Autor
|
Wtek: LEKARZE POWINNI (Przeczytany 119014 razy)
|
toan
Go
|
zarabiać i po jeden milion zł miesięcznie pod warunkiem, że nie będą to pieniądze z kasy państwowej, a jedynie zarobione z prywatnej praktyki. W takim przypadku, to niech zarabiają po trzy mln i więcej i to w €. Słoawcy wprowadzili po 5zł za przywitanie z lekarzem w przychodni i nie mają kolejek znudzonych "pacjentów" . W Polsce doskonale sprywatyzowano Służbę Zdrowia Zwierząt - czyli weterynarię, bo u nas przyzwoiciej traktuje się zwierzęta niż ludzi.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Problem w tym ,że wszyscy są zozliczani z wyników swojej pracy (w każdym jednym zawodzie) tylko nie lekarze.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Problem w tym ,że wszyscy są zozliczani z wyników swojej pracy (w każdym jednym zawodzie) tylko nie lekarze.
i urząd skarbowy
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
i nauczyciele. Swoją nieudolność przerzucają na dzieci i ich rodziców.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
... zarobione z prywatnej praktyki. W takim przypadku, to niech zarabiają po trzy mln i więcej i to w €. Już od dawna popieram prywatną służbę zdrowia i tylko taka ma sens istnienia.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Co do samych nauczycieli, to bym sie spierała,bo: -kiedyś "myślałam" ,że to wina nauczycielki ,że "przeskakuje" kilka kartek w książce,omijając ważne rzeczy do nauczenia dziecka. -Ale to nie wina nauczycielki/eli ,tylko wina raczej ministerstwa edukacji,który ustala program nauczania ,którym z kolei posługuje sie nauczyciel "ucząc" dzieci.
A prywatna służba zdrowia-jak najbardziej TAK. Żeby lekarze wreszcie mięli płacone za to co zrobią i odpowiednio oceniani za to ,czego nie zrobią lub zrobią źle.
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ostatnio słyszano w telewizorze i w radio,że jak tym razem "lekarze" nie dostaną tego czego chcą to wszyscy wyjadą z kraju. Mam nadzieję,że jak się tak stanie,stan zdrowia społeczeństwa zacznie się diametralnie poprawiać A niech tam wyjeżdżają Stan zdrowia społeczeństwa na pewno się poprawi Ludzie zaczną dbać sami o siebie ,a nie o to ile wziąść recept i od jakiego lekarza.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
A niech tam wyjeżdżają optymalni też?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A niech tam wyjeżdżają optymalni też? Ja mówię o tych co "jak nie dostaną tego czego chcą ,to powyjeżdżają" (vide post markos)
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Ja mówię o tych co "jak nie dostaną tego czego chcą ,to powyjeżdżają"
no ja też
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
no ja też Widziałeś lekarza optymalnego ,który mowi ,że jak nie dostanie podwyżki ,to wyjedzie za granicę ?
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Należy wprowadzić chinski system wynagradzania- im mniej pacjentów w gabinecie tym wieksza wypłata - i niech to bedzie nawet mln zlotych . Profilaktyka sie kłania , czyli DIETA OPTYMALNA - innej opcji nie ma !
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
że niby tacy patrioci? czy więcej zarabiają?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
że niby tacy patrioci? czy więcej zarabiają? Nie wiem Idź w teren i popytaj
|
|
|
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
Tylko w pełni prywatna służba zdrowia. Aktualnie jesteśmy w "magicznym kręgu", z którego nie ma wyjścia. Nam podnosi się składki (czytaj: zabiera więcej pieniędzy), po to, żeby ktoś w Warszawie pozwolił iść nam "bezpłatnie" (takie jest wrażenie, zabierają pieniądze, których nawet na oczy nie widzimy) do lekarza. Tam odstać swoje w kolejce i dać kopertę. Jaka bezpłatna służba? Prosze pamiętać, jeśli ktoś, ktokolwiek z państwowego aparatu mówi, że coś/cokolwiek będzie bezpłatne to jest to kłamca i oszust. Odpada odwieczny argument: "a co z biednymi?". A co z nimi jest teraz? Mają opiekę społeczną, "bezpłatną" służbe zdrowia, rząd, który ma o nich dbać. Dziwne, bo dalej są biedni. Może gdyby im nie zabierac wszystkich pieniędzy jakie mają (przypominam, że nawet w opakowaniu małego serka topionego, parze najtańszych butów, czekoladzie i mydle są już zawarte podatki), to nie byliby tacy biedni i stać by ich było na te 10-20 zł miesięcznie na prywatną opiekę? Ale jak wiadomo "Myślec nie trzeba". Sprywatyzowana jest weterynaria (ściślej usługi). Nie ma afer, przekrętów (weterynarz sam siebie oszuka na sprzęcie?zastrajkuje?weźmie łapówkę? Ma to w cenniku)-nikt nie powie, że działa źle. Więc skoro zwierzęta mają kulturalną opiekę, to czemu nie ludzie? Wszelkiej maści niedowiarkom powiem tak: boicie się, że takie usługi będa bardzo drogie? A stac ludzi na chleb z prywatnych piekarń? Jeśli zamiast 1 szpitala w mieście powstaną 4 mniejsze przychodnie, to naprawdę w naiwności swojej myślicie, że nie będą chciały przyciągnąć klientów? Jedne będą dla najbogatszych, z ładnymi pielęgniarkami i klimatyzacją. Inne skromniejsze. O, następny argument: będzie podział na biednych i bogatych? A teraz nie ma? Kto pierwszy dostanie się na operację; ten kto zapłaci, czy ten kto nie zapłaci? A nawet minimalne opłaty rzędu 5 zł za wizyte powstzrymają od zajmowania czasu przez hipochondryków, którzy nie mają co robić i siedzą w przychodni dla zabicia czasu. A dla wszystkich nieprzekonanych: jeżeli ta państwowa słuzba zdrowia z całymi ubezpieczeniami jest niezbędna do życia i taka dobra, to dlaczego przynależność do niej nie jest dobrowolna?
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
no ja też Widziałeś lekarza optymalnego ,który mowi ,że jak nie dostanie podwyżki ,to wyjedzie za granicę ? No ale ile kosztuje wizyta u optymalnego? Maja się nieżle.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
markos
Go
|
Przepraszam,a co to znaczy "LEKARZ OPTYMALNY'? bo o ile sobie dobrze przypominam to już raz była dyskusja na temat definicji "optymalnego".I jakoś nie przypominam sobie konkluzji tamtej dysputy
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
no co Ty ja tylko byłem ciekawy czy na pewno wszyscy. Teraz już wiem - optymalny, nie optymalny, chirurg, anestezjolog itd. - straszy, że wyjedzie - to wypad stąd Czym mniej ich będzie tym lepiej dla nas Podoba mi się, że jesteś konsekwentna Moim zdaniem taki weterynarz wystarczy i taniej będzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|