forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 14:32:10

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!  (Przeczytany 131418 razy)
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #20 : 2007-04-10, 11:35:06 »

Toan musi się teraz uczyć mleczarstwa Shocked, a nie zajmować tym Forum Very Happy. Przepraszam.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #21 : 2007-04-10, 11:40:30 »

A elmo już wie ,że odbiegła od prawdy   Confused ,bo pominęła ważną kwestię ,no i czas na naukę o otyłości biednych i bogatych  Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #22 : 2007-04-10, 11:54:20 »

Jak dalece się mylę?.

Całkiem jesteś blisko: otyłość ubogich - dieta ubogopastwiskowa - wysokowęglowodanowa, praktycznie beztłuszczowa, niskobiałkowa, bez białka zwierzęcego. Nawet wegetarianin może zachorować na miażdżycę i cukrzycę typ I Shocked przy niedoborze białka, choć wege chorują na zespoły antymiażdżycowe - takie tam kolagenozy, SM-y ...
 otyłość bogatych: dieta korytkowa: bogatotłuszczowa, bogatowęglowodanowa, bogatobiałkowa wszystkie choroby "cywilizacyjne" w tym cukrzyca typ II i inne wybitnie skacające życie.
Ale ..."po odcieku sery poddaje się soleniu..."  - to mnie dziś bardziej interesuje Very Happy
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #23 : 2007-04-10, 12:04:06 »

Całkiem jesteś blisko: ....


To, jednak wiedza choć "minimalna"  z  "Diety Optymalnej"  nie "poszła w las"  Very Happy
Zawsze czegoś się nauczyłam.Dla mnie była to ciekawa ksiązka i pierwsza książka o DO.
A "Jak nie chorować?" zapowiada się jeszcze ciekawiej ,tymbardziej ,że "wciągnął się w nią" mój mąż,ciesze sie ,bo zawsze można podyskutować ,a nie w samotności patrzec w sufit i rozmyślać  dlaczego tak ,a nie inaczej  Laughing


Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #24 : 2007-04-10, 16:41:21 »

Bardzo dobrym parametrem stanu fizjologicznego organizmu jest RQ. Interpretacja wyników daje bezinwazyjną możliwość oceny diety i wydolności. Wadą metody jest drogi sprzęt i umiejętność zinterpretowania wyników. Ale kto by sobie zawracał głowę takimi współczynnikami...
Choć widziałem, na włacne oczy, że jeden "udowodnił" , że spalanie węgla z glukozy jest energetycznie korzystniejsze dla organizmu, od spalania węgla i dwóch wodorów z tłuszczu, bo więcej tlenu potrzeba na spalenie dodatkowego wodoru!. Co to się po tych mądrych głowach lęgnie Laughing Laughing Laughing KOMEDIA Very Happy
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #25 : 2007-04-10, 17:07:45 »

...Ale ..."po odcieku sery poddaje się soleniu..."  - to mnie dziś bardziej interesuje Very Happy

Szłam ze sklepu i zastanawiałam się ,dlaczego po odcieku sery poddaje się soleniu???
Czy jest to niezbędne do jakichś procesów,czy solą je do smaku,tak jak wędliny?
Bo ja za "Chiny Ludowe" nie mogę pojąć po co ,w wędlinach glukoza???Po to ,żeby był "ładny kolorek"  Question Idea ,bo jak tylko po to ,to niech to wszystko.... Evil or Very Mad
...Tego nie mogę nazwać "komedią",bo nigdzie nie mogę znaleźć czegoś bez glukozy i bez przesolenia  Evil or Very Mad ,chyba ,ze kupie prosiaka i będę go sama hodowała  Cool .
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #26 : 2007-04-10, 17:20:28 »

...dlaczego sery poddaje się soleniu???

"Solenie nadaje i poprawia smak sera, wzmacnia skórkę, poprawia konsystencję miąższu, reguluje wydzielanie serwatki, wpływa w sposób selektywny na rozwój drobnoustrojów i zapobiega niekprzystnym wadom powstającym w okresie dojrzewania sera".

Elmo!
to dopiero jest ciekawe jak "garść soli" może skopać cały war Shocked Sad
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #27 : 2007-04-10, 17:31:19 »

"Solenie nadaje i poprawia smak sera, wzmacnia skórkę, poprawia konsystencję miąższu, reguluje wydzielanie serwatki, wpływa w sposób selektywny na rozwój drobnoustrojów i zapobiega niekprzystnym wadom powstającym w okresie dojrzewania sera".

Czy, to jest cos podobnego do peklowania mięsa? czy nie ma z tym nic wspólnego?

Ale moje zdanie jest takie ,że ostatnio to przesadzają z tym soleniem.Czasem nie da się niczego zjeść.Wydaje się jakby do np.jakiejś kiełbasy wiadro soli wsypali.Czemu to ma służyć?

