forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-26, 22:56:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
660449 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Dla poczatkujących i nie tylko...
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Dla poczatkujących i nie tylko...  (Przeczytany 43927 razy)
lekarka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #40 : 2007-04-29, 20:04:14 »

Do picia.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #41 : 2007-04-29, 20:09:37 »

Wielorybka tu przeois na wspanialy CHLEBEK BEZ MAKI .

Wyglada apetycznie i bez zakalca:

Bialka-----170g
Zoltka----173g
S.lniane-- 80g
Oliwa z ol.50g
Proszek do pieczenia-10g

W 100g  B--12,4    T--25,5     W--5,2  (1:2:0,4)

Zycze smacznego!
Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #42 : 2007-04-29, 20:26:03 »

Mam szalwie i na pewno wyprobuje - dzieki lekarko.
Fajne skladniki Hana.
Czy mam je zmiksowac razem, czy bialka oddzielnie na piane i potem zmieszac?
Wielorybka
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #43 : 2007-04-29, 20:31:27 »

Siemie+oliwa+proszek=miksowanie+3jajka cale+ 6-7 zoltek=dalej miksowac-do formy i do pieca na 40-50 minut-GOTOWE.
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #44 : 2007-04-29, 20:57:55 »

Gumy niby bezcukrowe, zawieraja prawie 70g  wegli na 100g. Wcale nie sa bezcukrowe.
Uwazam, ze lepiej poslodzic kawe czy herbate zwyklym cukrem niz aspartanem.
Pamietam, ze mialam okresy kiedy nawet piwo mi nie wchodzilo, wylewalam puszke po jednym lyku... ale juz mi przeszlo Smile
Uwielbiam piwo. Niestety ma ono chyba najgorszy cukier w sobie - maltoze Sad
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #45 : 2007-04-29, 21:02:08 »

Wielorybka, czy w Anglii da sie kupic np zwykle kosci. Z tego co wiem, to oni je wyrzucaja i raczej byloby mi wstyd o nie zapytac...? A skorki?????
To chyba marzenie scietej glowy Sad A jednak podstawa DO...
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #46 : 2007-04-29, 21:20:35 »

Uwielbiam piwo. Niestety ma ono chyba najgorszy cukier w sobie - maltoze Sad

I bardzo tuczy. Stąd też określenie "piwnego brzuszka" (beer belly) u facetów.

M
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #47 : 2007-04-29, 21:39:54 »

Siemie+oliwa+proszek=miksowanie+3jajka cale+ 6-7 zoltek=dalej miksowac-do formy i do pieca na 40-50 minut-GOTOWE.

zamierń siemie lniane na orzechy będzie lepszy chlebek

ps. wedle farmakognozji siemie stosuje się zewnętrznie lub  w postaci zimnych wyciągów wodnych
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #48 : 2007-04-29, 21:44:37 »

Piwny brzuszek u facetów jest wtedy gdy piją i nic nie robią  Wink
Wszystko zależy od odżywiania ,ruchu -co ma wpływ na przemianę materii  Wink
Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #49 : 2007-04-29, 22:18:05 »

Basko,
Mozna tu kupic zeberka normalnie w supermarkecie, a np pieczen wieprzowa jest "zapakowana" w cala skore i tradycyjnie piecze sie razem ze skora ponacinana w krateczke, zeby mieso nie wysychalo, a na zrumieniona skorke sa smakosze...mniam
Czasem tez mozna kupic surowa golonke. O nozki bedziemy sie musieli postarac u rzeznika, ale jak zapytamy przy okazji o kosci na wywar, to tez nie wstyd.
Nigdy dotad tego nie robilismy - ani wywaru, ani pytania o kosci - ale kiedys trzeba zaczac.
Slodzikow nie uzywam, ale obawiam sie, ze moja polowa nie zechce tak od razu zrezygnowac z Pepsi Max - wszystko w swoim czasie.
Mysle, ze do wszystkiego z czasem sie dorasta, bo zmiany na sile nigdy nie przynosza trwalego efektu.
Sam dojrzal do rzucenia palenia, to i do innych rzeczy dojrzeje. Cool 
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #50 : 2007-04-29, 22:20:40 »

  Surprised  Very Happy
Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #51 : 2007-04-29, 22:38:15 »

A propos kosci,
Czy wlasne wywary sa konieczne?
Czy na poczatek mozna uzywac substytut w kostce rosolowej?
Wiem, ze wlasny wywar jest najlepszy, ale wszystko na raz trudno zorganizowac. Confused
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #52 : 2007-04-29, 22:40:18 »

