Autor
|
Wtek: Jak teraz jest w Polsce? (Przeczytany 45027 razy)
|
Uponstar
Go
|
Uważasz ,że Polska sanacyjna była wspaniała? a teraz 17 lat solidaruchów i sukienkowych. zawsze jest na kogo zwalić -Nie oszukujmy sie , rozbiory i komunizm , katoland -z nieba nam to spadło - to już naszą Narodową tradycja jest niszczyć własne gniazdo . z jednej strony bohaterzy sarmaci a z dugiej pijusy i sprzedawczyki.
No wlasnie w tym problem, ze nie uwazam. To bula ironia. uwazam, choc to diwnie zbrzmi, ze prawdziwym powodem nieszczesc Polski, jestesmy my, cyli Polacy
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Uważasz ,że Polska sanacyjna była wspaniała? a teraz 17 lat solidaruchów i sukienkowych. zawsze jest na kogo zwalić -Nie oszukujmy sie , rozbiory i komunizm , katoland -z nieba nam to spadło - to już naszą Narodową tradycja jest niszczyć własne gniazdo . z jednej strony bohaterzy sarmaci a z dugiej pijusy i sprzedawczyki.
No wlasnie w tym problem, ze nie uwazam. To bula ironia. uwazam, choc to diwnie zbrzmi, ze prawdziwym powodem nieszczesc Polski, jestesmy my, cyli Polacy Przydala bysie mozliwosc edytowania postow: Oczywiscue, nie: bula, tylko: byla nie zbrzmi, tylko: zabrzmi bie cyli, tylko: czyli
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Bo to niesprawiedliwe ,ze nie wszyscy mogą zmieniać posty - może dlatego ,poprawkami nadrobimy ilośc postów potrzebnych do zarobienia gwiazdki. Co do Polaków to mam cichą nadzieje ,ze może młode nowe pokolenie już będzie mniej skazone historią- jak oczywiście nie zberecieje.
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Bo to niesprawiedliwe ,ze nie wszyscy mogą zmieniać posty - może dlatego ,poprawkami nadrobimy ilośc postów potrzebnych do zarobienia gwiazdki. Co do Polaków to mam cichą nadzieje ,ze może młode nowe pokolenie już będzie mniej skazone historią- jak oczywiście nie zberecieje.
Co jest po hero member? Super duper member?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Uponstar ,czy Twój rocznik już nie powinien spać?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Co do urodziwych obcokrajowców : Byłam kilka miesięcy w Austrii,we Wiedniu -bardzo,ale to bardzo piękne miejcse i cudowne miejsca nad Dunajem ,gdzie jeździło się na rolkach . Austriaczki były otyłe ,i dało się zauważyć ,że nie mają takiego wzięcia u Austriaków. Austriacy są bardzo przystojni (poznałam takiego jednego Przystojni są też Turcy i Jugosławianie Egipcjanie -tacy sobie Ale największą furorę robią Polki
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zanim przeczytam ,to przyznam Ci rację Zbynek.Rozmawiałam kiedyś z Izraelczykiem ,który bardzo "najeżdżał" na Polskę ,a ja osłupiałam . Tłumaczyłam mu razem ze swoim męzem ,że to nie jest tak ,jak on to widzi ,jak go nauczono. Trudno mi było go przekonać ,bo on miał swoje argumenty i to dosyć "mocne". Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
z Izraelczykiem ,który bardzo "najeżdżał" na Polskę W Polsce antysemitami są prawie wyłącznie Żydzi. Ponieważ państwo Israel okazało się niewypałem szykują do podownego przesiedlenia na "ziemię wybraną". Nawet w Sejmie leży cicho ustawa o reprywatyzacji majątków żydowskich na kwotę 600 mld zł (około 200mldUS$), którą ostatnio poparła nawet pani senator Clinton, wysyłając list w tej sprawie do Kaczyńskiego Lecha Aleksandra. Po reprywatyzacji można się spodziewać masowej repatriacji polskich Żydów z kraju Israel.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Akurat ,ja rozmawiałam z Izraelczykiem ,który mieszka w Tel Awiwie i tak się zgadało o stosunkach polsko-żydowskich. Chłopak był przekonany ,że w Polsce panuje wielki antysemityzm ,miał ogólnie złe zdanie o Polakach. Ja z mężem staraliśmy się mu wytłumaczyć, jak się ma rzeczywistość do tego czego ich uczą na historii.
Ogólnie biorąc pod uwagę stosunki polsko -żydowskie i niemiecko-żydowskie -ich historia w żadem sposób nie pokrywa się z tym czego nas uczono i z tym ,co mają do powiedzenia ludzie ,którzy przeżyli II w.ś.Młodzi Izraelczycy nie mają pojęcia jak było naprawdę. A czemu ich historycy pomijają fakty i stawiają Polaków w takim świetle ? Nie wiem.......
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Bo w Biblii jest , mniej wiecej , tak napisane ,że jak Mnie /Boga/ bedziecie dalej tak denerwować to cyt. ...wezmę sobie Naród z dalekiej północy , który zastąpi mi Israela. Ja nie znam narodu na dalekiej północy,który bylby najblizej Boga niz naród polski, a zatem ... konkurencja !
