Autor
|
Wtek: Ból stawów, krzyża, sucha skóra, itd. (Przeczytany 92079 razy)
|
Therion
Go
|
Witam. Na ŻO jestem (a raczej próbuję być i coś mi nie wychodzi - w końcu, gdybym był, to bym nie pisał tego posta ) od około 8 lat i przez ostatnie miesiące czuję się coraz gorzej - bolą mnie stawy, krzyże, wysycha mi skóra - nie jestem w stanie robić ćwiczeń fizycznych takich jak pompki, czy przysiady. Nie wiem, co robić, proszę o pomoc ...
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
po pierwsze napisz cos wiecej, jak wyglada twoj jadlospis, twoje proporcje,BTW w jakim jestes wieku ,ile wazysz, i jaki masz wzrost, podaj co jadles w ostatnich dniach i mniej wiecej co jest twoim ulubionym posilkiem, jakie masz zainteresowania i zajecia,b.wazne by okreslic twoj stan psychiczny,ktory jest jednakowo wazny jak fizyczny, takie i inne informacje pomoga w udzieleniu pomocy przez nasza lekarke
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Ważę 97 kilo, mam 194cm wzrostu i 23 lata.
Moim ulubionym posiłkiem na śniadanie jest omlet z dżemem. Później różnie. Od nie dawna staram się unikać cukru (z różnym skutkiem) często jadam warzywa na patelnie. Proporcje BTW 70/210/70 - choć zdarza mi się przekroczyć. Z tego, co pamiętam, to te problemy ze stawami zaczęły się jak zacząłem pić dużo śmietanek (chyba).
Ostatnio jadłem omlety, placki ziemniaczane, wędliny optymalne i warzywa na patelnię, ewentualnie jakieś mięso. W ostatnich 2 tygodniach zdarzało mi się też jeść jakieś czekolady i kebaby w cieście.
Zainteresowania - głównie czytanie książek i modyfikowanie gier komputerowych. Poza tym trochę rysowanie.
Stan psychiczny - depresja, ewentualnie nerwica - powód - ogólna nieciekawość rzeczywistości i działania panujących obecnie komuchów (zarówno polskich katokomuchów jaki eurokomuchów z EU).
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Na suchą skórę - oliwka "Johnson's dla baby" - suto na całe ciało - po kąpieli - jeśli nie ma przeciwwskazań Choć skórę mam zdrową, osobiście wolę i stosuję oliwę do której dodaję olejek zapachowy. Szybko się wchłania, a ciału natychmiastowe wytchnienie po wysiłku przynosi. Skóra, to bardzo ważny organ, o który opłaca się zadbać - smarując ją tłuszczem najlepiej i od zewnątrz i od środka.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Z tym tłuszcze zewnętrznie to rewelacja (mniejsza niż tłuszcz wewnętrznie. Therion, Wagę masz trochę za dużą... Tyje sie na DO od zbóż (produkty żytnie pszenne, ryżowe, kukurydziane, orkiszowe, jeczmienne, owsiane, z prosa). Jadaj je raz na tydzień, jak musisz. Może samo to Ci pomoże? Jeżeli PO trzech dniach (na czwart dzień dalej byłoby ja jestem dalej za DO, ale z rotowanymi wszystkimi pr. mlecznymi (jadaniem ich co np. 7 dni). Mechanizm ten pomaga uściślić dobową ilość węglowodanów, a zatem normalizuje trojglicerydy do poniżej 60 mg%.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Z tą suchą skórą i oliwką ,to trochę błędne koło. Nie miałam nigdy problemów z suchą skórą ,toteż nie używałam oliwek,ale w internecie dziewczyny używały ,więc i ja spróbowałam. I co zauważyłam? Po dłuższym jej stosowaniu,gdy nagle przestałam jej używać zaczęłam mieć suchą skórę! Myśle ,że dostarczając skórze tłuszcz z zewnątrz,"przyzwyczajamy ją",aby sama nie wydzielała tłuszczu. Wracałam do tych oliwek i przerywałam,ale w końcu się przełamałam i więcej nie używałam i natłuszczenie mojej skóry powróciło do normy. Obecnie nie stosuję żadnych oliwek ani kremu.Po co przyzwyczajać do tego skórę?
