Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Zbadaj swoją religię! (Przeczytany 11212 razy)
|
Szymon
Go
|
Znalazłem fajny test, co prawda w języku angielskim, ale zawsze... (jakby były jakieś pytania, piszcie w wątku) Dzięki naturalnie szczerym odpowiedziom określicie, do jakiej religii najbardziej pasują wasze poglądy. Oto stosowny link: http://www.beliefnet.com/story/76/story_7665_1.htmlMi wyszło tak: 1. Liberal Quakers (100%) 2. Unitarian Universalism (97%) 3. Mahayana Buddhism (97%) 4. Orthodox Judaism (94%) 5. Jainism (88%) 6. Neo-Pagan (88%) 7. New Age (87%) 8. Theravada Buddhism (87%) 9. Islam (86%) 10. Bahá'í Faith (85%) 11. Reform Judaism (85%) 12. Secular Humanism (83%) 13. Sikhism (82%) 14. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (78%) 15. Mainline to Liberal Christian Protestants (78%) 16. Orthodox Quaker (76%) 17. Nontheist (71%) 18. Taoism (69%) 19. Jehovah's Witness (65%) 20. Hinduism (64%) 21. Mainline to Conservative Christian/Protestant (59%) 22. Seventh Day Adventist (54%) 23. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (50%) 24. New Thought (50%) 25. Scientology (47%) 26. Eastern Orthodox (41%) 27. Roman Catholic (41%) Liberal Quakers? Jakis szczep poczciwych Kwakrow? Musze dowiedziec sie, gdzie maja najblizszy zbor...
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Na pewno na jakimś stadionie.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Halino, nie do konca rozumiem...
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Jakbyś był tak miły to przy każdej religi ze dwa zdania po naszemu . Jezeli chodzi o mnie to pan upatrzył mnie sobie na ateistke -jest tam takie odniesienie?
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
na moj gust to najblizej jest Secular Humanism
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Jeszcze jedno pytanko z tymi procentami sobie nie radze --w jakich państwach były te badania.? mogliby to ujednolicic interesowało by mnie globalnie.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
odpowiadasz na pytania w ankiecie z linka i wychodza Ci wlasne procenty tam w 1wszym poscie podalem swoje wyniki dla przykladu. slownik w garsc i do dziela
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Oto co NAM wyszło 1. Secular Humanism (100%) 2. Unitarian Universalism (93%) 3. Nontheist (79%) 4. Liberal Quakers (73%) 5. Theravada Buddhism (67%) 6. Neo-Pagan (63%) 7. Mainline to Liberal Christian Protestants (58%) 8. Taoism (49%) 9. New Age (47%) 10. Reform Judaism (41%) 11. Orthodox Quaker (34%) 12. Mahayana Buddhism (33%) 13. Bahб'н Faith (27%) 14. Sikhism (27%) 15. Scientology (26%) 16. New Thought (23%) 17. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (20%) 18. Jainism (17%) 19. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (17%) 20. Mainline to Conservative Christian/Protestant (15%) 21. Seventh Day Adventist (13%) 22. Eastern Orthodox (11%) 23. Islam (11%) 24. Orthodox Judaism (11%) 25. Roman Catholic (11%) 26. Hinduism (6%) 27. Jehovah's Witness (0%) Zgadzamy się z punktem 1 w 100% MiT
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
a ja wlasnie poprosilem o zrobienie testu moja kolezanke wirtualna, ktora jest Jehovah Witness i wyszlo jej 1. Eastern Orthodox (100%) 2. Roman Catholic (100%) 3. Seventh Day Adventist (93%) 4. Orthodox Quaker (90%) 5. Mainline to Conservative Christian/Protestant (88%) 6. Orthodox Judaism (87%) 7. Islam (82%) 8. Jehovah's Witness (81%) 9. Hinduism (77%) 10. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (75%) 11. Jainism (56%) 12. Sikhism (56%) 13. Bahá'í Faith (53%) 14. Reform Judaism (51%) 15. Mahayana Buddhism (51%) 16. Mainline to Liberal Christian Protestants (50%) 17. Liberal Quakers (49%) 18. Theravada Buddhism (41%) 19. Neo-Pagan (35%) 20. Unitarian Universalism (33%) 21. Nontheist (27%) 22. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (26%) 23. Taoism (25%) 24. Secular Humanism (24%) 25. New Thought (21%) 26. Scientology (21%) 27. New Age (18%) Eastern Orthodox i Roman Catholic- cos tu nie gra ! Ale zabawa przednia
