sylwiazłodzi
Go
|
W czwartkowej GW przeczytałam o odradzaniu się w Polsce bartnictwa dzięki pomocnikom z terenu Rosji-ludu który kultywował tę profesję mimo komuny i prześladowań. Miód jaki znamy obecnie to wymysł ludzki. (z przyczyn ekonmicznych-znów ta kasa)W bartnictwie jedyną ingerencją człowieka było najpierw zrobienie miejsca na tyle dobrego aby zostało zasiedlone a później podebranie tylko części miodu a zostawienie reszty pszczołom. Dlatego kiedyś miód był taki drogi. A ja się zastanawiałam dlaczego są dziś znane ule a co się stało i dlaczego z dawnymi zwyczajami puszczy?(nie wiedziałam ,że kiedyś wyglądało to inaczej, czytałam tylko o tym w książkach historycznych,że podbierano miód ale jak na takie teksty akurat nie trafiałam. Taki miód ma inny skład itp. Link do artykułu: http://www.gazetawyborcza.pl/0,75400.htmltytuł artykułu W Spale dzieją barcie. Czy taki miód byłby do jedzenia na DO? Toan mam nadzieję,że tym razem Cię zainspiruję pozytywnie do komentarzy bo z lodami bez śmietany coś mi nie wyszło?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
nasze odzywianie skupia sie na minimum weglowodanow =0,8g do wagi naleznej, miod, nawet od dzikich pszczol zainteresowalby nas ,gdyby podano jego BTW, z ksiazek .K.wiemy,ze miod to"sam cukier"-K.Ch.str 416, w w/w ksiazce znajduja sie rowniez przepisy z dodatkiem miodu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
. Taki miód ma inny skład itp.
jasne tylko z przewagą spadzi a to już nie jest aż takie zdrowe przy czystości obecnego powietrza miód jest też dobry z ula kiedy się pszczół na siłę cukrem nie dokarmia tyle że to praktycznie też sam cukier
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Pismo „Nature" opublikowało także wyniki najnowszych badań nad pszczołami, ale nie w kontekście historycznym, przeprowadzone przez zespół prof. Geraldine Wright z brytyjskiego Uniwersytetu w Newcastle. Wynika z nich, że pszczoły miodne i dzikie, a także trzmiele nie unikają upraw, na których zastosowano pestycydy z grupy neonikotynoidów. Przeciwnie, mogą je preferować. Badane gatunki wolały roztwór cukru z neonikotynoidami. Naukowcy podejrzewają, że także pszczoły swobodnie żerujące w środowisku mogą poszukiwać kwiatów z roślin zaprawionych tym środkiem. no to smacznego http://www4.rp.pl/Archeologia/311189877-Pszczoly-za-krola-Cwieczka.htmlhttp://stooq.pl/n/?f=1006994&c=3&p=4+22Włochy - Pszczoły mogą pomóc w walce z terrorystami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Pismo „Nature" opublikowało także wyniki najnowszych badań nad pszczołami, ale nie w kontekście historycznym, przeprowadzone przez zespół prof. Geraldine Wright z brytyjskiego Uniwersytetu w Newcastle. Wynika z nich, że pszczoły miodne i dzikie, a także trzmiele nie unikają upraw, na których zastosowano pestycydy z grupy neonikotynoidów. Przeciwnie, mogą je preferować. Badane gatunki wolały roztwór cukru z neonikotynoidami. Naukowcy podejrzewają, że także pszczoły swobodnie żerujące w środowisku mogą poszukiwać kwiatów z roślin zaprawionych tym środkiem. no to smacznego Miod trzeba jesc, bo jest zdrowy na serce, poza tym zeby byc na LC trzeba zjadac sloik dziennie, tak mi powiedzial Hannibal. Zatem sluzba nie druzba...
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ojciec ma pasiekę. Mogę mu opchnąć z 4 beczki Ociec go nie je, mi i Zosi nie smakuje . Nektar z rzepaku zbierają zaraz za ciągnikiem z opryskiwaczem. Niby powinno się je zamknąć w ulu ( zamknij ! ) , a chemicy powinni powiadamiać. Ale życie swoje, a przepisy swoje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
spoko. Zbyt ma . Ludzie zapisują się pół roku wcześniej. Poważnie. Żartowałem, że temu z DD sprzedam. Bo nie ma już.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale ludzie o zdrowie dbajom... Pewnie chorować siem bojom...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
szczególnie sercowcy biorą, po 40 litrów na zimę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
właśnie że słabe, dlatego jedzą, podobno
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
szczególnie sercowcy biorą, po 40 litrów na zimę. Imponujące. Nie każde serce tyle wytrzyma w jedną zimę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ciekawy artykuł. Ale ta informacja wymiata "Naturalnie nie wszędzie jest u nas dobrze. Na wschodzie kraju w okolicach Puszczy Białowieskiej nie jest dobrze, ponieważ wojujący ekolodzy za wszelką cenę bronią wyjątkowego szkodnika, jakim jest kornik drukarz, który jest destruktywny nie tylko dla świerków, ale i dla pszczół. "
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo skomplikowane są zależności środowiskowe, zwłaszcza tam, gdzie człowiek macza paluchy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|