|
|
|
|
|
|
|
Tymon
Go
|
Zdecydowanie lepiej od środka.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Tyje sie na DO od zbóż (produkty żytnie pszenne, ryżowe, kukurydziane, orkiszowe, jeczmienne, owsiane, z prosa). Jak można od tego utyć na DO - skoro w/g Dr-a Kwaśniewskiego wszystkie wymienione produkty są NIEJADALNE na Diecie Optymalnej. Jeśli są niejadalne - to jak można od nich utyć
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wijteks ,a nie zauważyłeś ,że tu mało kto pisze o DIECIE OPTYMALNEJ Piszą ,że odżywiają się latami "optymalnie" a nie wiedzą ,że tak nie jest .Bo wiedzieć nie mogą z tego względu ,że oni wierzą ,że są na DO. Nie zwracając na bardzo ważne ,istotne,podstawowe sprawy,na których DO mocno stoi!!! Wracają potem do starych dolegliwości i "łapią" sie za przeróżne "nowalijki" "suplementacje,grupy krwi i takie tam jeszcze ... Czemu nie zwracają uwagi na to,co pisze Jan Kwaśniewski Przecież w każdej książce przez Niego jak byk stoi ,że istotne jest optymalne zaopatrzenie organizmu w składniki budulcowe i energrtyczne w optymalnych proporcjach
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Wijteks - żaden "wij" ze mnie - piszę prawdę
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
Też mam suchą skórę, szczególnie na dłoniach. Po prostu jak wiór drewna. Kiedy przestałem dodawać cytrynę do jerbaty to objawy się zmniejszyły, ale tak po 2 tygodniach wróciły (ja nie wróciłem do cytryny, dla jasności). Jestem w podobnym wieku co Therion, 24 lata, 186cm, 73 kg. Co jem? śniadanie to albo: kawa ze śmietaną 36%, albo jajka na boczku. Obiad-galareta wieprzowa / wątróbka wieprzowa + 1 mały ziemniak itd. Kolacja: np. 2 jajka na twardo z majonezem, dwa plastry tłustego pasztetu/pasztetowej, sery żółte przekładane masłem 82,5% herbata, albo kiełbasa na smalcu/frankfuterki. Piję dużo śmietany, bo lubię Jem karczek na smalcu, boczek, kakao na śmietanie (1/2+1/2 mleka) + ser biały supertłusty z masłem itd., itp. Czuję się dobrze, ale skórę mam suchą, siły mam mniej niż wtedy kiedy ważyłem 98-99kg czasami do kawy ze śmietaną zjem czekoladę z orzechami (100g zawiera 50 g. węglowodanów wg etykiety) więc wtedy nie jem już węglowodanów w ogóle. PS: Therion, eurokomuszki same wyginą nie martw się tym , pozdrawiam. Do reszty: proszę się ewentualnie nie oburzać o tych "Eurokomuszków" to faszyści; chcą nam wmówć, że zdrowe jedzenie jest chude, zabronić wieprzowiny i tłuszczu-tylko Danonki i sałatka z sałaty, więc...sami wiecie
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Mateoo..... Też mam suchą skórę, szczególnie na dłoniach. zauwazylam na wlasnym przykladzie, ze suchosc skory na dloniach zmniejsza sie gdy rotuje tluszcz i wszystkie produkty wieprzowe, wtedy,gdy jem je codziennie lub co drogi dzien suchosc skory na lokciach,pietach i dloniach nasila sie, rotuje tez prod.mleczne poniewaz zawieraja cukier oraz blokuja wchlanianie magnezu, staram sie ograniczyc do minimum cukry proste(czekolada,owoce),u mnie pogarszaja stan skory i nie tylko, mysle,ze gdybys powiekszyl swoja dieta o kolorowe , surowki,(pomidor,ogorek,papryka,surowa marchew )i troszeczke zwiekszyl weglowodany ze skrobi(frytki,kluski,placki) ,energia powrocilaby na pewno
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
PS: Therion, eurokomuszki same wyginą Razz nie martw się tym Smile, pozdrawiam. Do reszty: proszę się ewentualnie nie oburzać o tych "Eurokomuszków" to faszyści; chcą nam wmówć, że zdrowe jedzenie jest chude, zabronić wieprzowiny i tłuszczu-tylko Danonki i sałatka z sałaty, więc...sami wiecie Smile Therion, wszsystko racja, tylko.... oni pod wieloma względami są od faszystów gorsi !
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Przepraszam, zamiast Therion winno być Mateoosh12
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... mysle,ze gdybys powiekszyl swoja dieta o kolorowe , surowki,(pomidor,ogorek,papryka,surowa marchew )i troszeczke zwiekszyl weglowodany ze skrobi(frytki,kluski,placki) ,energia powrocilaby na pewno Czy to aby nie wegetarianizm ? Przeczytajcież sobie ksiązki JK,jak za pierwszym razem nie zrozumiecie,to drugi raz,aż do skutku! Niech się ktoś wypowie ,kto stosuje DO,Wojteks,Zbynek ,może Wy?Bo to zaczyna być smutne
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Edyto, :)ja nie pisze,ze tluszcz ma zamienic na surowki , tylko powiekszyc glowny jadlospis o surowki, jezeli ktos jest dluzszy czas na diecie,to bedzie wiedzial o co chodzi
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
...jezeli ktos jest dluzszy czas na diecie,to bedzie wiedzial o co chodzi Oj trudna sprawa z tym "stażem żywieniowym".Przecież widać co się dzieje
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Na suchą skórę - oliwka "Johnson's dla baby" - suto na całe ciało - po kąpieli - jeśli nie ma przeciwwskazań A co sądzić o oleju napędowym zamiast tej oliwki? Jest tani,łatwo dostępny.I tak suto na całe ciało-po kąpieli -oczywiście jeśli nie ma przeciwskazań
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
do Elmo> spokojnie, nie zamienię jajecznicy na sałatkę / surówkę z warzyw Rozumiem o co chodzi, zamiast 1 ziemniaka mogę zjeść plasterek pomidora i ogórka, a do tego "paseczek" papryki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|