Strony: 1 2 [3]
|
|
|
Autor
|
Wtek: SAŁATKA Z BURAKÓW. (Przeczytany 25049 razy)
|
Tomkiewicz
Go
|
Hana, czy mogłabyś podzielić się swoim przepisem albo podesłać jakiś link?
Marishka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wczoransze posty dot. "Sekty MIT"-naleza oczywiscie do tematu--HUMOR.
Majonez robie tak:2 zoltka + lyzka musztardy + lazka octu + 1/2 lyzeczki soli mieszam (podobnie do przepisu 625 z K.K.)dalej dodaje tyle oliwy z oliwek ile sie wkreci tzn.jak mi sie konsystencja juz podoba uwazam majonez za gotowy, w przyblizeniu wyglada to tak:B-2,1 T-81,7 W--/dla polepszenia smaku mozna dodac szczypte cukru, lub doprawic jeszcze musztarda to juz wg. indywidualnych smakow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Dzięki Hana! Zapomniałam by sprawdzić przepis na majonez w KK. Jak redukujesz ryzyko salmonelli używając surowych żółtek? Czy sparzasz jajka, czy może coś więcej?
M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wiesz, po prostu nie mysle o salmonelli, nigdy o niej nie myslalam, to chyba wykluczylo obawe przed uzywaniem surowych zoltek, nawet ich nie sparzam, rok temu namietnie robilam lody jedne sie konczyly krecilam nastepne , i nic. Jaja kupuje od jednego dostawcy, moze to mnie chroni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
nie rob z jajek jakiegos takiego wroga te bakterie raczej nie przenikaja przez skorupke , wiem ze wiekszosc zatruc ma swoja przyczyne w bledach ktore robi czlowiek ... tak w naprawde to ta bakteryjka jest smieszna to jest tak ze wiecej o niej jest napisane jak np. o gmo ...... zagrozenie jest wlasnie tam !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Sławna na tym forum, Dr Clark ,/ta od zappera/ w swoich badaniach, salmonelle znajdowała zawsze na skorupce jaj - nigdy wewnątrz , a tym bardziej w żółtku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Krystian,ale Ewosonik,tez to zauwazyla te bakterie raczej nie przenikaja przez skorupke [/quote] ale jezeli stosuje sie potrawy z surowych zoltek,np.majonez lub jakies polewy z uzyciem surowego zoltka i nieodpowiednio przechowywuje,a jeszcze gdy brakuje podstawowych zasad higieny w kuchni,moga spowodowac, ze bakterie salmonelli rozwijaja sie i do dosc blyskawicznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Tylko potwierdzilem - opierając sie na badaniach dr Clark. Tak jest w istocie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 [3]
|
|
|
|