forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 22:24:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (78)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (78)  (Przeczytany 5620 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (78)
« : 2007-04-05, 04:19:32 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (78)
ODPOWIADA  NA  LISTY CZYTELNIKÓW
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

"Wszyscy grubi mówią, że nic nie jedzą, ale ja przecież tydzień leżałem w szpitalu na diecie bardzo ścisłej. Miałem silne bóle, prawie nic nie jadłam. W czasie przygotowania do operacji przez 3 dni jadłam
tylko zupę, lub nic. Po operacji też nic, lub kleik. I nic nie schudłam. Czytając artykuły
w "Dzienniku Zachodnim" wysnułam wniosek, że moje dotychczasowe jedzenie, a zawierało ono olej, margarynę i chude mięsa oraz dużo, dużo surówek i owoców było dla mnie nie do przyjęcia. Po operacji mogę jeść tylko kaszkę mannę, gotowane mięso, marchewkę, buraczki i zieloną sałatę. Po wszystkich innych produktach odczuwam silne bóle i nie mogę nic więcej jeść. Lekarz zapewniał, że po wycięciu woreczka żółciowego nie powinno boleć po jedzeniu. Ale boli. Dlaczego?"
                                                                             D.G. ze Śląska.


Są dwa główne rodzaje otyłości i postacie mieszane. Przy pewnym typie otyłości na wadze ubyć nie można przez kilka tygodni głodzenia. Tyje się tylko z węglowodanów podawanych w pożywieniu lub wytwarzanych przez organizm z białek, czy glicerolu. Komórki mogą przystosować się do spalania tłuszczu, ale wymaga to białka, energii, określonych witamin i mikroelementów, których w pożywieniu węglowodanowym brakuje. Dlatego głodówka u tych ludzi nie powoduje spalania własnego tłuszczu przez wiele dni. Organizm "spala" własne białka, z których ponad 50% przetwarza w glukozę. Stąd ma energię. Chory nie chudnie, chociaż spala własne białka, bo to właśnie białka wiążą wodę. Niedobór białek powoduje zatrzymanie wody w tkankach. Mogą wystąpić nawet obrzęki głodowe. Organizm chorego na marskość wątroby z niskim poziomem albumin (białek krwi) we krwi, może "zmagazynować" ponad 20 litrów niepotrzebnej wody w tkankach. Woda waży dużo. Zatem można głodować i przybierać na wadze. Pani dotychczasowe żywienie jest rzeczywiście nie do przyjęcia dla człowieka, nie jest godne polecenia nawet zwierzętom. To ono jest przyczyną otyłości, omdleń, bólów głowy, dużych zmian zwyrodnieniowych w kręgosłupie, stanów zapalnych jajników i tarczycy, choroby wrzodowej, zarzucania żółci do żołądka, skoków ciśnienia do 240/140, raka i kamicy woreczka żółciowego, czyli wszystkich tych chorób, na które Pani chorowała lub choruje. Żywienie optymalne jest najlepszym dla człowieka. Szkodzić nie może. Zawiera białka o najwyższej wartości biologicznej i najlepsze tłuszcze, a także witaminy i mikroelementy potrzebne do spalania tłuszczów. Zawiera również najlepszą energię. Gdy komórki człowieka mają najlepsze białko (budulec), najlepsze paliwo (tłuszcze nasycone), potrzebne do spalania tłuszczów, witaminy i mikroelementy oraz gotową energię w związkach fosforowych ( akumulatorach), mogą bardzo szybko w okresie kilku dni, przedstawić się ze spalania tłuszczów. I wówczas chudnie się zawsze w tempie średnio nieco ponad 6 kg w każdym miesiącu, aż do uzyskania niskiej wagi należnej. Nie mięso smażone i tłuste jest przyczyną bólu wątroby. Przyczyną bólu są zjadane z tym mięsem potrawy zawierające węglowodany: makaron, ziemniaki, ryż, kasze czy chleb. Samo masło, śmietana, słonina, łój, smalec gęsi, nawet bardzo tłusty bigos nie może powodować bólów wątroby. Wątroba boli po produktach węglowodanowych równolegle spożywanych. Żywienie optymalne nie może powodować bólów żołądka, wątroby, trzustki, jelit - i nie powoduje. Po przejściu na żywienie optymalne u nielicznych chorych obserwowałem niewielkie bóle w pierwszym, rzadko w drugim dniu od zmiany diety, u nikogo od trzeciego dnia. Dobre szkodzić nie może. Bóle żołądka, nadkwasota, choroba wrzodowa, choroby wątroby, trzustki, jelit są zawsze dowodem tego, że nasze odżywianie jest złe. Trzeba je zmienić na takie, które nie szkodzi.
                                                                             
