Autor
|
Wtek: Parametrt długowieczności. (Przeczytany 448511 razy)
|
kodar
Go
|
Ci z Okinawy nie używają okularów do czytania gazet . Zaburzenia akomodacji należy leczyć dietą (placki ziemniaczane optymalne BEZ MĄKI). Ewo,interesuje mnie co jadam zle,skoro sa dni,ze czytam ksiazke,gazete czyli maly druk bez okularow.Sa jednak dni,kiedy litery sie rozmazuje i pomagaja tylko okulary.Dlaczego raz odzyskana zdolnosc czytania bez okularow w innych dniach zostaje zatracona?????? Oczywiscie rozumiem,ze zasmiecam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kodar a co z mlecznymi?--ja widze duzo lepiej jak o mlecznych zapomnialam i jak niedojadam tzn. najedzona jestem w 3/4.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Ewo,interesuje mnie co jadam zle,skoro sa dni,ze czytam ksiazke,gazete czyli maly druk bez okularow.Sa jednak dni,kiedy litery sie rozmazuje i pomagaja tylko okulary.Dlaczego raz odzyskana zdolnosc czytania bez okularow w innych dniach zostaje zatracona?????? Oczywiscie rozumiem,ze zasmiecam A to moze dlatego postrzegasz wszysto w "aurze". Czasami nawet w podwojnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Kodar - pomagają zapiski co się zjadło. Zaburzenia widzenia - trzeba się cofnąć 24 godziny - tam jest błąd. Błąd już widać 2-3 doby przed objawem zabureń akomodacji pod postacją zaburzeń w diecie. Namierzysz go. Jeżelibyś miała problem z namierzaniem wrzuć jadłospis sprzed 24 godzin, przed zaburzeniem wzroku. Sprawdzałabym to porównując widzenie druku codziennie rano NAJPIERW JEDNYM OKIEM POTEM DRUGIM odnośnie diety uprzedniego dnia. Niedojadanie Hana - super - moja metoda z dzieciństwa . Kangur - jasnowidz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Zaburzenia akomodacji można też sprawdzać na wieczór (w mniej zaawansowanych stadiach). Warto też stosować się do zasady 15-17 godzin bez jedzenia (by komórki odpowiedzi immunologicznej nie siedziały ciągle w jelicie i nie wymieniały między sobą informacją "co Ona/On nam znowy wrzucił/a" a zajęły się "naprawą zniszczeń". Plus konserwanty/alkohol/cukry proste złe - warto je jadać (pijać) najrzadziej. T - dobry . Jeżeli chodzi o HDL i LDL to przestaję się czepiać tych wskaźników gdy HDL<lub= 80mg%, a LDL <lub=70mg%. Tak wygladają te wskaźniki u młodych i w miarę zdrowych ludzi HDL powyżej 80mg (2,1 mmol/l) traktuję jak ... nadwagę (gromadzenie zapasów), LDL - im wiecej "sprzątaczek" tym więcej nieprawidłowości, zatem najlepiej by był poniżej lub w okolicach 70mg%(1,8 mmol/l).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Znalazlem ciekawa wypowiedz, ktora chcialem sie z wami podzielic:
Gdy przeprowadzono badania osób, których wiek przekroczył 100 lat, były w tej grupie osoby pijące i nie pijące, palące i niepalące, z wysokim i niskim cholesterolem, spokojni i wybuchowi, ćwiczący i nieruchawi. Wśród tych czynników nie odkryto istotnych różnic z pozostałą częścią społeczeństwa. Wszyscy oni mieli jednak pewne cechy wspólne zdecydowanie odróżniające ich od innych. Były to: wyjątkowo niski cukier, wyjątkowo niskie trójglicerydy i względnie niski poziom insuliny.
Czy można wiązać to współwystępowanie długowieczności i parametrów biochemicznych bezpośrednim związkiem przyczynowo-skutkowym? Badania ostatnich lat dają przynajmniej częściowo pozytywną odpowiedź na to pytanie. Niepodważalna wydaje się być rola cukru i insuliny w tym procesie. Trójglicerydy natomiast wydają się być jedynie skutkiem wzrostu cukru i insuliny we krwi i same w sobie nie przyspieszają w istotny sposób starzenia się.
W bieżącym artykule spróbuję przybliżyć nieco mechanizmy oddziaływania wysokich poziomów cukru na tempo procesu starzenia się.