PS.Ty sam przeprowadzasz takie doświadczenia?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #28 : 2007-04-10, 17:48:10 »

Zasada jest identyczna - czyli dyfuzja w mięsie peklosoli, a w serze NaCl, choć dziś "wyciąganie" z mięsa wody to "głupota", więc dodają różne E-... , aby sprzedać nie białko i tłuszcz, a wodę, czyli "wegeszynkę" z marketu po 10zł/kg. "Średnia" szynka kosztuje około 25-30zł/kg, a prawdziwa około 60-100zł/kg. Dlatego szynki i innych prawdziwych wyrobów nie opłaca się kupować. Generalnie należy kupować to, co producentowi nie opłaca się "szprycować", czyli słoninę, podroby, kości, "podlejsze surowe mięsa" - boczek, podgardle, pachwinę.
Zresztą peklowanie i wędzenie mięsa odeszło do historii, bo dziś się nastrzykuje, wrzuca w masownice i po paru chwilach już jest "upeklowane", maluje się farbą, trafia do pieca i już produkt wypeklowany i wywędzony Shocked
Ale ja się uczę o serach, a nie mięsie. Proszę mnie nie rozpraszać podchwytliwymi pytaniami o mięso. Cool
Solić sery można w ziarnie, suchą solą lub w solance... Rolling Eyes Wink
Przykład doświadczenia:
Doświadczenie naukowe:
Solanka, zaraz, coś mi po głowie chodzi Ciechocinek.
W Ciechocinku jest solanka, więc solą sery w solance Idea Mr. Green
( np: klasyka "naukowa" - Eskimosi i 3-omega, które "naukowo" zapobiegają sklerozie u Eskimosów, ale u innych już ni w ząb Laughing Laughing Laughing)
Doświadczenie optymalne:
Jest solanka, ale nie ma mleczarni! Jeśli nie ma mleczarni, to jak można solić sery w solance, choć solanka jest w Ciechocinku. Cool Wprawdzie kiedyś była mleczarnia, ale nigdy nie produkowała sera. A więc sama obecność solanki w Ciechocinku nie oznacza, że kiedykolwiek solono tam sery i to nie tylko solanką, choć sery powszechnie występują w sklepach spożywczych Cool
Czy o takie doświadczenia chodzi?.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #29 : 2007-04-10, 18:15:06 »


...choć dziś "wyciąganie" z mięsa wody to "głupota", więc dodają różne E-... , aby sprzedać nie białko i tłuszcz, a wodę., czyli "szynkę" z marketu po 10zł/kg.
Zresztą peklowanie mięsa odeszło do historii, bo dziś się nastrzykuje, wrzuca w masownice i po paru chwilach już jest "upeklowane" Laughing Laughing Laughing

A niech to  Evil or Very Mad .
Nie kupuję szynki w hipermarketach,bo to obrzydlistwo!!! Może tylko człowieka zemdlić  :?Aż strach pomyśleć ,co tam dodają  Confused
Jak raz kupiłam na samym początku pobytu na Śląsku taką szynkę,to jak jadłam ją przez kilka dni ,to potem gdy (że się wyrażę) oddawałam mocz  Rolling Eyes ,to czułam zapach antybiotyku.
Taki proces zachodzi jak się zazywa doustnie antybiotyk-wydala się z moczem.Nieźle ta szynka,albo świnia musiała być naszprycowana antybiotykami.

Z rok temu pokazała się u nas szynka Bauera(ok 30zł/kg) na poczatku była bardzo smaczna ,ale potem jej wartość w moich oczach spadła-słona  Sad
Ostatnio kupiłam kiełbasę krakowską -dobra ,nie słona ,ale przeczytałam ,że zawiera glukozę  Sad
Dobra też jest kiełbasa Lisiecka ,ale jak dla mnie, za dużo pieprzu  Confused

Z dedukcji wynika ,że trza kupić prosiaka.

Albo poszukać kogoś na wsi i kupić już pewne wyroby  Very Happy
Może ktoś ma namiary na jakiegoś gospodarza .Mieszkam w Zabrzu ...Z chęcią bym kupowała wyroby ze wsi ...
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #30 : 2007-04-10, 18:20:23 »



...a prawdziwa około 60-100zł/kg.


Ok Toan  Very Happy
Już nie będę Cię rozpraszała tym "moim mięsem" ,ale nie widzaiłam takiej szynki za 60-100 zł ?  Shocked
Gdzież można taką nabyć  Shocked
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #31 : 2007-04-10, 18:28:04 »



Doświadczenie naukowe:
Solanka, zaraz, coś mi po głowie chodzi Ciechocinek. W Ciechocinku jest solanka, więc solą sery w solance Idea Mr. Green
Doświadczenie optymalne
Jest solanka, ale nie ma mleczarni! Jeśli nie ma mleczarni, to jak można solić sery w solance, choć solanka jest w Ciechocinku. Cool
Czy o takie doświadczenia chodzi?.

