vvv
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A może po prostu każdy ma to w d...?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, no takie kiełbaski, to jak najbardziej... Ale co z tymi "szkodliwymi substancjami o składzie moczu"? Bo doktor Parrett byłby załamany.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Skoro rozpacza o chemii w kiełbasach to chyba nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale ponoć w kg mięsa pieczonego w piekarniku jest tyle śmierci, jak po wypaleniu czterdziestu paczek papierosów! A w 100g pieczystego z rusztu, jak w dwudziestu pięciu! Matko jedyna, jakie to mięso szkodliwe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A bo to trzeba warzywami i owocami przegryzać, się wyrówna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
To z grillowanego najmarniej jak z 50 paczek. Ale jak ten dym się przyjemnie wciąga.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Grillowania nie zabronią?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://www.wykop.pl/wpis/12280933/podatek-od-grillowania-belgia-w-2007-roku-wladze-w/W 2007 roku władze Walonii postanowiły nałożyć na mieszkańców tego regionu podatek od grillowania. To jeden ze sposobów na walkę z globalnym ociepleniem. Szacuje się, że podczas przygotowywania posiłku na grillu do atmosfery przedostaje się od 50 do 100 gram gazów cieplarnianych. W związku z tym każdy Walończyk, który chce rozpalić przydomowego grilla, musi wnieść opłatę w wysokości 20 euro. Władze regionu bardzo poważnie podchodzą do egzekwowania tego prawa, a pomagają im w tym helikoptery z kamerami termowizyjnymi. Pomysł opodatkowania grillowania kilka miesięcy temu pojawił się również w Polsce. Minister finansów Mateusz Szczurek zapowiedział wówczas wprowadzenie akcyzy na brykiet węglowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
http://www.rp.pl/Firma/302139987-Kiedy-klient-moze-poczuc-sie-oszukany-kupujac-wedline.htmlSprawa dotyczyła spółki – producenta wędlin. Jej kłopoty miały związek z wizytą kontrolerów wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którzy sprawdzali jakość handlową przetworów z mięsa czerwonego.
Naturalne składniki
Jednym z kontrolowanych produktów była „kiełbasa wiejska podsuszana". Kontrola wykazała, że nazwa produktu jest niezgodna z prawdą oraz wprowadza w błąd konsumenta poprzez sugerowanie innych właściwości. Inspektorzy ustalili, że do produkcji kiełbasy zastosowano co prawda dozwolone substancje, ale sztuczne, takie jak wzmacniacz smaku E 261 (glutaminian sodu) oraz substancje stabilizujące E 331iii (cytrynian sodu). Tymczasem użyte w nazwie produktu określenie „wiejska" sugeruje, że oferowany produkt jest zbliżony właściwościami do wyrobów produkowanych z naturalnych składników, bez udziału substancji dodatkowych.
W świetle tych ustaleń spółka została ukarana 3 tys. zł za wprowadzenie do obrotu partii zafałszowanych artykułów rolno-spożywczych.
Firma nie zgadzała się z tym rozstrzygnięciem. Jej zdaniem wybrana nazwa nie sugeruje konsumentowi, że jest to produkt „prosty", wyprodukowany tradycyjnymi, wiejskimi metodami. Ponadto od lat 70. XX wieku w produkcji kiełbas stosowano azotan i azotyn sodu.
Ta argumentacja nie przekonała głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Podtrzymując decyzję o karze w mocy, organ odwoławczy wskazał, że nazwa artykułu rolno-spożywczego będącego środkiem spożywczym powinna odpowiadać wymaganiom określonym w art. 47 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Przedsiębiorca, który zapewnia na opakowaniu, że jego towar nie zawiera konserwantów, a jednocześnie informuje o możliwości ich śladowej obecności, wprowadza w błąd konsumenta Ukarana została spółka zajmująca się przetworami drobiowymi. Jej kłopoty miały związek z kontrolą pracowników z wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Badania próbek pobranych podczas kontroli m.in. ujawniły obecność azotanów, co było niezgodne z deklaracją producenta podaną w nazwie tego artykułu, tj. „bez konserwantów". Ponadto stwierdzono obecność fosforu dodanego w postaci fosforanów, co było niezgodne z wykazem składników tego artykułu. Te i inne nieprawidłowości spowodowały, że inspektorat wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wymierzenia producentowi kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu trzech partii zafałszowanych artykułów.
Ukarana firma nie zgadzała się z karą. Tłumaczyła, że jej produkty nie są zafałszowane, a ona nie wykonała żadnych zabiegów mających na celu ukrycie rzeczywistego ich składu.
Zdaniem producenta określenie „bez konserwantów" nie wprowadza konsumenta w błąd. Wskazywał on, że do produkcji spornych wyrobów nie są dodawane azotany i azotyny ani żadne inne substancje konserwujące. Stosowane są susze owocowo-warzywne, które zawierają azotany i azotyny występujące w przyrodzie, dlatego na opakowaniu została zamieszczona informacja „mogą zawierać śladowe ilości azotanów i azotynów". Ponadto o braku stosowania konserwantów świadczy także krótki termin ważności wyrobów (22 i 33 dni).
Producent podkreślał, że jako jeden z najnowocześniejszych i największych zakładów od kilkunastu lat otrzymuje najważniejsze branżowe nagrody za jakość wytwarzanych produktów. Posiada certyfikaty jakości IFS, BRC oraz QAFP (Certyfikat Gwarantowanej Jakości Żywności), który potwierdza najwyższą jakość i standardy produkowanych wyrobów wędliniarskich. http://www.rp.pl/Firma/304179976-Sprzecznosci-w-opisie-wedlin-z-drobiu-dezinformuja-nabywce---wyrok-WSA.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Najlepiej swoje problemy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|