Wielorybko,kostka rosołowa ,przecież to zwykła chemia -to "zbiorowisko" E  Confused
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #53 : 2007-04-29, 23:00:28 »

Wielorybko,kostka rosołowa ,przecież to zwykła chemia -to "zbiorowisko" E  Confused

To naprawde "tablica mendelejewa" Shocked
Zreszta jak sie wchodzi do "markietu" to ja sie czuje,
jak w "magazynie" broni chemicznej, tylko kombinezonow i masek brakuje. Very Happy Very Happy Very Happy

Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #54 : 2007-04-29, 23:02:29 »

OK! Nie bedzie zupek dopoki nie zrobimy wywaru.
Mam wrazenie, ze negocjuje wlasne zdrowie Laughing
Dzisiejszy bilans jak ponizej
B52,2 T99 W39,3
1 : 1,9 : 0,8
LEKARKO, czy wystarczy?
Czuje sie pelna, ale w glowie nadal mi szumi... Neutral
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #55 : 2007-04-29, 23:15:29 »

Napiszę ci co zawiera kostka rosołowa wołowa ,bo akurat jestem w jej posiadaniu,ale jej nie używam ,w sumie to wywalę ,bo jest po terminie  Laughing

sól,tłuszcz roślinny,substancje wzmacniające smak i zapach:glutaminian sodu,inizynian disodowy,guanylan disodowy;
ekstrakt z mięsa wołowego suszony,skrobia,cukier,aromaty,barwnik:karmel amoniakalny,maltodekstryna i przyprawy w postaci warzyw suszonych.
Czyli to się ma nijak do wywaru z kości  Confused .Inny zupełnie smak   Confused lepiej nie jeść czegoś takiego ,po co szkodzić własnemu zdrowiu ....

Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #56 : 2007-04-29, 23:43:37 »

Zebralo mi sie na spanie i chyba sie poddam Wink
Elmo, dzieki za info, ja to tez mam podobne, ale nowe i zastanawiam sie czy mam tak wszystko nagle powyrzucac, czy nie mozna dojsc do kompromisu i zurzyc zapasy w odpowiednich proporcjach i zdrowym towarzystwie???...
Nie nawidze wyrzucac jedzenia.
Mozecie sie smiac, ale zdaje sobie sprawe, ze w danym momencie mnostwo ludzi gdzies gloduje, a ja wyrzucam swieze produkty, bo przechodze na inne zywienie.
Pamietam czasy kryzysu kartkowego w Polsce, moze to pozostalosc tamtych czasow i fakt, ze jestem z wielodzietnej rodziny w tym nie pomagal?...
Nie lubie niczego wyrzucac, dopoki sie nie przekonam, ze nie mam innego wyjscia. Wole oddac komus, kto jeszcze skorzysta - cokolwiek to jest.
Jest takie angielskie powiedzenie: "ONE MAN'S RUBISH IS ANOTHER MAN'S TREASURE" czyli mniej wiecej "Co dla jednego smieci, dla innego moze byc skarbem".
Niekoniecznie nalezy to stosowac do konkretnej kostki rosolowej, ale nie widze powodu marnowac jedzenia zanim calkowicie przeobraze zawartosc swojej spizarni na Optymalnie akceptowalna.
Na szczescie nie mam w domu slodyczy, ktorymi musialabym kogos "obdarowywac" wiedzac, ze sa takie uzalezniajace i niezdrowe.
Ale to taka dygresja do poduszki Very Happy
Dobrej nocy kochani
Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam
Pa!
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #57 : 2007-04-29, 23:51:17 »

Elmo -a ja tak lubie kostke wołową do zupy dorzucić Sad
Zapisane
Wielorybka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #58 : 2007-04-29, 23:58:45 »

Hej Rudka, moze zalozymy kostkowo-rosolowe lobby?!. Laughing Laughing Laughing
A teraz to juz na prawde ide spac i az mi szkoda, bo robi sie ciekawie. Neutral
Poczytam sobie jutro.
Milych pogaduszek Smile
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Dla poczatkujących i nie tylko...
« Odpowiedz #59 : 2007-04-30, 00:28:49 »

    Ta ociupinka trucizny poprawia smak potrawy i wszyscy myślą ,ze ze mnie dobra kuchara.
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 17 zapytaniami.