MORGANO
Go
|
TORCIK ZIEMNIACZANO- PIECZARKOWY.
Składniki. 800g ziemniaków 100g masła, 500g pieczarek 100g jajka na twardo /2/ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Ziemniaki gotować 15 min w osolonej wodzie. Przestudzić. Cebulę i pieczarki pokroić, przesmażyć pod przykryciem na 1/2 masła, odparować. Jajka obrać posiekać. Śmietanę jajka i 1/2 natki wymieszać z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić na plastry. Formę do zapiekania natłuścić, ułożyć warstwę ziemniaków, farsz z pieczarek i warstwę ziemniaków. Posypać wiórkami masła. Piec ok. 15 minut w temp. 160-180 °C wyjąć, posypać resztą natki.
Ogółem 1500g B-T-W 37,1 – 94,2 – 133,9 / 1530 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,5 – 6,3 – 8,9 /100 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,2 – 15,7 – 22,3 /260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,5 : 3,6 B+T/250g-21,9g
|