Autor
|
Wtek: Jak teraz jest w Polsce? (Przeczytany 44992 razy)
|
Uponstar
Go
|
Odkąd wyjechałem, oprócz internetu i opowieści znajomych, nie mam za bardzo pojecia o prawdziwych nastrojach panujących w Polsce. Wiem, że IPN szaleje, prawdopodobnie niedługo nakazując PiS, by wprowadzono ustawę nakazującą w akcie urodzenia wpisywać: Syn/Corka tego który współpracował: Tak/Nie
Niepotrzebne skreślić. Czy naprawde paranoje dalej tocza Polskę?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie wiem Uponstar jak tam w polityce ,ale w Polsce słychać tylko narzekanie jaka to Polska, ta nasza Ojczyzna jest zła A, ja się dziwię tym ludziom ,że wciąż tkwią tutaj zamiast wyjechać i więcej nie cierpieć .......
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Nie wiem Uponstar jak tam w polityce ,ale w Polsce słychać tylko narzekanie jaka to Polska, ta nasza Ojczyzna jest zła A, ja się dziwię tym ludziom ,że wciąż tkwią tutaj zamiast wyjechać i więcej nie cierpieć ....... Ale, na co ci ludzie narzekają na Polskę, czy na polski rząd? A może na warunki życia - bo czytam, że poprawiło się, ze hohoho
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
wlasnie wrocilam z tej biednej Polski: bylam 7 dni i odwiedzilam 7 roznych rodzin,u kazdej stoly zastawione suto jadlem i piciem: na zdnym stole nie zabraklo wedzonek wlasnej roboty,przeroznych ciast i slodyczy, obfite jedzenie bylo obficie zakrapiane alkoholem i zapijane Coca Cola, wegorze i szczupaki plywaly w samogonie taka Polske lubie najbardziej
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
wlasnie wrocilam z tej biednej Polski: bylam 7 dni i odwiedzilam 7 roznych rodzin,u kazdej stoly zastawione suto jadlem i piciem: na zdnym stole nie zabraklo wedzonek wlasnej roboty,przeroznych ciast i slodyczy, obfite jedzenie bylo obficie zakrapiane alkoholem i zapijane Coca Cola, wegorze i szczupaki plywaly w samogonie taka Polske lubie najbardziej I oni tak codziennie ? To ja tez wracam
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
I, czy to ciągłe narzekanie ma podstawy ,jak jest tak urodzajnie Uponstar,narzekają na co im przyjdzie ochota ,szczególnie chodzi o rząd i wszystkie sprawy z nim związane.Ale widzisz ,co pisze Kodar. Sielanka Wracaj chłopie do Ojczyzny
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Go
|
wlasnie wrocilam z tej biednej Polski: bylam 7 dni i odwiedzilam 7 roznych rodzin,u kazdej stoly zastawione suto jadlem i piciem: na zdnym stole nie zabraklo wedzonek wlasnej roboty,przeroznych ciast i slodyczy, obfite jedzenie bylo obficie zakrapiane alkoholem i zapijane Coca Cola, wegorze i szczupaki plywaly w samogonie taka Polske lubie najbardziej Kodar, a poza wielkim żarciem, jakie są kryteria oceny warunków życia danego społeczeństwa? No myślę, że jako optymalny masz znacznie szersze horyzonty.
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
I, czy to ciągłe narzekanie ma podstawy ,jak jest tak urodzajnie Uponstar,narzekają na co im przyjdzie ochota ,szczególnie chodzi o rząd i wszystkie sprawy z nim związane.Ale widzisz ,co pisze Kodar. Sielanka Wracaj chłopie do Ojczyzny Tak! Właśnie dostałem ofertę pracy, prawie tak dobrze płatnej jak tu i wracam!!! Żartowałem,
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
.... w Polsce bywam 2 x do roku, nasi polscy przyjaciele pracuja na roznych stanowiskach ale zawsze od rana do wieczora, sa to ludzie po studiach na panstwowym a rowniez na wlasnym rozrachunku, kazdego z nich stac na zagraniczny urlop lub w Polsce, maja wlasnosciowe mieszkania,lub duze dzialki z wiejskimi domkami, kazda rodzina ma do dyspozycji samochod a niektorzy i dwa dobrej marki, szerszych horyzontow nie mam,bo przesiaklam tutejszym klimatem/nie mialam poskiej TV ani radia,zanim nastapil dostep do wiadomosci o Polsce ja zdazylam przestac sie nia interesowac/, uwielbiam polska goscinnosc, ale wcale mnie nie ciagnelo do tych polskich dan,no moze jeziorna ryba i ten samogon co go wypilam az 1,5.......kieliszeczka
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Uponstar ,zdziwił byś się jak tera jest bogato w Polsce Większość młodych małżeństw buduje domy ,mają 2 samochody -dla każdego Tylko problem w tym ,że wiekszość "łapie" sie na kredyt w banku na okres np.20 lat . A tu czasy niepewne ,dziś praca jest ,jutro może jej nie być
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Uponstar,Kodar chciałam zapytać ile czasu jestescie poza granicami Polski i czy tęsknicie za krajem.? Pytam ,bo mam przyjaciólkę z dzieciństwa ,która po wyjściu za mąż wyjechała do Australii ,do swojej siostry. Na starcie mięli prace i dom.Potem dzieci.Są tam 9 lat i mówiła ,że oni tęsknią za Polską. Mówiła ,ze w tygodniu jak jest więcej pracy ,to tego nie odczuwają ,ale jak przychodzi weekend ,to dopada ich nostalgia. Mają tego roku przylecieć do rodziny i kupic sobie tu domek . No,ciekawe... A Wy? Jak się czujecie? Tęsknicie? Pozdrawiam. Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Ja kiedyś byłem przez 2 miesiące w Londynie - o wiele ładniejsze, bardziej cywilizowane i przyjaźniejsze miejsce niż Katowice. Podobało mi się tam, że prawie wszyscy ludzie, których tam spotkałem byli bardzo spokojni i uprzejmi... No i te Inyjki ...
|
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Nie wiem. A są ładniejsze niż Indyjki?