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
1. Mahayana Buddhism (100%) 2. Neo-Pagan (98%) 3. Jainism (96%) 4. Secular Humanism (96%) 5. Unitarian Universalism (95%) 6. Mainline to Liberal Christian Protestants (94%) 7. Theravada Buddhism (94%) 8. Liberal Quakers (92%) 9. Reform Judaism (90%) 10. Hinduism (87%) 11. Nontheist (85%) 12. Mainline to Conservative Christian/Protestant (84%) 13. Orthodox Quaker (82%) 14. Seventh Day Adventist (80%) 15. Islam (76%) 16. Orthodox Judaism (76%) 17. New Age (75%) 18. Taoism (75%) 19. Sikhism (74%) 20. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (73%) 21. Bahá'í Faith (69%) 22. Scientology (63%) 23. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (59%) 24. New Thought (57%) 25. Eastern Orthodox (53%) 26. Roman Catholic (53%) 27. Jehovah's Witness (47%) It's very interesting ;P
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Hank
Go
|
A mi wyszło coś takiego:
1. Secular Humanism (100%) 2. Nontheist (94%) 3. Unitarian Universalism (88%) 4. Theravada Buddhism (79%) 5. Liberal Quakers (67%) 6. Neo-Pagan (55%) 7. Mainline to Liberal Christian Protestants (52%) 8. Taoism (37%) 9. Mahayana Buddhism (37%) 10. New Age (36%) 11. Reform Judaism (30%) 12. New Thought (27%) 13. Scientology (27%) 14. Orthodox Quaker (24%) 15. Mainline to Conservative Christian/Protestant (22%) 16. Hinduism (22%) 17. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (20%) 18. Jainism (20%) 19. Seventh Day Adventist (20%) 20. Jehovah's Witness (16%) 21. Sikhism (16%) 22. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (13%) 23. Eastern Orthodox (13%) 24. Islam (13%) 25. Orthodox Judaism (13%) 26. Roman Catholic (13%) 27. Bahá'í Faith (8%)
W sumie wszystko się zgadza. Zastanawia mnie tylko tak wysoki odsetek buddyzmu...
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Czyli ,żeby znać siebie trza se zrobić test ,wymyślony przez jakiegoś półgłówka albo przez bandę półgłówków . Pozwolę się nie zgodzić. Przestrzeń dogmatów jest zagospodarowana przez religie rozmaitej maści. W naszym kraiku przyjęło się, że nieważne, w co wierzysz, i tak należysz do wszechwładnej instytucji Roman Catholic Church. Możesz być za aborcją, popierać antykoncepcję... etc. Tymczasem, dajmy na to w USA, jeśli nie podoba Ci się , na co wpadł jakiś tam, powiedzmy, Grzegorz VIII, możesz pomaszerować do dowolnego kościoła protestanckiego, gdzie wytłumaczą Ci, że niewiara w transubstancjację nie musi się równać wiecznym mękom w piekle. Nie chroni Cię tak szczelny kaftan tradycji jak w naszym kraju. Dlatego ów test ma odpowiedzieć w realiach polskich na pytanie- ile w katoliku jest katolika (ja, jako osoba ochrzczona w parafii pod wezwaniem .....yyy...... i ciągle figurująca w jej kartotekach-mimo że nie poczuwam się- nabijając liczbę wiernych do jakże realistycznych dziewięćdziesięciu kilku procent uzyskałem zawrotne 41 proc.- najmniej ze wszystkich), ewentualnie ile w baptyście jest baptysty. A przykład Hanka czy Tomkiewiczów świadczy, że jest w miarę realistyczny. A tak w rzeczywistości ,to jakże to smutne ,że ludzie lgną do takich pierdół Daruj sobie Elmo, bo bycie przeciw dla samego bycia przeciw chluby nikomu jeszcze nie przyniosło
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wyjaśnij mi Szymon ,co to jest "przestrzeń dogmatów"? i co to jest " nasz kraik"?(nie wiem czy dobrze odmieniam ) PS.Jak komuś nie pasuje bycie Polakiem katolikiem ,zawsze może się obrzezać i zapuścić pejsy (ja właśnie jestem w trakcie ) .