Nieenzymatyczna glikozylacja
Podstawowy mechanizm niekorzystnego oddziaływania krążącego we krwi cukru to nieenzymatyczne przyłączanie się do różnych cząsteczek białkowych i zmienianie ich właściwości. Proces ten nazywamy nieenzymatyczną glikozylacją. Określenie "nieenzymatyczna" oznacza, że proces ten zachodzi samoistnie, bez specjalnych przyspieszaczy reakcji chemicznej, jakimi są enzymy. Oznacza więc, że podstawowym parametrem wyznaczającym szybkość zachodzenia tej reakcji w danej chwili jest aktualne stężenie glukozy (fruktozy, galaktozy) we krwi. Im wyższe jest to stężenie, tym szybciej zachodzi reakcja. Innym parametrem, który mógłby wpływać na szybkość reakcji jest temperatura. Wyższa temperatura ułatwia zajście każdej reakcji chemicznej, gdyż cząsteczki mają wówczas większą energię by pokonać barierę energetyczną broniącą przed zajściem reakcji.
Od razu na wstępie chciałbym podkreślić, że proces glikozylacji zachodzi w naszym organizmie bardzo powoli, a specjalne mechanizmy obronne non-stop "sprzątają" glikozylowane białka i budują nowe na ich miejsce. Przykładem procesu glikozylacji wykorzystywanym obecnie w medycynie jest oznaczanie glikozylowanej hemoglobiny przy monitorowaniu cukrzycy, która odzwierciedla średnie stężenie cukru we krwi w ostatnich 6-8 tygodniach. W czasie życia krwinki trwającego do 120 dni glikozylacji ulega średnio w warunkach prawidłowych ok. 10% cząsteczek hemoglobiny. Ponieważ we krwi są w danym momencie krwinki o różnym wieku, średnia zawartość hemoglobiny glikozylowanej wynosi ok. 5%.
W cukrzycy, gdy średnie stężenie cukru wzrasta np. 2-krotnie (z ok. 100mg% na ok. 200mg%) przyłączanie go do hemoglobiny wzrasta również w przybliżeniu dwukrotnie. Jednak ponieważ krwinki glikozylowane żyją krócej, średnie stężenie hemoglobiny glikozylowanej wzrasta nieco mniej niż 2x.
Etapy glikozylacji
Proces przyłączania się cząsteczki cukru do białka jest dwuetapowy. Pierwszy etap jest odwracalny, tzn. że po osiągnięciu stanu równowagi reakcja zachodzi z taką samą szybkością w obie strony. Stan równowagi osiągany jest po ok. 1 miesiącu, co w praktyce oznacza, że dla białek o szybkim obrocie w organizmie, nie jest on osiągany nigdy. Białka uglikozylowane zdążą zostać rozłożone, a na ich miejsce powstają nowe nieuglikozylowane. Drugi etap jest już nieodwracalny. Podlegają im białka pozostające długo w organizmie, jak np. kolagen (białko skóry, ścięgien, chrząstek, kości). Efektem tego etapu jest powstanie tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji -(Advanced Glycation Endproducts, AGE). Używany w literaturze skrót AGE jest tu o tyle interesujący, że słowo age oznacza po angielsku właśnie starzeć się. Przez AGE rozumieć więc będziemy pewne związki chemiczne, których skomplikowanych nazw nie będę przytaczał, które można oznaczyć w badanych tkankach i płynach ustrojowych, i których ilość świadczy o zaawansowaniu nieodwracalnych procesów glikozylacji.
Przykłady glikozylacji
Skutki biologiczne powyższych procesów są wielorakie i prawdopodobnie nie wszystkie jeszcze są poznane. Co wiadomo już dziś?
Albumina - glikozylacja upośledza jej funkcje transportowe. Zmniejsza się jej zdolność transportu bilirubiny i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Białka błony erytrocyta - ich glikozylacja zmniejsza jej właściwości sprężyste, zmniejsza się więc zdolność erytrocytów do odkształcania w naczyniach włosowatych.
Katepsyna B - enzym biorący udział w przekształceniu proinsuliny w insulinę. Pod wpływem glikozylacji ulega zahamowaniu.
Antytrombiny III - jej glikozylacja prowadzi do przewagi procesów krzepnięcia nad procesami usuwania skrzepów.
Dysmutaza ponadtlenkowa - enzym ten jest elementem układu przeciwutleniaczy. Jego zahamowanie pod wpływem glikozylacji prowadzi do rozwoju tzw. stresu oksydacyjnego w komórce. Mówiąc prościej: wolne rodniki są wolniej usuwane, zwiększa się więc ich szkodliwe działanie.
Apolipoproteina B - podstawowe białko frakcji LDL. Glikozylacja w miejscu wiązania się z receptorem powoduje, że frakcja ta jest wolniej usuwana z krwi. W sumie nic złego się nie dzieje, tyle, ze wzrasta nieco LDL w osoczu, co często przyprawia badającego się niepotrzebnie o silny stres. Znając ogólnie panującą nam społeczną fobię przed wysokim LDL (również wśród wielu Optymalnych) od razu w tym miejscu dodam, że kwestia poziomu LDL we krwi zależy również od wielu innych czynników. Ponieważ poziom tego składnika krwi jest tak naprawdę w szerokim zakresie nieistotny, ewolucyjnie nie wykształciły się mechanizmy, które by regulowały jego poziom w wąskich granicach. Występuje w związku z tym duża zmienność osobnicza poziomu LDL w osoczu. W toku ewolucji osobnicy z wysokim lub niskim poziomem LDL nie byli po prostu eliminowani z populacji.