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Co prawda to nie w Londynie, ale w Berlinie.. Kolega poszedł na dyskotekę w tureckiej diasporze i powiedział, że najwyższy procent urodziwych niewiast jest właśnie wśród populacji tureckiej...
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Moja kolezanka była w RPA ,wróciła 3 lata temu -tutaj sie wybudowała . Powiedziała ,ze nie poznaje ludzi ,nie może dogadać sie z rodziną ani z bankami . Dostała szoku ,ze tutaj teraz takie dziurawe prawo. Stwierdziła ,ze Murzyni tam lepiej sie rządzą i nie daja tak sie kiwać jak tu Rodacy. Wyznaniowa Ojczyzna ,rozmodlona rodzina przestała jej sie podobać - tutaj doszły już nieporozumienia na tym tle z mężem . Wyszło na to ,że ona w większej części -przebywa w Kapsztadzie u syna i nie chce jej sie wracac . Mnie jest trudno ocenić -nie chce okreslać dobrobytu tym co mam w garze i domu -ale marzyłoby mi sie ,żeby wreszcie po 17 latach przestali pitolić o moralności a podnieśli standart dróg ,koleji szkolnictwa ,szpitali i zatroszczyli sie o naszą latorośl .Bo jak widać paciorkami ich tutaj nie utrzymamy. Elmo -szastanie słowami ,ze ktoś powinien wyjechać jak mu sie nie podoba to nie jest na miejscu -Powiedziałabyś tak dziecku?
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Co prawda to nie w Londynie, ale w Berlinie.. Kolega poszedł na dyskotekę w tureckiej diasporze i powiedział, że najwyższy procent urodziwych niewiast jest właśnie wśród populacji tureckiej... Rzecz gustu. Moim ( i nie tylko moim) zdaniem najadniejsze sa mieszanki, Hindusko-Europejskie, Pd Amerykasko-Europejskie i Mulatki. Cho te ostatnie, opatrzone. Jak mówie, to rzezgustu. A co najciekawsze, z tymi kobietami da sié porozmawiac, czego nie moge powiedzie o Polkach tu spotaknych. Moze mi sietak ttrafilo? Albo trafialem na medoozy, ktore zyly na koszt zasowajacych mezow, albo na dorobkiewiczowe, ktore nie potrafily wymowic nic innego niz British Pound
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Moja kolezanka była w RPA ,wróciła 3 lata temu -tutaj sie wybudowała . Powiedziała ,ze nie poznaje ludzi ,nie może dogadać sie z rodziną ani z bankami . Dostała szoku ,ze tutaj teraz takie dziurawe prawo. Stwierdziła ,ze Murzyni tam lepiej sie rządzą i nie daja tak sie kiwać jak tu Rodacy. Wyznaniowa Ojczyzna ,rozmodlona rodzina przestała jej sie podobać - tutaj doszły już nieporozumienia na tym tle z mężem . Wyszło na to ,że ona w większej części -przebywa w Kapsztadzie u syna i nie chce jej sie wracac . Mnie jest trudno ocenić -nie chce okreslać dobrobytu tym co mam w garze i domu -ale marzyłoby mi sie ,żeby wreszcie po 17 latach przestali pitolić o moralności a podnieśli standart dróg ,koleji szkolnictwa ,szpitali i zatroszczyli sie o naszą latorośl .Bo jak widać paciorkami ich tutaj nie utrzymamy. Elmo -szastanie słowami ,ze ktoś powinien wyjechać jak mu sie nie podoba to nie jest na miejscu -Powiedziałabyś tak dziecku?
Rudka. Napisze Ci jak prawdziwy Polak: Oni w RPA maja diamenty i zloto A my tu w Polsce mielismy trzy rozbiory i 40 lat komunizmu
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Ja kiedyś byłem przez 2 miesiące w Londynie - o wiele ładniejsze, bardziej cywilizowane i przyjaźniejsze miejsce niż Katowice. Podobało mi się tam, że prawie wszyscy ludzie, których tam spotkałem byli bardzo spokojni i uprzejmi... No i te Inyjki ... Bo nie byles na Hunslow, Brigston, czy nawet na Wembley w nocy. Choc moim zdaniem po kazdej z tych dzielnic jest bezpieczniej chodzic po nocy niz po Nowej Hucie, czy Psich Polach w moim kochanym Wroclawiu Po dluzszym pobycie mozesz zauwazyc prawidlowosc. Mowie o Londynie.Nawet jak sie ubierzesz w rozowe futro, to i tak nikt na Ciebie nie zwroci wiekszej uwagi... i to jest smutnawe, To sie nazywa: loneliness in big city. Na szescie mnie to nie dotyczy i nikt, tu gdzie mieszkam, w rozowych futrach nie chodzi, bo hrabstwo jest very posh.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Uważasz ,że Polska sanacyjna była wspaniała? a teraz 17 lat solidaruchów i sukienkowych. zawsze jest na kogo zwalić -Nie oszukujmy sie , rozbiory i komunizm , katoland -z nieba nam to spadło - to już naszą Narodową tradycja jest niszczyć własne gniazdo . z jednej strony bohaterzy sarmaci a z dugiej pijusy i sprzedawczyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|