Blackend
|
Być może jest na tyle inteligentna, że nie wierzy w szczery orgazm partnera, ale poszturchać się mogą z korzyścią dla lepszego dotlenienia.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26718
|
No przecież, że wysiłęk fizyczny podnosi poziom endorfin...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Migrena? Chwilowe niedotlenienie mózgu - podanie tlenu przed pojawieniem się bólu zapobiega "napadowi" migreny - wygooglowane. Ale i ponoć stres oksydacyjny - czyli zachwianie równowagi między zwiększonym uwalnianiem wolnych rodników tlenowych lub zmniejszenie aktywności antyoksydantów -wyguglowane. Czyli dwa wykluczające się zjawiska przyczyną jednej choroby! Nawet nie myślałem, że rozważania "ekspertów" netowych na temat migreny są takie zabawne! CDN I teraz tak: objawy zwiastujące pojawienie się bólu (mroczki, podwójne widzenie, mdłości, mrowienia kończyn itp - tu podaje się tlen), a w efekcie ból migrenowy powodowany jest rozszerzeniem dużych naczyń najpierw zewnątrzmózgowych, a później naczyń opony twardej i naczyń wewnątrzmózgowych, przy czym małe tętniczki i naczynia włosowate mózgu, najprawdopodobniej pod wpływem uwalnianej z płytek krwi tromboglobuliny ulegają skurczowi powodując chwilowe niedokrwienie tkanki mózgowej obniżające próg bólowy i zmniejszenie stężenia serotoniny czego efektem jest dalsze zwężenie włośniczek i rozszerzenie większych naczyń tętniczych - co zdecydowanie wzmacnia odczucie bólu. W wyniku chwilowego niedotlenienia szczególnie astrocytów uwalniana jest adenozyna powstająca z hydrolizy ATP czego efektem jest rozkurczenie włośniczek, naczyń mózgowia i tętnic zewnątrzmózgowych, czego efektem może być stres oksydacyjny. Ten proces najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za długotrwałość bólu migrenowego. Ostatnio pojawiło się kilka badań (wykazujących "szkodliwość" 6-łamaga) na temat pochodnych kwasu arachidonowego, przy czym stwierdzono, że zarówno prostacyklina jak i prostaglandyny PGE2 i PGI2 wykazują działanie rozszerzające, a jedynie prostaglandyna PGF2a ma właściwości skurczowe, ale "dalsze badania są konieczne". Hipotermia (zimny okład na czoło, skronie, kark, szyję) powoduje spowolnienie metabolizmu mózgu, utrzymane (uszczelnienie) bariery krew-mózg oraz skurcz naczyń, a zatem łagodzenie odczucia bólu - starczy, bo nie o tym chciałem pisać i straciłem wątek! CDN - jutro może...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Odlotowo napisane ' jutro na spokojnie analiza
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ojtam, tabletka na migrene i po problemie cyk
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak się w googlu wpisze "lek na migrenę" - ani słowa o Doktorze Kwaśniewskim - to jak te chore na migrenę się mają z tej choroby skutecznie wyleczyć? Ale jak kto jest bardziej rozgarnięty i wpisze stosowną frazę to wychodzi jak wyleczyć.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A bo styl życia trzeba zmienić, żeby nie bolało , a to już nie jest takie łatwe ...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
W każdym razie żadnej próby kontaktu od tego kolesia Wellmanowej nie było. Najważniejsze, że "ekspertów" od migreny słucha, a ci wiedzą, że "migrena jest nieuleczalna" i najlepiej apap pod ręką mieć...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Widocznie samo przeszło
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Do następnego ataku... Jeszcze mam do opisania neuropeptydy, jony szczególnie: H + K + i HCO 3-, hormony oraz miogenny mechanizm migreny, ze szczególnym uwzględnieniem unerwienia autonomicznego i jego wpływie na hipo i hipertensję mózgową (czym się różni udar od wylewu - przy okazji), ale nie mam weny chwilowo... Spokojnie - do wieczora raczej mnie najdzie!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Udar może być przy gęstej krwi i przy skrzepach, a wylew, przy rzadkiej i przewlekłym nadciśnieniu. Coś tak mnie więcej? A! I jeszcze przy słabych naczyniach krwionośnych (brak kolagenu)...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
O świetnie - nie muszę pisać na ten temat!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Od starożytnych Chińczyków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Apple tez nie w całości, musi dojrzeć...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|