Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Ciasteczka ze skwarek (Przeczytany 6726 razy)
|
slawek
Gość
|
PodzielÄ siÄ jeszcze przepisem na ciasteczka ktĂłre byÄ moĹźe jedliĹcie u Babci w mĹodoĹci, przepis teĹź trochÄ zmodyfikowaĹem i przeliczyĹem Ĺźeby nadawaĹ siÄ do DO 400g skwarek przekrÄciÄ przez maszynkÄ o drobnym sitku, dodaÄ 300g mÄ
ki i zagnieĹÄ ciasto dodajÄ
c 3 jajka i 30g cukru. RozwaĹkowaÄ ciasto na gruboĹÄ okoĹo 0.6 cm i wykrawaÄ ciasteczka kieliszkiem lub jakÄ
Ĺ foremkÄ
, kiedyĹ byĹy takie nakĹadki na maszynkÄ do mielenia i mozna byĹo wycinaÄ kawaĹki z ciasta wychodzÄ
cego z formy, ciasteczka uĹozyÄ na blasze wyĹoĹźonej papierem do pieczenia i posypaÄ cukrem, piec 15 minut w piekarniku 180 st. Gotowej potrawy 880g 100g = B7g T50g W30g BTW 1 : 7 : 4 Ciasteczka trzymane w zamkniÄtym pojemniku bardzo dĹugo zachowujÄ
ĹwieĹźoĹÄ.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
Ja nie formuje ciasteczek -tylko rozkĹadam w caĹoĹci na blache i wychodzi kruchy placek . dobrze ,ze mi przypomniaĹes -dawno nie robiĹam a przydaĹoby sie coĹ na zÄ
b -bo w sobote mam zlot czarownic
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Rudka,a ja o tym nic nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Ja nie formuje ciasteczek -tylko rozkĹadam w caĹoĹci na blache i wychodzi kruchy placek . dobrze ,ze mi przypomniaĹes -dawno nie robiĹam a przydaĹoby sie coĹ na zÄ
b   -bo w sobote mam zlot czarownic Tym ratem na Babiej czy na Lysej (Gorze)?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Na Sokolniku czy na Labskim?
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
w Sudetach to jestem co dwa tygodnie u matki a zlot mam tutaj w blokowisku GĹogowie
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Jest tam miejsce na ladowanie i parking dla miotly? Chetnie zalape sie na ten zlot--na blokowiskowym zlocie jeszcze nie bylam --bywalam jak do tej pory talko na gorzystych! Czarownice lgna do btoonu-miast betonowych -to cos nowego!
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
Hana a co to za czarownica coby sobie nie poradziĹa z miotĹÄ
My z koleĹźankami od czasu do czasu lubimy poplotkowaÄ bez swoich kanapowcĂłw sobote ja sobie wylosowaĹam . placka upiekĹam -ale niestety juĹź polowe opodatkowaĹam . teraz myĹle co by tu zrobiÄ na szybko optymalnopodobnego -
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|