8% mężczyzn. Wszyscy mężczyźni to byli głównie dyrektorzy różnych przedsiębiorstw, prezesi GS kobiety to sprzedawczynie w sklepach mięsnych czy bufetowe. W jednej z grup zawodowych, w której przygotowanie do zawodu kosztuje społecznie setki i tysiące razy więcej niż w innych zawodach, ilość otyłych i z nadwagą przekraczała 80% na stres reagowało żarłocznością aż 90%, na miażdżycę zapadali średnio o 10 lat wcześniej niż inni mężczyźni, wysyłano ich na "odchudzenie" w góry, gdzie, przy intensywnym wysiłku fizycznym i ograniczonej kalorycznie diecie przybierali na wadze po 3 tygodniach o ponad 3 kg. Tak było w tej grupie już 27 lat temu. Ludzie reagujący na stres żarłocznością, tyjący pod wpływem stresu, po przejściu na żywienie optymalne, tracą wagę w różnym tempie. U większości z nich brak jest, lub jest za mało enzymu (maszyny) uwalniającego kwasy tłuszczowe z "zapasów". U większości spadek wagi jest podobny jak u innych otyłych, u pozostałych bywa wolniejszy. Jest wiele metod i sposobów odchudzania, ale otyłych ciągle jest więcej i więcej. Co nauka mówi o tych metodach? 1. Każde ilościowe ograniczenie pożywienia znacznie przyspiesza starzenie organizmu, szczególnie naczyń tętniczych. 2. U otyłych leczonych dietą zawierającą 1200-1500 cal i obciążonych wysiłkiem, zmętnienie surowicy (przetłuszczenie) wzrastało jeszcze bardziej po leczeniu odchudzającym. 3. Diety niskokaloryczne są nieskuteczne w leczeniu otyłości. 4. Diety niskotłuszczowe powodują wzrost ilości lipidów, depresję i ogólne osłabienie. 5. Leczenie otyłości głodówką jest zupełnie nieskuteczne. Wynik odległy - całkowite niepowodzenie. 6. Głodówki powodują zobojętnienie, obniżenie poczucia moralności, obniżenie sprawności intelektualnej, postawy aspołeczne i egoistyczne. Odstąpienie od głodówki daje poprawę otępienia umysłowego. 7. Na podstawie badań izotopowych wykazano, że głodówka. leki moczopędne, przetwory tarczycy powodują ubytek wody i chudej masy ciała z niewielkim, lub żadnym ubytkiem tłuszczu. Wbrew powszechnemu mniemaniu spadek wagi u otyłych nie jest wcale proporcjonalny do ograniczeń kalorycznych. Wyliczenia, ile to kalorii człowiek traci podczas marszu, biegu, czy pływaniu, są nieprawdziwe. W zależności od składu diety różna jest sprawność mechaniczna naszych organizmów. Jeden musi stracić przy tym samym wysiłku 1000 Kcal, drugi straci tylko 500. Kalorie nie są równe kaloriom. Gdyby tak było, to rakiety wypychano by na orbitę przy pomocy miału węglowego, a nie wodoru. Już w 1954r. autorzy angielscy (Kewik Pawan) wykazali, że spadek wagi u otyłych jest proporcjonalny do niedoboru kalorii w diecie, tylko, gdy stosunek głównych składników odżywczych (białko: tłuszcz: węglowodany) pozostaje stały. Przy jednakowej podaży kalorii szybkość utraty wagi jest największa na diecie bogato tłuszczowej. Można jeść więcej kalorii i chudnąć. Można jeść mniej i tyć. Ci sami badacze wykazali, że otyli, których waga rosła na 2000 Kcal zwykłej diety mieszanej, wszyscy tracili na wadze, gdy podaż kalorii zwiększono, do 2600, ale w diecie bogato tłuszczowej. W badaniach naukowych udowodniono, że dieta bogato tłuszczowa nie może powodować otyłości, chorób serca i naczyń, powoduje niskie ciśnienie tętnicze krwi, niski poziom cholesterolu, brak zachorowań na miażdżycę i otyłość, bardzo wysoką wydolność fizyczną, nieznacznie zmniejszającą się z wiekiem. Uniemożliwia zachorowanie na cukrzycę i otyłość i na choroby stawów. Otyłość jest bardzo szkodliwa dla samych otyłych, a jeszcze bardziej szkodliwa dla narodów i szerzej - dla ludzkości. W krajach kapitalistycznych, zwłaszcza w USA, pracodawcy chcą przyjmować do pracy tylko ludzi szczupłych, ponieważ z otyłymi są tylko kłopoty, Częściej chorują, gorzej pracują.