Kolagen - pod wpływem glikozylacji zwiększa się liczba wiązań krzyżowych między cząsteczkami kolagenu, co sprawia, że zwiększa się sztywność włókien kolagenowych, zmniejsza się również ich rozpuszczalność oraz podatność na trawienie enzymatyczne, co utrudnia jego regenerację.
Kwasy nukleinowe (DNA) - są cząsteczkami bardzo długo żyjącymi, mogą więc ulec znacznej modyfikacji pod wpływem cukru. Może to prowadzić do zmian w materiale genetycznym. Glikozylacja DNA może być wyjaśnieniem, dlaczego słynna sklonowana owca Dolly tak szybko się zestarzała. Przyczyną mogła być większa niż w normalnych warunkach glikozylacja materiału genetycznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Wszyscy oni mieli jednak pewne cechy wspólne zdecydowanie odróżniające ich od innych. Były to: wyjątkowo niski cukier, wyjątkowo niskie trójglicerydy i względnie niski poziom insuliny.
Niepodważalna wydaje się być rola cukru i insuliny w tym procesie. Trójglicerydy natomiast wydają się być jedynie skutkiem wzrostu cukru i insuliny we krwi i same w sobie nie przyspieszają w istotny sposób starzenia się.
Bezdyskusyjnie.Wężykiem. Długo istniejące podwyższone trójglicerydy implikują następczo zaburzenia gospodarki tłuszczowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach jak ograniczył tłuste jedzenie, to pozostaje tylko opadające wieko swoją drogą to w radiu jeszcze mówili, że japończycy mają 30 ludków 100+
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach Może patrzy tylko na nie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adam319
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
pomyślał by ktos...codziennie pije mleko i jedzie głownie na owocach i warzywach Może patrzy tylko na nie . Znam osoby,które piją mleko ,jedzą sery żólte,biale i mają wiele lat . Czy gdybyś spotkała taką osobę i powiedziałaby Ci,że całe życie swoje żywienie opiera na produktach mlecznych,to uznałabyś to za niemozliwe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
No bez numerów. Od wczesnych lat sześćdziesiątych "setki" przemilczanych badań naukowych jednoznacznie wskazują, że wegetarianizm, otyłość i alkoholizm (każde z osobna) powodują degenerację mózgu (ubytki synaps w tempie śr. 4-10% na każde pięć lat! wegetarianizmu, otyłości czy alkoholizmu), czego skutkiem jest "powszechnie wadliwa struktura i czynność mózgów ludzkich" (cyt: prof. dr hab. n. med. Julian Aleksandrowicz) i skrócenie osobniczej długości życia, o czym wielokrotnie w swych publizakcjach pisał... No kto to pisał? PS równie dużo pomijanych milczeniem jest doniesień nauowych o dobrotliwym wpływie wszelkich tłuszczy w diecie na CUN człowieka bo za Onufrym cyt: "oleum jako lżejsze od..."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Cytowałam formę wegetarianizmu jak to słusznie Admin zauważył.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Nie wiem...doczepiliśta sie tego mleka jak rzep psiego ogona,a przecie ludzie piją go i zyja długo....(coprawda ja nie pije,ale no bez przesady!) .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Za wszystkie ludzkie niepowodzenia odpowiada co??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
mleko jako bezjądrzasty przesącz surowiczy jest najlepszym "półproduktem" dla "niebieskookich" z wyjątkiem żółtek, szpiku, podrobów, wodnych wyciągów mięsnych i wieprzowiny z rusztu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Za wszystkie ludzkie niepowodzenia odpowiada co??
Popatrzmy na statystyki spozycia mleka na swiecie. Mleko w Japonii zostalo wprowadzone po Drugiej Wojnie Swiatowej. A wiec te stulatki w dziecinstwie nie wiedzieli co to jest krowa. To jakim mlekiem byli karmieni? Moze mlekiem z wielorybow? JK powiedzial jak ktos lubi mleko, to niech pije. TABLE 2. International comparison of dairy food consumption 2004 (kg per capita, per year) Country Fluid Milk Butter Cheese Skim Milk Powder Switzerland 93.8 6.0 17.1 2.1 EU-25 79.2 4.7 14.1 2.4 Australia 102.2 2.9 11.9 1.7 New Zea- land 90.1 6.5 7.0 1.3 Canada 87.7 2.9 10.7 1.5 United States 92.1 2.0 14.1 1.3 Japan 39.0 0.7 2.0 1.7 Sources: USDA-FAS PS&D database, and FAPRI 2005.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|