Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: SAŁATKA Z BURAKÓW. (Przeczytany 25067 razy)
|
MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z BURAKÓW.
Składniki. 300g buraków ćwikłowych, 300g ziemniaków 100g cebuli 100g śmietany przyprawy : sól, sok z cytryny.
Sposób przygotowania. Buraki ugotować w łupinach (ok. 2 godz.) Obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w plasterki. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić podobnie jak buraki. Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i odstawić na 15 min, aby zmiękła. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną doprawić solą i sokiem z cytryny. Zamiast ziemniaków można dodać pokrojone w plasterki 2 kwaskowe jabłka. Sałatkę należy wtedy wymieszać nie ze śmietaną, ale z sosem winegret.
Ogółem 800g B-T-W /11,9/ - /30,6/ - /87,2/ - /670 kalorii/ 100 gram produktu B-T-W /1,5/ - /3,8/ - /10,9/ - /85 kalorii/ 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W /3,0/ - /7,7/ - /21,8/ - /170 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,6 : 7,3 B+T/200g=10,6g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardzo optmalne przepisy : torcik ziemniaczany ... , salatka z ... wiesz , maslo i smietanke moje cialo moze wykorzystac , natomiast co zrobic z ta cala reszta w takich ilosciach ? moze to jest glupie ale odpowiedz jest jednoznaczna mozna zrobic - duza niepotrzebna kupe tylko po co ???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Morgano, śmietana to ma byc 18%? A ciekawe jak by smakowało z majonezem. ewoso , a co chciałeś zjeśc wszystko sam? ale jesteś zachłanny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
taaa bardzo jestem glodna jeszcze ciekawsze jak by to bylo z chilli tak naprawde to sobie cos poczytaj ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
taaa bardzo jestem glodna jeszcze ciekawsze jak by to bylo z chilli tak naprawde to sobie cos poczytaj ... :lol:z z taką ilością chilii to by Cię rozerwało Ja osobiście lubię pikantną kuchnię, ale mi nie służy Kiedyś kupiłam w kwiaciarni taką roślinkę z papryczkami, ostre jak jasny gwint Wystarczy jedna na gar bigosu A tak naprawdę to co mam sobie poczytac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Przepraszam moja wina zapomniałem dodać. Ponieważ nigdy nie używam innej śmietany jak słodką 30 % dlatego uszło to mojej uwadze jako coś bardzo oczywistego. Z majonezem nie próbowałem. Natomiast kwaszona kapusta z majonezem jest bardzo szybką i rewelacyjną sałatką na już. Kwaszona kapusta majonez trochę pieprzu można dodać również odrobinę śmietany 30% słodkiej. Polecam proszę spróbować jest to znakomita /1 łyżka/ dzienna porcja witaminy "C".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
O tak! Uwielbiam kiszona kapuste z majonezem.
Niestety wiekszosci osob, ktore znam nie smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
taaa bardzo jestem glodna jeszcze ciekawsze jak by to bylo z chilli tak naprawde to sobie cos poczytaj ... :lol:z z taką ilością chilii to by Cię rozerwało Ja osobiście lubię pikantną kuchnię, ale mi nie służy Kiedyś kupiłam w kwiaciarni taką roślinkę z papryczkami, ostre jak jasny gwint Wystarczy jedna na gar bigosu A tak naprawdę to co mam sobie poczytac? polecam cos takiego przeczytac http://dr-kwasniewski.pl/sklep/product_info.php?products_id=35o ilosci chilli nie bylo ani slowa wiec nie wiem skad ty wiesz ile bylo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
evosonic, jak to nie było o ilości? A ta reszta w takich ilościach, czyli zamiast buraków i ziemniaków. Wyobraziłam sobie 300 g buraków i 300 g ziem. w to miejsce chilii to żart oczywiście Morgano nie jadłam jeszcze kapusty kiszonej z majonezem, muszę wypróbowac. Mam tylko jeden problem z kapustami nie za bardzo mi służą/wzęcia/.Muszę ją wtedy dokładnie spażyc, ale czy taka ma wit.C ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Kiedyś , kiedyś b. dawno temu , jak jeszcze Optymalnik był do poczytania, był tam artykuł dra Krupki na temat łączenia produktów kwaśnych/ np. kiszonej kapusty/ z tłuszczem /np majonez/. Otóż niezbicie z tego artykułu wynikało,że łączenie tych produktów powoduje blokadę pracy watroby -jest niewydolna, puchnie, boli. Osobiście sie do tego stosujemy - jest tyle potraw do wyboru ,ze hoho.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Kristan ,chyba już kiedyś pisałeś o tym .... Przypominam sobie.... Ja też tego nie stosuję (mieszania)z takiej przyczyny ; mąż i dzieci nie lubią takiej mieszanki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Kristan, coś tu nie "stroi". Nie zauważyłem u siebie żadnych negatywnych objawów po zjedzeniu kiszonej, gotowanej kapusty tonącej w smalcu. Tak jak nie odnoszę takiego wrażenia po spozyciu tlustego mięcha w towarzystwie kiszonych ogórków. I jeden i drugi wariant działa jak balsam na mój żołądek, ogólnie jamę brzuszną - tylko nie sprowadza na mnie miłości do wszystkich bliźnich, niezależnie od ich formatu etycznego i ogólnej postawy Po takich posiłkach, w przeciwieństwie do tych z udziałem cukrów prostych (choćby w dozwolonych iościach), czuję lekkość, a wątroba jest jakby jej nie było, o ile nie wyrażam się zbyt kolokwialnie. Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Rzeczywiście Elmo , wspominałem juz o tym - teraz tylko kwoli przypomnienia.Kapusta z beczki i majonez do tego to nie to samo co obgotowana i odcedzona kilkakrotnie w towarzystwie tłuszczu. Tomek - to tylko nalezy sie cieszyc,że Ci to sprzyja - w koncu ta informacja nie jest jakąś wyjątkową wykładnią w zywieniu człowieka / lepiej wiedziec niż nie wiedziec/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kristan, coś tu nie "stroi". Nie zauważyłem u siebie żadnych negatywnych objawów po zjedzeniu kiszonej, gotowanej kapusty tonącej w smalcu. Tak jak nie odnoszę takiego wrażenia po spozyciu tlustego mięcha w towarzystwie kiszonych ogórków. I jeden i drugi wariant działa jak balsam na mój żołądek, ogólnie jamę brzuszną - tylko nie sprowadza na mnie miłości do wszystkich bliźnich, niezależnie od ich formatu etycznego i ogólnej postawy Po takich posiłkach, w przeciwieństwie do tych z udziałem cukrów prostych (choćby w dozwolonych iościach), czuję lekkość, a wątroba jest jakby jej nie było, o ile nie wyrażam się zbyt kolokwialnie. Tomek Do tych tluszczykow (smalec, tluste miecho z kapustka, ogorkami) chyba zoltka nie pasuja, a wiec majonez , nie jadlam jeszcze takiego zestawu, ale intuicyjnie mi to zle wyglada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Wydaje mi się, że w kontekście danego posiłku dobrze jest wybrać, czy jesz mięso czy jajka. Rzadko kiedy zdarza mi się zjadać jajka obok mięsa. Nie wiem, czym to jest powodowane. Szczególnie źle mi "wygląda" np. kawałek duszonego mięsa i obok jajko sadzone. Organizm jakoś broni się przed tym zestawem. Może chodzi o jednorazową, zbyt dużą podaż białka ?
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Odponad 4 lat używam tylko kapustę kwaszoną pasteryzowaną o nazwie PROVITUS z siedzibą 05-250 Radzymin Zakład nr 2 w Zambrowie. 1 zgrzewka 12 słoików bardzo trudno dostępna w handlu. Przewaznie kupuję 3 zgrzewki na zapas w roku. Kupuję ją w halach targowych na śląsku w Katowicach na Obrokach. Nie spotkałem jeszcze lepszej kapusty niż w/w wymieniona. Po otwarciu słoika jest natychmiast gotowa do spożycia. Do gotowania , bigosu i jak zaznaczyłrem na surowo z majonezem. Używam również tylko majonez Winiary dekoracyjny gdyż ylko ten jeden jest przygotowany na żółtkach i zawiera 80 % tłuszczu nie tak jak pozostałe majonezy Babuni, Helmans, produkowane na białkach.
Trudno każdemu dogodzić dlatego mój wachlarz proponowanych przepisów jest bardzo różnorodny, gdyż nie wszyscy wszystko akceptują a wybór zależy wyłącznie do Was.
Kto jeszcze nie próbował niech spróbuje również frytki z selera. Korzeń pokroić w talarki i następnie w paski. Smażyć w gorącym oleju tak jak frytki. Uwaga frytki selerowe zmniejszają swoją objętość o połowę. Są znakomite do zapiekanego kalafiora lub klopsików.
Niedługo będzie młoda kalarepa. Obrać prokroić w plastry wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę sparzyć. Po ostudzeniu panierować w jajku i tartej bułce smażyć na smalcu 100 gram frytek oraz jajko sadzone i mamy znów 1 dzień do przodu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
A co powiesz Morgano na Majonez Kielecki ? Pominąłeś go przez przypadek czy faktycznie ten dekoracyjny z Winiar jest szczególny ? Mi się wydaje, że Kielecki jest w przeciwieństwie do pozostałych rzadki (co jest jego wadą roboczą, lecz chyba obrazuje brak ulepszaczy zmieniających gęstość) ale tez może być najbardziej przyjazny żołądkowi. Tomek - Psychopatyczny Sekciarz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Witaj Morgano- a czemu nie robisz sam kiszonej kapusty na własne potrzeby ? trochę roboty, ale jaka frajda na podniebieniu i bez dodatkowego "białka", którego NIE DA sie uniknąć przy masowej produkcji -wiem to.Osobiście mi to BAAARDZO przeszkadza- to "białko".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
A co powiesz Morgano na Majonez Kielecki ? Pominąłeś go przez przypadek czy faktycznie ten dekoracyjny z Winiar jest szczególny ? Mi się wydaje, że Kielecki jest w przeciwieństwie do pozostałych rzadki (co jest jego wadą roboczą, lecz chyba obrazuje brak ulepszaczy zmieniających gęstość) ale tez może być najbardziej przyjazny żołądkowi. Tomek - Psychopatyczny Sekciarz Ma ta "sekta" zatwierdzony program dzialania, jaki jest jej zasieg/na jakim obszarze dziala,gdzie ma swoja siedzibe, jaki ma regulamin?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
"Sekta" MiT = Myślicieli i Twórców MiT
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|