forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 22:26:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (91)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (91)  (Przeczytany 4465 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (91)
« : 2007-04-18, 04:18:57 »

DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (91)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Spiżarnia polska
W poprzednich odcinkach podałem już zasady określające rzeczywiste potrzeby człowieka i ogólne zasady dotyczące wytwarzania żywności, jej uszlachetnienia i koncentracji wartościowych składników w możliwie małej objętości. Człowiek dla zdrowego, długiego i godnego życia potrzebuje białka i tłuszczu o najwyższej wartości biologicznej, podawanych w określonych proporcjach, w żywności uszlachetnionej, skoncentrowanej, nadtrawionej, zawierających wszystkie pozostałe składniki, których ilość ocenia się na ponad 2 miliony, które również powinny występować w optymalnych ilościach i proporcjach.


Wszystkie wielkie cywilizacje powstały i trwały tylko dzięki rozwiniętej hodowli bydła mlecznego. W Polsce musi być źle, ponieważ wszystkie rządy po roku 1989 niszczyły hodowlę bydła mlecznego i produkcję mleka.

8 punktów dla Polski
Co należy czynić, aby wkrótce było dobrze?


1. Rozwinąć jako cel główny, strategiczny, hodowlę bydła mlecznego, produkcję masła i bardzo gęstej śmietany oraz serów.
2. Zwiększyć produkcję żywca wieprzowego, bardzo tłustego, wykorzystując część białka, węglowodany i składniki mineralne z mleka krowiego na paszę.
3. Rozwinąć znacznie hodowlę kur-niosek i produkcji jaj.
4. Maksymalnie przybliżyć przetwórstwo do producentów. Odbierać tylko produkty trwałe, uszlachetnione, skoncentrowane. Skończyć wożeniem wody.
Płacić producentom za białko i tłuszcz, a nie za dany produkt.
5. Rozwinąć te gałęzie produkcji roślinnej, które bezpośrednio dają białko i tłuszcz o wartości przydatnej w żywieniu człowieka: orzechy włoskie, laskowe, słonecznik.
6. Rozwinąć uprawy soi, grochu, fasoli - głównie na paszę, lub częściowo dla ludzi stosujących japoński model żywienia.
7. Popierać hodowlę kóz i gęsi do spożycia w kraju.
8. Dostosować eksport i import żywności do rzeczywistych potrzeb narodu. Sprowadzać Np. migdały, czy wiórki kokosowe, a nie owoce cytrusowe.

I jeszcze kilka rad
Co ponadto należy zrobić?


1. Przerwać produkcję żywca wołowego.
2. Przerwać produkcję brojlerów.
3. Znacznie ograniczyć produkcję cukru i miodu, ( ale nie pszczół).
4. Przerwać produkcję słodzonych napojów.
5. Zaprzestać produkcji owoców najbardziej szkodliwych: jabłka, gruszki.
6. Zboża produkować prawie wyłącznie na cele pastewne.
7. Rzepak i ziemniaki produkować głównie na cele paszowe.
8. Zakazać produkcji szklarniowej w ogóle, a produkcji szklarniowej kwiatów w szczególności. Szklarnie zamienić na kurniki dla niosek.
9. Uporządkować chłodnictwo: należy zabronić przechowywania w chłodniach produktów zawierających głównie wodę. Należy określić wysoki poziom procentowy białka i tłuszczu w produktach, które będzie można przechowywać w chłodniach.
10. Określić wysoki poziom procentowy białka i tłuszczu w produktach, które będzie można pakować w drogie i trwałe opakowania. Potrzebną ilość białka na cele paszowe uzyskamy z nadmiaru białka z mleka, co wyeliminuje konieczność importu drogich pasz białkowych i znacznie zmniejszy koszty produkcji jednostki białka, czy tłuszczu. Należy koncentrować składniki odżywcze w produkcie. Nie wolno ich rozcieńczać. Za rozcieńczanie żywności płacimy wszyscy ogromni dużo. A oto przykład: najbardziej wartościowym tłuszczem dla człowieka jest tłuszcz z żółtek, szpiku i masła.

Rachunki dla zdrowia i domowego budżetu
Obecnie 1 kg masła ekstra u producenta kosztuje 6 zł. W detalu około 8 zł. Masło ekstra zawiera 82,5 % tłuszczu. Czyli za 1 kg tłuszczu z mleka w detalu zapłacimy około 9,70 zł. Masło stołowe zawiera 67,5 % tłuszczu. Jeden kilogram tego masła kosztuje w detalu około 7,20 zł. Jeden kilogram tłuszczu z mleka w maśle stołowym będzie, zatem kosztował 10,70 zł.
Jeden litr śmietany 30% kosztuje 5,60 zł. Jeden kg tłuszczu z mleka kupowany w śmietanie 30% będzie nas kosztował już 18,70 zł.
Jeden litr śmietany 9% kosztuje około 4 zł. Za jeden kilogram tłuszczu z mleka w śmietanie 9% będzie trzeba zapłacić aż 44,40 zł.
Ten sam kilogram tłuszczu z mleka możemy kupić za 9,70 zł w maśle ekstra i aż za 44,40 zł w śmietanie 9%.
W ten sposób należy liczyć cenę białka i tłuszczu w kupowanych produktach spożywczych, a okaże się, że można wydawać o połowę mniej pieniędzy na jedzenie, niż wydajemy obecnie.