                                                                                                              JAN KWAŚNIEWSKI


"Moja mama (49 lat) jest chora na gościec w stadium zaawansowanym, ma zniekształcone ręce i strasznie cierpi. Ciągle bierze jakieś leki uszkadzające albo serce, albo wątrobę. Bardzo proszę o odpowiedź".
                                                                            Załamana córka Angelika J.


Nie mogę Pani odpisać, bowiem otrzymałem tylko list, bez koperty, a zatem i bez adresu zwrotnego. O gośćcu przewlekłym postępującym piszę w 47 i 48 odcinku, na które, mimo życzliwości Redakcji, trzeba jeszcze poczekać. Jest to choroba spowodowana wyłącznie określonych, nieprawidłowym składem diety.
Jest chorobą z autoagresji, należy do chorób określanych jako zespoły           antymiażdżycowe. U chorych na GPP choroby "cywilizacyjne" występują bardzo rzadko i to tylko u tych, którzy na gościec zachorowali w starszym wieku, gdy już uprzednio chorowali na jedną lub więcej chorób cywilizacyjnych. Mogą chorować na choroby cywilizacyjne ci chorzy na GPP, którzy przez wiele lat byli "leczeni" hormonami sterydowymi (encorton, examethason, inne). U ponad 90% chorych choroba jest uleczalna. Szybko ustępują bóle, obrzęki, zniekształcenia stawów, OB. Obniża się średnio o ponad 40% po każdych 2 tygodniach. U niektórych chorych, w jednym lub w kilku stawach pojawia się patologicznie zmieniona błona maziowa, która "sieje" trującymi produktami swojej patologicznej przemiany materii i utrudnia, a czasem uniemożliwia wyleczenie choroby. W tym przypadku należy, po kilku miesiącach żywienia optymalnego, usunąć operacyjnie patologicznie zmienioną maziówkę z chorego stawu. Gdy takie zmiany występują w wielu stawach, leczenie operacyjne może być utrudnione, a ustępowanie choroby spowolnione, lub zatrzymane. Leczeniem przyczynowym w GPP jest typowa dieta optymalna ze znacznym dodatkiem produktów zawierających dużo kolagenu: nogi cielęce i wieprzowe, skórki wieprzowe, salceson włoski i czarny ( szybko leczy anemię, na którą chorują prawie wszyscy chorzy na GPP), flaczki, bardzo gęste rosoły, chrząstki, szpik z kości wołowych. Gimnastykę można stosować tylko wtedy, gdy ruchy są niebolesne, a różnorodne zabiegi fizykalne wówczas, gdy OB. Obniży się do poniżej 25 mm po 1 godzinie. Tylko prądy selektywne PS, rozszerzające naczynia tętnicze, usprawniające krążenie żylne i chłonne szybko poprawiające wybitnie zaopatrzenie chorych tkanek, można stosować w każdym okresie choroby, nawet przy dużym OB., ale tylko łącznie z żywieniem optymalnym. Wówczas wystarcza zwykle jednorazowe leczenie prądami selektywnymi.
                                                                                                     JAN KWAŚNIEWSKI



Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 17 zapytaniami.