toan
Go
|
Siłę czerpał z włosów? Na imię Samson chyba mu dali przy obrzezaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Na imię Samson chyba mu dali przy obrzezaniu Otóż o tego człeka mi chodziło Ale dlaczego wspomniałeś o nimwłaśnie,bo nie zabardzo rozumię
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Elmo, żebym to ja sam siebie potrafił zrozumieć. Zaiste nic do szczęścia mi więcej nie brakuje
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
eeee,nie trzeba nawet kończyć Technikum Rolniczego ,żeby dobrze orać glebę Wystarczy kawał ziemi i praktyka od zaraz Przypomniała mi się dyskusja z przed lat u cioci na imieninach. Dobry fachowiec tokarz po zawodówce, mnie wtedy studentkę przekonywał, ze nigdy teoria nie zgadza sie z praktyką. Oczywiście nie zgadzałam się z jego teorią. A teraz po latach doświadczeń wiem, że prawda leży gdzieś pośrodku. Ideałem jest jak praktykę wykonuje człowiek znajacy teorię. Wtedy potrafi praktycznie zweryfikować teorię i zastosować to, co jest faktycznie potrzebne, z dużą korzyscią dla praktyki. Tak więc należałoby wyższe uczelnie z modyfikować w kierunku położenia nacisku na większą praktykę. Inaczej z wyższych uczelni wychodzi wielu niedouczków. Taki fachowiec mgr przychodzi do pracy w produkcji i dopiero wychodzą jego braki. Przykładów mozna mnozyć: sztandarowym z rolnictwa jest fakt nie odrózniania podstawowych zbóż, z piekarnictwa wysyłanie magistra z wiaderkiem po garę, .......
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
Dlatego w nowym srodowisku, aby sie nie wygłupić, bezpieczniej jest najpierw słuchac i obserwować, a dopiero potem działać. Sama tez miałam wpadkę. Do dzisiaj się . Ale wyciągnełam lekcję do końca zycia!!! No a teraz musze się zabrać za praktykę. "Gdzie bez czynu sama rada, biada radcom, dziełu biada." Pozdrawiam Zofia
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Toan! A doiłeś chociaż te krowy ,żeby uczyć chłopów jak to robić?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No pewnie! Już na praktyce zerowej, gdy "banda warchołów" obalała Gierka, a pod Toruniem (Czerniewice) zginęło około 50-osób w wypadku kolejowym, aby odwrócić uwagę od strajku w Stoczni - umacniałem socjalistyczną ojczyznę - będąc na etacie oborowego w PGR-rze!. A średnia z obory była tego lata około 2850l/rok/krowę...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
No proszę! Nie wiedziałam ,że z Zofią i Tobą łączy mnie umiejętność dojenia krów
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"Pasterska dusza".
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ale mi się czasy przypominają z tymi krowami ,jak mnie i koleżance uciekały krowy po łąkach ,a my biedne za nimi .Tyle miały rozumu te krowy . Aż uciekły pod drugą wieś i wtedy to już musieli dorośli interweniować.A wydawałoby sie ,ze przygonienie krów z łąki ,to prosta sprawa
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
tak Toan ! Nic dodać, nic ująć....
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Sam zamawiam mięsko i wędliny z takiej masarni Ważne, aby weterynarz PRZEBADAŁ . Zawsze dostaję kwit z badania mięsa -- Slawek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zawsze dostaję kwit z badania mięsa --Slawek Kwit mozesz dostawać ,ale dobrze patrz, żeby nie był "lewy" Dobrze sprawdź pieczątkę
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Kwit mozesz dostawać ,ale dobrze patrz, żeby nie był "lewy" Dobrze sprawdź pieczątkę Pieczątka może być lewa -- Slawek
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Pieczątka może być lewa Może, ważne aby mięso było zdrowe. Dziś włośnicę najczęściej łapie się z nieprzebadanej "dziczyzny z dzika" i z "dziczyzny pokątnego uboju gospodarskiego".
|
|
|
|
|
|
|
|