Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: węglowodany w śmietanie (Przeczytany 36583 razy)
|
Blackend
Go
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Jest to mój pierwszy post na forum Trzeba podnieść statystykę Adminowi aby go (forum) nie zamknął Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO? Napisze tak : na ZO mozna liczyc weglowodany zawarte w smietanie. na DO powinno sie liczyc weglowodany zawarte w smietanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jestem na ŻO już ponad rok i nie przestałam liczyć. Stało się to dobrym nawykiem, tym bardziej, że większość ilości BTW zawartych w produktach pamiętam. Lubię wiedzieć jaką mam proporcję na koniec dnia i czym to się różni np. od dnia poprzedniego.
Marishka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Napisze tak : na ZO mozna liczyc weglowodany zawarte w smietanie. na DO powinno sie liczyc weglowodany zawarte w smietanie.
dzięki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Blackend dobrze jest prowadzic "pamietnik ZO" bo mozna wtedy wylapac popelniane bledy, (czegos za malo, lub za duzo--samopoczucie zle--wystarczy zerknac do notatek i juz wiadomo)to taka samokontrola.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jestem jeszcze na etapie notatek i pilnuję złotej proporcji Dzięki jeszcze raz - ta śmietana mnie męczyła
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
..to zacznij ja /smietane /rotowac tzn. np. sobota i niedziela ze smietana, reszte dni tygodnia bez--taka rotacja tez daje dobre wyniki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Dzięki Hana Jem tak jak zawsze, tylko tłuszcze zwiększyłem. Smietana mnie zaintrygowała ponieważ u Kwaśniewskiego w tabeli nie ma węglowodanów, a na kubku jest pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
W/g tabel IŻiŻ śmietana kremowa zawiera zero węglowodanów. Ale wiadomo tabele w tym Kwaśniewskiego, to nie to, co na kubku normalizowanej śmietanki (W - od 3,0 do 4% w laktozie lub innych cukrowcach w/g uznania producenta, bo PN - nie obowiązuje) . Dziś nawet śmietana zawierać może również cukier od 0% do 3,6% z racji unijnych dodatków podobno "uszlachetniających" produkt. W każdym razie - ukwaszona odpowiednim zakwasem uzyskiwanym z odpowiedniego nammożenia starannie wyselekcjonowanych szczepów bakterii (głównie Streptococcus i Lactobacillus) fermentacji mlekowej, śmietana ze złotym kapslem w szklanej butelce ma w dalszym ciągu 0% cukrowców.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Kefir, kwaśne mleko, jogurty to głównie mało wartościowa kazeina. Szkoda pieniędzy na tak "rozcieńczone" białko . Kazeinę opłaca się kupować od twarogu półtłustego wzwyż.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A czy w życiu trzeba robić tylko rzeczy, które się opłacają?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
To jest kwestia interpretacji i wyboru.Jeśli chodzi o jedzenie: Można jeść mało wartościowe rzeczy i mieć z tego przyjemność np."smaku na języku" ,ale nie na poziomie komórkowym I można jeść mało smaczne rzeczy dla zmysłu smaku ,ale smaczne na poziomie komórkowym Kwestia wyboru Opłaca nam się jeść wartościowe rzeczy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Oczywiście wiem ,wiem ,wiem...... Zdrowo odżywiony organizm ,będzie zdrowo myślał i wybierze rzeczy,które będą się dla niego opłacały
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
witam wszystkich! A propos śmietany - co sądzicie o: 1.śmietanie w woreczku (36% tłuszczu, ma zazwyczaj krótki okres przydatności->wnioskuję, że bez żadnych konserwantów), 2.o tzw. śmietance tortowej w kartoniku (również 36% tłuszczu). Ta druga zawiera jednak karagen (podobno naturalny stabilizator). "Tortowa" ma również długi okres przydatności; coś około 2 miesięcy (!). Czy myślicie, że może rónież zawierać jakieś szkodliwe substancje? Pytam, bo jest bardzo wygodna w użyciu, np. do kawy. PS: na opakowaniu niektórzy podają skład; w żadnej nie znalazłem cukru. W 100g jest zazwyczaj 1,8W.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
a)co sądzicie o: 1.śmietanie w woreczku b)w żadnej nie znalazłem cukru. W 100g jest zazwyczaj 1,8W.
a) sądzimy z dużym prawdopodobieństwem, że to nie śmietana tylko śmietanka, b) zazwyczaj 1,8 W to 1,8 cukru, bo cukier, to nie tylko sacharoza (glukoza+fruktoza) z buraków w cukiernicy, ale także np: laktoza (glikoza+galaktoza). A oba są dwu cukrami. A więc: cukier=cukrowiec=sacharyd=węglowodan. A więc: celuloza to także poli cukier (strawny dla bakterii), a także chityna i ta u stawonogów i ta z grzybów - a oba te cukry - niestrawne dla człowieka Glikogen, skrobia i dekstran - to też cukier złożony z "n-glukozy"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
PS: na opakowaniu niektórzy podają skład; w żadnej nie znalazłem cukru. ...
Mateoosh! Bo widzisz ...nie przeprowadziłeś odpowiednich badań ,przypuszczam Jeśli nie masz sponsora na takie badania ,mogłabym coś wpłacić na Twoje konto ,podaj tylko nr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
śmietana ze złotym kapslem w szklanej butelce ma w dalszym ciągu 0% cukrowców.
obleciałem wszystkie okoliczne sklepy od sklepiku osiedlowego po makro:) gdzie Ty kupujesz śmietane ze złotym kapslem ja tylko pamietam taką z dzieciństwa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie kupuję śmietany lecz śmietankę, bo lepiej się pija i w kawie się nie ścina. Śmietanę, żona czasem używa do niektórych zup, placków śmietanowych, twarogu na słono i słodkich owoców. Na Śląsku nie byłem od dawna, ale w Sosnowcu na ulicy Naftowej przy kładce był taki sklepik jeszcze parę lat temu. A jak jest teraz nie wiem?. Śmietanę taką widziałem całkiem niedawno w W-wie, ale nie wiem, kto jest producentem. Śmietana i śmietanka, to oczywiście produkty zawierające od 30% tłuszczu - zgodnie z nomenklatyrą KK-700.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|