Abecadło otyłych Należy natychmiast wprowadzić żywienie optymalne, bez żadnego okresu przejściowego. W zależności od stopnia otyłości, przy większej otyłości i przy obecności różnych chorób, spowodowanych tą samą, co otyłości, wspólną przyczyną wyższą, należy w pierwszym okresie na 1 g białka spożywać 2-3g tłuszczu i do 0,5 g węglowodanów, Kalorii nie należy liczyć. Liczyć je trzeba tylko przy wydawaniu pieniędzy na jedzenie. W Akademii Zdrowia Arkadia żywienie optymalne wprowadzono od pierwszego dnia. Duża część chorych miała różne dolegliwości (i choroby) przewodu pokarmowego. Bóle brzucha po jedzeniu występowały bardzo rzadko i to tylko przy pierwszych posiłkach. W zależności od towarzyszących chorób, należy odpowiednio dobierać skład spożywanego białka w taki sposób, aby to białko było najbardziej zbliżone do składu chemicznego uszkodzonych chorobą tkanek. Najlepsze białka są w żółtku. W nich znajdują się wszystkie potrzebne składniki do odbudowy i przebudowy wszystkich tkanek naszego organizmu. Typowa dieta optymalna na sporo kolagenu, ale w chorobach stawów uzyskuje się lepsze rezultaty, gdy tą ilość się zwiększy. U chorych na gościec przewlekły postępujący, przy żywieniu optymalnym u pacjentów Arkadii uzyskiwałem w okresie 12 dni obniżenie OB. u wszystkich o średnio 42%. To oznacza, że jeśli chory miał np. w pierwszym dniu OB. 100 po 1 godzinie, to w 12 dniu OB. miał tylko 58. W 1987r były minister Brzostowski w Dębicy przygotował dla moich chorych na stawy próbną partię salcesonu wzbogaconego znacznie w kolagen. Stosowałem ten salceson codziennie u chorych na gościec postępujący w jednym turnusie. OB obniżyło się u wszystkich średnio o 59%.. Nie należy obawiać się, że przy dużym spadku wagi skóra zrobi się stara, pomarszczona, że będzie "wisiała" na brzuchu. Wprost przeciwnie. Cera robi się bardzo ładna, a skóra sama się "zmniejsza". W styczniu br na spotkaniu z chorymi w Poznaniu pojawił się były pacjent z Arkadii. W 1987r ważył 155kg i był ciężko chory. W styczniu 1996r. ważył 75kg, był szczupły miał wspaniałą cerę, był zdrowy, sprawny fizycznie i umysłowo, rzutki, pracujący i to będąc w wieku 80 lat. Przy żywieniu optymalnym kamicy woreczka żółciowego, czy dróg moczowych być nie może. Kamica bywa tylko przy żywieniu złym dla człowieka. W uzupełnieniu poprzedniego odcinka wypada wyjaśnić sprawę hiperlipidemii pierwotnych. Jest ich 5 głównych. Podobno są uwarunkowane genetycznie. Dokładne badania wykazały, że wszystkie typy hiperlipidemii pierwotnych występują wyłącznie u tych ludzi, w których diecie węglowodany występują w wąskim zakresie w przedziale 35-40% w przeliczeniu na wartość kaloryczną. Żadne geny nie zmuszają człowieka, aby jadł dokładnie tyle węglowodanów i chorował na hiperlipidemie pierwotną W hiperlipidemiach pierwotnych mężczyźni wymierają w bardzo młodym wieku, głównie z powodu zawału. Nie przeżywają 45 roku życia ale przodkowie tych ludzi żyli znacznie dłużej - od 62 do 81 lat w linii męskiej. Żyli znacznie dłużej, a nie powinni żyć dłużej, gdyby ta wada była przenoszona genetycznie w linii męskiej. Żywienie optymalne leczy przyczynowo hiperlipidemie pierwotne. JAN KWAŚNIEWSKI
|