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Halino, nie do konca rozumiem...
ja też nie... bo to wszystko po angielsku.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Wyjaśnij mi Szymon ,co to jest "przestrzeń dogmatów"? i co to jest " nasz kraik"?(nie wiem czy dobrze odmieniam Rolling Eyes) Naturalnie, spiesze z wyjasnieniem przestrzen dogmatow - mozesz byc za aborcja, mozesz byc przeciw, a mozesz byc za aborcja tylko w szcvzegolnych przypadkach. mozesz wierzyc w rzeczywistego diabla, diabla jako egzemplifikacje zla, mozesz nie wierzyc w diabla, mozesz modlic sie do diabla etc. i tak jeszcze gora z kilkadziesiat innych dogmatow. i teraz wyobraz sobie osobe, ktora wierzy w rzeczywistego diabla i jest przeciw aborcji oraz osobe, ktora uwaza diabla li za parabole literacka, uwaza takze, ze aborcja powinna byc zalegalizowana prawnie. obie osoby naleza do Roman Catholic Church, a poglady jednej z nich nie pasuja do teologii tejze organizacji. Dlatego wlasciwszym miejscem, gdzie pelniej rozumiano by taka osobe, jest jakis inny kosciol. Ale z jakichs wzgledow, niewazne jakich, osoba nadal uczeszcza do Roman Catholic Church nasz kraik - zdrobnienie od kraj posługujesz się mianownikiem, co zazwyczaj nie nastrecza problemow, a wiec deklinacja prawidlowa.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Naturalnie, spiesze z wyjasnieniem przestrzen dogmatow - mozesz byc za aborcja, mozesz byc przeciw, a mozesz byc za aborcja tylko w szcvzegolnych przypadkach. mozesz wierzyc w rzeczywistego diabla, diabla jako egzemplifikacje zla, mozesz nie wierzyc w diabla, mozesz modlic sie do diabla etc. i tak jeszcze gora z kilkadziesiat innych dogmatow. i teraz wyobraz sobie osobe, ktora wierzy w rzeczywistego diabla i jest przeciw aborcji oraz osobe, ktora uwaza diabla li za parabole literacka, uwaza takze, ze aborcja powinna byc zalegalizowana prawnie. obie osoby naleza do Roman Catholic Church, a poglady jednej z nich nie pasuja do teologii tejze organizacji. Dlatego wlasciwszym miejscem, gdzie pelniej rozumiano by taka osobe, jest jakis inny kosciol. Ale z jakichs wzgledow, niewazne jakich, osoba nadal uczeszcza do Roman Catholic Church
Nie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.To o czym piszesz, to odwrotność dogmatu=herezja. Jak już się posługuje człowiek pojęciami takimi jak np."dogmat" ,to trzeba go używać precyzyjnie. Po za tym to co piszesz :"możesz byc(...możesz być
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Naturalnie, spiesze z wyjasnieniem przestrzen dogmatow - mozesz byc za aborcja, mozesz byc przeciw, a mozesz byc za aborcja tylko w szcvzegolnych przypadkach. mozesz wierzyc w rzeczywistego diabla, diabla jako egzemplifikacje zla, mozesz nie wierzyc w diabla, mozesz modlic sie do diabla etc. i tak jeszcze gora z kilkadziesiat innych dogmatow. i teraz wyobraz sobie osobe, ktora wierzy w rzeczywistego diabla i jest przeciw aborcji oraz osobe, ktora uwaza diabla li za parabole literacka, uwaza takze, ze aborcja powinna byc zalegalizowana prawnie. obie osoby naleza do Roman Catholic Church, a poglady jednej z nich nie pasuja do teologii tejze organizacji. Dlatego wlasciwszym miejscem, gdzie pelniej rozumiano by taka osobe, jest jakis inny kosciol. Ale z jakichs wzgledow, niewazne jakich, osoba nadal uczeszcza do Roman Catholic Church
Nie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.Odwrotność dogmatu=herezja. Jak już się posługuje człowiek pojęciami takimi jak np."dogmat" ,to trzeba go używać precyzyjnie. Po za tym to co piszesz :"możesz być(...) ,możesz być(...) to prezentacja poglądów a nie dogmatów.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Nie ma czegoś takiego jak "przestrzeń dogmatów". Jest tylko dogmat=prawda wiary.To o czym piszesz, to odwrotność dogmatu=herezja. Jak już się posługuje człowiek pojęciami takimi jak np."dogmat" ,to trzeba go używać precyzyjnie. Po za tym to co piszesz :"możesz byc(...możesz być a czy herezja jednej religii nie moze byc dogmatem innej?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|