forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-23, 11:59:58

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
660188 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE.  (Przeczytany 4867 razy)
MORGANO
Go


Email
WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE.
« : 2007-03-26, 08:59:06 »

WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE.

Jajka przygotowane w specjalnej w zalewie od niepamiętnych czasów są zawsze na moim wielkanocnym stole. Są wyśmienite. Przepis i wykonanie jest bardzo proste. Potrzebne składniki 20-30 szt jaj, łuski z obranych cebul około 100 gram, kminek (1 paczuszka) 20 gram, osiem łyżek stołowych 100 gram soli,
1,5 litra wody.


Składniki
1000g Jajka całe 20 szt.
100g Sól
20g Kminek cały
100g Łuski z cebuli

Sposób przygotowania.
Wszystkie te składniki gotujemy około 20-25 minut, i odcedzamy przez sitko. Potrzebna jest tylko ta brązowa woda z wygotowanych łusek cebuli.
 (Dobrze jest do gotowania użyć jakiegoś starego emaliowanego garnka).
Z przygotowanej zalewy wybieramy łuski z cebuli, które wyrzucamy.
Kminek możemy z powrotem włożyć do naszej zalewy.
W ten sposób otrzymaliśmy zalewę, w której będziemy trzymali ugotowane jajka, aż do konsumpcji. W oddzielnej wodzie cały czas we wrzątku gotujemy jajka na twardo - około 6 minut - jest to czas wystarczający, by jajka nie były za twarde. Po ugotowaniu jajka studzimy i nadtłukujemy skorupkę.
Jajka nadał pozostają w skorupce, aż do konsumpcji.
Te nadtłuczone -jajka wkładamy do szklanego słoja, lub słoików i zalewamy naszym wcześniej przygotowanym wywarem z łusek cebulowych z kminkiem. Te jajka muszą być sporządzone najlepiej na dwa dni przed świętami. Trzymając te jajka w zalewie, przez nadtłuczoną skorupkę przenika do jajka przygotowana zalewa i zabarwia nasze białko w brązową niepowtarzalną jedyną na świecie mozaikę. Aromat kminkowy przenika do środka jajka, przez co żółtko wewnątrz czasami robi się trochę zielonkawe
Zapach i aromat jest niepowtarzalny. Kto jeszcze takich jajek w swoim życiu nie próbował polecam z czystym sumieniem.
Jako ciekawostkę mogę podać z powodu prostoty przygotowania tych jaj można by przygotowywać je wtedy, kiedy się ma na nie ochotę.
Niestety. Ilekroć próbowałem nie smakują tak, jak w święta.

2 jajka 100 gram  B-T-W  9,9 - 10,5 -3,7 / 150 kalorii /

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 17 zapytaniami.