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Uponstar ,czy Twój rocznik już nie powinien spać?
Moj rocznik nie ma czasu na spanie, ani na sapanie, rozumiesz wyscig szurow
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Co do urodziwych obcokrajowców : Byłam kilka miesięcy w Austrii,we Wiedniu -bardzo,ale to bardzo piękne miejcse i cudowne miejsca nad Dunajem ,gdzie jeździło się na rolkach . Austriaczki były otyłe ,i dało się zauważyć ,że nie mają takiego wzięcia u Austriaków. Austriacy są bardzo przystojni (poznałam takiego jednego Przystojni są też Turcy i Jugosławianie Egipcjanie -tacy sobie Ale największą furorę robią Polki Przemilcze opinie, ktora niefortunnie wyrobily sobie moje rodaczki tu gdzie jestem. Tak samo jak przemilcze moje opinie o Angielkach
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Przemilcze opinie, ktora niefortunnie wyrobily sobie moje rodaczki tu gdzie jestem. Tak samo jak przemilcze moje opinie o Angielkach
Może się pchały ,tam gdzie nie potrzeba Ja wspominam mile pobyt we Wiedniu Może dlatego ,że łatwo nawiązywałam nowe kontakty ,co nie znaczy ,że pakowałam się w kłopoty,wręcz przeciwnie Miałam nawet kolegów Egipcjan,znałam pewnego Austriaka ,z którym jeździłam na super wypasionym motorze i który mi mówił ,że chciałby mieć żonę Polkę To zależy ...Mądry trafi na mądrego i jeszcze się przy okazji czegos nauczy , a głupi i nierozważny wpakuje się w tarapaty
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Chciałam dodać ,że mam złe zdanie o Polakach za granicą.Istny wyścig szczurów.Rywalizacja ciągła i zawiść. Lepiej znaleść przyjaciela wśród obcokrajowców za granicą niż spośród rodaków i rodaczek
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Bo w Biblii jest , mniej wiecej , tak napisane ,że jak Mnie /Boga/ bedziecie dalej tak denerwować to cyt. ...wezmę sobie Naród z dalekiej północy , który zastąpi mi Israela. Ja nie znam narodu na dalekiej północy,który bylby najblizej Boga niz naród polski, a zatem ... konkurencja !
O tym wczoraj pisałem. Swobodna interpretacja literatury sakralnej. Kristan, to już pachnie nacjonalizmem i to takim mesjańskim. Wystarczy, że podchwycą tego rodzaju tekściki łysi w glanach lub inni ludzie zagubieni. Rodzi się głupota. I kolejna antropomorfizacja, tym razem nieszczęsny bóg się denerwuje. Z Waszych opisów wynika, że chrześcijańskie bożyszcze ma więcej cech panteonu grecko-rzymskiego niż chcieliby np. Ojcowie Kościoła. Kristan, czy jesteś sfrustrowany , jeśłi chodzi o pozycję państwa polskiego na arenie międzynarodowej ? Pytam, bo zatrważające jest , jak na serio bierzesz słowa "Krwawej Księgi". Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Elmo -szastanie słowami ,ze ktoś powinien wyjechać jak mu sie nie podoba to nie jest na miejscu -Powiedziałabyś tak dziecku?
Nie wydaje mi się ,że szastam słowami. jednak jak komuś jest w Polsce źle ,nie może znaleść pracy ,wciąż narzeka ,a to na to i na siamto i czuje się nieszcześliwy, a na domiar tego jest bezradny ,bo nikt go nie rozumie i niczego zmienic sam nie może ,powinien taki człowiek wyjechać,po co się mordować. Nie powiedziałabym swojemu dziecku:wyjedź. Rudko akurat ja nie narzekam na życie w Polsce ,nie zwracam uwagi na pierdoły i nie wkurzam się nimi ,tylko wybieram te piękne strony. Trafiłam na człowieka mądrego, pracowitego ,który potrafi się zatroszczyć o dzieci i dom i również nie narzeka. Mam nadzieję ,że również moje dzieci nie słysząc naszych narzekań nie "przesiąkną" nimi i będą widzieć tylko pozytywne strony życia w Polsce ,bo takie są!
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Skrajny ateizm i jego głoszenie przysparza Bogu wyznawców, skrajny klerykalizm oddala wielu od Boga. Obie postawy wynikają z delikatnie mówiąc infaltylności.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Wojteks, a jak postrzegasz postawy umiarkowane i gdzie umieścisz postawy pro-ludzkie ? Czy podejście racjonalistyczne nazywasz infantylnym ? Bo ja na przykład , nie postrzegam racjonalizmu jako chłodnego, wykalkulowanego i pozbawionego uczuć prądu umysłowego. Przeciwnie, uważam posługiwanie się rozumem za podstawowy warunek do szczęścia - i tego zwyczajnego, materialnego i tego na poziomie relacji z innymi.
ps: Jak Twoim zdaniem wygląda sytuacja racjonalno-humanistycznych postaw w naszym kraju ?
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|