elmo
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #20 : 2007-04-18, 20:09:01 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #21 : 2007-04-18, 21:21:23 » |
|
Mnie też się zdarza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #23 : 2007-06-14, 19:33:24 » |
|
Kto robił Sławka gofry? Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #24 : 2007-06-14, 19:45:53 » |
|
Kto robił Sławka gofry? Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.
Ja robiłam ,udają się.Ja tylko nalałam za dużo do gofrownicy ciasta i wylało mi się sporo,bo rosło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #25 : 2007-06-15, 09:05:39 » |
|
Kto robił Sławka gofry? Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.
No wiesz jak mogą się nie udać w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #26 : 2007-06-15, 09:07:10 » |
|
no a takie mi wychodzą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #27 : 2007-06-15, 09:08:59 » |
|
.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #28 : 2007-06-15, 09:41:07 » |
|
No wiesz jak mogą się nie udać w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami. Myślę, że w tym przepisie brakuje białka jaja kurzego (materiał wiążący) i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią. Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje. Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #29 : 2007-06-15, 09:55:14 » |
|
Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami.
dziwne mi wychodzą "wiotkie" i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią.
trudno dać coś takiego do szkoły Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje. Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło.
smietana chyba sprawia że ciasto nie jest kruche
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna77
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #30 : 2007-06-15, 10:31:56 » |
|
Może mi ktoś powie czy te gofry się upieką w gofrownicy nie powlekanej teflonem, ponieważ tylko taką mam.W zeszłym roku robilam gofry opty. i nie chciały mi się odkleić od gofrownicy i dalam spokój z ich pieczeniem.Nie pamiętam w tej chwili przepisu jak znajdę to napiszę w każdym razie ciasto podobne do placków serowo-jajecznych wg.J.K.Zużylam to wtedy na placki aby się nie zmarnowało.Tradycyjne gofry wysokowęglowodanowe mi się zawsze w tej gofrownicy udawały tzn.dobrze odchodziły od formy. Nie wiem może powinnam wysmarować grubo tłuszczem gofr.? może mi ktoś coś podpowie?Krystyna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #31 : 2007-06-15, 13:39:25 » |
|
....Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą.....
Halino Ch. one po prostu maja "miazdzyce" (2100 mg Cholesterolu)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #32 : 2007-06-15, 13:56:41 » |
|
A ja dodam ,że są bardzo sycące Robiłam je kilka dni z rzędu ,bo córkom smakowały.Od tamtej pory nie robię ,bo się najadły To są takie gofry "depo" ,stanowią jakiś zapas na 3-4 mies. .Pewnie kiedyś przyjdzie znów "sezon" i będę je robiła
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #33 : 2007-06-16, 14:45:43 » |
|
Zrobilam wczoraj te gofry, z tym ze z podwojnej ilosci skladnikow, aby dla wszystkich wystarczylo, wyszly dosc dobre , ( najbardziej smakowaly najmlodszemu : D )ale cienkie i troche sie lamaly ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #34 : 2007-06-16, 14:58:55 » |
|
trudno dać coś takiego do szkoły Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #35 : 2007-06-16, 15:01:50 » |
|
: D )ale cienkie i troche sie lamaly ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej. Nie łamią się gdy dasz 3 jajka całe i 3 żółtka. Sprawdzone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #36 : 2007-06-16, 15:10:21 » |
|
Halina dziekuje, a z tych jajek ubic piane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #37 : 2007-06-16, 15:11:56 » |
|
z bialek mialo byc oczywiscie przepraszam, moze wtedy bylyby bardziej pulchne, sparwdzalas moze?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #38 : 2007-06-16, 16:34:43 » |
|
Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia
Jak zjedzą w domu ;P
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: Gofry
« Odpowiedz #39 : 2007-06-17, 09:22:10 » |
|
Halina dziekuje, a z tych jajek ubic piane?
Jajka zawsze ubijam tak jak na biszkopt. Wtłaczane powietrze podczas ubijania dodaje ciastu (jak zauważyłaś) pulchność.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|