Toan!  Very Happy
Ja myślałam,ze Ty te sery sam robisz ,a potem solisz itd.......  Laughing  Wiesz..doisz krowe,odstawiasz mleko ,potem je podgrzewasz ,czy jak tam...,robi się ser, a dalej solisz...i patrzysz jakie tam procesy zachodzą  Shocked  Rolling Eyes Idea Mr. Green
Ale ,powiedz ,że nie byłoby to ciekawe  Idea
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #32 : 2007-04-10, 18:31:24 »

A solanka mi się kojarzy z kąpielami solankowymi w Busku -Zdroju  Laughing
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #33 : 2007-04-10, 18:43:59 »

We wsi z ktorej sie wywodze pewien czlowiek (chlop) produkowal (wyrabial) przepyszne wedliny kupowli prawie wszyscy u niego , nawet "prominenci" , robil to sposobem gospodarskim , no moze bardziej zaawansowanym , szynka to byla szynka  , kielbasa czy boczek przepyszne , zyskow to on duzych nie mial ale jakos "bidowal" .ale wszyscy byli zadowoleni i wcale nie mial wysokich cen .Oczywiscie zostal "zdany" odpowiednim sluzbom noi skonczylo sie ''rumakowanie'' zrobiono z tego wielkie halo ,nawet bylo w TV zniszczono Go i musial wyjechac za granice.Dlatego moim zdaniem powinny powstac programy wsparcia dla takich  jak on a nie niszczyc bez pardonu ostatnie ''JA'' jakie polska posiada bo to jest wielka szansa dla POLSKI pozdro dla wszy cze Cool Confused Surprised Very Happy
Zapisane
Szymon
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #34 : 2007-04-10, 18:50:38 »

Lutonn, poruszyłeś ważną kwestię. Dla takich ludzi jak ów chłop brakuje miejsca. Ostatnio czytałem podobny w wymowie artykuł o pasterzach w Rumuni, którym nie dają żyć sztuczne normy nałożone przez Brukselę. Najbogatsi się przystosują, do tego jeszcze kosztem jakości. Zresztą przytoczony przez Ciebie przykład pokazuje, że nie ma sensu daleko szukać... ehhh....
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #35 : 2007-04-10, 19:21:59 »

...Czy o takie doświadczenia chodzi?.

Chodziło mi o to ,czy Ty to wszystko robisz "od A do Z".poprostu myślałam ,że masz jakieś labolatorium doświadczalne .
Nie mniej jednak ,jak coś bedziesz wiedział ciekawego ,to napisz ,coś o tym czego się nauczyłeś.
Moja wiedza , będzie bogatsza o sery,to dla mnie ważne,lubię się uczyć od innych ludzi.
Pozdrawiam.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #36 : 2007-04-10, 20:02:00 »

Nie raczej chciałbym napisać coś w przyszłości może o kazeinie Shocked, a może zupełnie o czymś innym. Ale, aby pisać i radzić obcym ludziom - trzeba dużo wiedzieć, a ja nie jestem jeszcze na to gotowy. Muszę się uczyć!.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #37 : 2007-04-10, 21:11:40 »

Nie raczej chciałbym napisać coś w przyszłości może o kazeinie ...

Ciekawy temat.Ciekawe co było inspiracją  Question Idea
Badasz wpływ białka mleka na organizm?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #38 : 2007-04-11, 07:50:04 »

Elmo!,
Nic nie wiem, na niczym się nie znam i jestem ogólnie do niczego. Bardzo mi odpowiada, gdy mnie ludzie tak postrzegają. BARDZO Exclamation Mr. Green TAKI JESTEM. Very Happy. Szkoda czasu pytać taką osobę jak ja, bo od tego są lekarze i inni, którzy z tego żyją. A ja odpowiadam, gdy zechcę.
Czemu nikt nie zapytał np: o RQ - bardzo ważną wskazówkę. Albo wszyscy wiedzą o co chodzi, albo nikogo nie interesuje Dieta Optymalna. Mnie to nie interesuje - nie wnikam.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: "NIE MA NIC ZDROWSZEGO" JAJKO TO SAMO ZDROWIE!
« Odpowiedz #39 : 2007-04-11, 08:01:04 »

Toan ,zapytałam Cię jak człowieka.
Skoro pisałeś o kazeinie ,to dlaczego mam lecieć i pytać lekarza o wpływ kazeiny na organizm człowieka ,jak to Ty sam o tym wspomniałeś.To się mija z celem.
Mnie to akurat zainteresowało.Oczywiście ,że odpowiesz ,jak będziesz chciał.
Ale jeśli Cię tak bardzo "boli" to ,że pytam.Więcej pytać nie będę.

Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 18 zapytaniami.