A oto jeszcze jeden przykład.
Kilogram karpia kosztuje około 6 zł. Kilogram wiórek kokosowych również kosztuje około 6 zł. W jednym kilogramie karpia jest 490 Kcal, w tym 77g białka i 20g tłuszczu. Razem 97g na kilo. Pozostałe 903g to odpady i woda. Jeden kilogram wiórek kokosowych zawiera 6280 Kcal, jeden kg szpiku wołowego aż 8220 cal W wiórkach na 1 kg mamy 66g białka i 620 g tłuszczu. W szpiku 32g białka i 900 g najlepszego tłuszczu. Kilo kości szpikowych kosztuje 0,70 zł. Jeden kg szpiku można uzyskać z 7-8 kg kości wołowych. Około 3000 Kcal, które zjada obecnie dorosły Polak dziennie, to ponad 6 kg karpia, poniżej 0,5 kg wiórek kokosowych i 36 dag szpiku. Aby mądrze kupować i mądrze jeść trzeba nauczyć się składu chemicznego produktów spożywczych.
To najlepsza z możliwych inwestycja. " Najlepsze jest inwestowanie w rozum. Nigdy nie ulega dewaluacji" - napisał ks. Prof. Włodzimierz Sedlak.

I tylko rozumu brak
Obecnie zbieramy z terytorium kraju około 400 milionów ton tak zwanej biomasy, czyli ponad 10 ton na każdego obywatela. Koszt społeczny pozyskania tej biomasy i jej przetwórstwa, jest o wiele za duży. Znacznie więcej energii wkładamy w produkcję żywności, niż jej odzyskujemy w tej żywności. Bez większych nakładów możemy uzyskać z naszej ziemi jeszcze ponad 100 milionów ton biomasy. To ogromna ilość energii, która obecnie jest w znacznej części marnotrawiona. Jest źle wykorzystywana. Zamiast zdrowia, długiego życia i wydajnej pracy, powoduje choroby, krótkie życie i byle, jaką pracę.
Zbudujemy drugą Szwajcarię, może nawet zbudujemy znacznie więcej. Mamy bardzo bogatą ziemię, nieograniczone możliwości rozwoju, brakuje nam tylko rozumu. Z tego jednego tylko powodu brakuje nam wszystkiego, a nasz dochód liczony na jednego obywatela ( liczony źle) jest około 10 razy niższy niż w Szwajcarii, czy Luksemburgu. Dochód trzeba liczyć na jedną tonę wagi ciała obywateli. Trzeba mieć obywateli niskich i lekkich. Mamy "dorodne" pokolenie młodzieży i powszechną otyłość.

                                                                                                         JAN KWAŚNIEWSKI




Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (91)
« Odpowiedz #1 : 2007-04-18, 17:07:07 »

Cytuję:

8 punktów dla Polski
Co należy czynić, aby wkrótce było dobrze?

1. Rozwinąć jako cel główny, strategiczny, hodowlę bydła mlecznego, produkcję masła i bardzo gęstej śmietany oraz serów.
2. Zwiększyć produkcję żywca wieprzowego, bardzo tłustego, wykorzystując część białka, węglowodany i składniki mineralne z mleka krowiego na paszę.
3. Rozwinąć znacznie hodowlę kur-niosek i produkcji jaj.
4. Maksymalnie przybliżyć przetwórstwo do producentów. Odbierać tylko produkty trwałe, uszlachetnione, skoncentrowane. Skończyć wożeniem wody.
Płacić producentom za białko i tłuszcz, a nie za dany produkt.
5. Rozwinąć te gałęzie produkcji roślinnej, które bezpośrednio dają białko i tłuszcz o wartości przydatnej w żywieniu człowieka: orzechy włoskie, laskowe, słonecznik.
6. Rozwinąć uprawy soi, grochu, fasoli - głównie na paszę, lub częściowo dla ludzi stosujących japoński model żywienia.
7. Popierać hodowlę kóz i gęsi do spożycia w kraju.
8. Dostosować eksport i import żywności do rzeczywistych potrzeb narodu. Sprowadzać Np. migdały, czy wiórki kokosowe, a nie owoce cytrusowe.


W jaki sposób dotrzeć do Polaków ,aby Ci zaczęli tak robić ,skoro ludzie twierdzą ,że żywienie nie ma wiekszego wpływu na cokolwiek.
Taką mentalność mają coniektórzy Forumowicze ,którzy stosują ŻO ,a co dopiero ci ,którzy o takim żywieniu pojęcia nie mają.
Ręce opadają ...niestety  Confused
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 17 zapytaniami.