wloczykij
Go
|
Otóż właśnie spadek temperatury ciała z rana jest podobno objawem świadczącym o niekorzystnym funkcjonowaniu organizmu. Wszystko co czytałem na ten temat mówi że z rana temperatura powinna być wyższa.
Podobno wiąże się to z niedoczynnością nadnerczy.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No to wszystko jasne! Albo tarczyca, albo nadnercza. Do trafnej diagnozy internetowej wystarczy rzut monetą...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Jak nadnercza to i za chwilę tarczyca...
Właśnie siedzę w nieogrzanym pomieszczeniu i jest mi zimno, a raczej zimnawo. A temperatura na termometrze rtęciowym 36,6.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A do tego w dalszej kolejności gonady!
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
A myślałem, że robisz sobie podśmiechujki.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
... a dalej przysadka i po ptokach...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
A dalej?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No "po ptokach"...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Bardzo wiele lat funkcjonowałam z temperaturą poniżej 36oC. Wyszło to podczas pobytu w szpitalu, bo tam mierzą każdego dnia. Potem ilekroć sprawdziłam było podobnie. Źle się czułam gdy temp. spadała do prawie 35 stopni. Zdawało mi sę, że już tak nie jest, ale właśnie sprawdziłam: 35 stopni i osiem kresek. Ciekawostka?
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
U mnie też było tak przez pewien czas i zazwyczaj termometr cyfrowy pokazuje 36,3. Powiedzmy, że to jest norma. Jednak bywało w niedalekiej przeszłości, że miewałem takie lekko odczuwalne uderzenia ciepła i wtedy mierzyłem temperature, co ciekawe przy tych "uderzeniach" temperatura była niższa, jakieś 35 i kilka. Ostatnio mierzę temperaturę po przebudzeniu i wychodzi w granicach 35-36. I z pewnością nie jest to stan pożądany.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
No to wszystko jasne! Albo tarczyca, albo nadnercza. Do trafnej diagnozy internetowej wystarczy rzut monetą... Jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
A jak sądzicie? Metabolizm w czasie snu przyspiesza ,czy zwalnia?I co się dzieje wtedy z temperaturą?
PS.Dla mnie jest wszystko jasne.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Z tego co mówią to w nocy metabolizm ustaje.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
A jak sądzicie? Metabolizm w czasie snu przyspiesza ,czy zwalnia?I co się dzieje wtedy z temperaturą?
PS.Dla mnie jest wszystko jasne.
Mimo że dla Ciebie jest jasne a ja się nie znam na tym to i tak odpowiem. Pewne procesy metaboliczne zwalniają a pewne przyspieszają i tu pewnie można wyłuskiwać wiele szczegółów katabolicznych i anabolicznych. To taki mój strzał .
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Miałem pisać w podobnym tonie co Ty RTS. A tu informacje które znalazłem przez Google: INFORMACJE DODATKOWE: temperatura ciała człowieka utrzymuje się na względnie stałym poziomie i normalnie podlega niewielkim wahaniom w warunkach zdrowia temperatura wzrasta podczas wysiłku fizycznego lub napięcia nerwowego czy emocjonalnego; obniża się natomiast w czasie snu lub podczas przebywania w niskiej temperaturze otoczenia stała temperatura utrzymywana jest dzięki zachowywaniu równowagi pomiędzy procesami gromadzenia ciepła a procesami jego utraty ciepło wytwarzane jest w trakcie procesów przemiany materii, ale także może być wchłaniane z zewnątrz wytworzone ciepło organizm ludzki może zatrzymać lub oddawać do otoczenia zatrzymanie ciepła jest możliwe dzięki skurczowi naczyń krwionośnych skóry
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Pewne procesy metaboliczne zwalniają a pewne przyspieszają i tu pewnie można wyłuskiwać wiele szczegółów katabolicznych i anabolicznych. To taki mój strzał . Ale generalnie tak;ilość oddechów na minutę zwalnia,ilość uderzeń serca na minutę zwalnia.Pytanie dlaczego? Bo potrzebujemy mniej tlenu,bo spalanie komórkowe nie jest intensywne,bo ogólnie metabolizm zwalnia. Chyba nie chcecie mi wmówić,że zdrowy człowiek w czasie snu ma się zasapać i zgrzać. W czasie snu powtarzam,nie w czasie samego leżenia w łóżku .
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Podpowiem: w nocy w każdym organiżmie uruchamia się hormon wzrostu i jest właściwie niezależny od naszej woli. Praktycznie znają sprawę cukrzycy, bo właśnie nad ranem poziom cukru jest najwyższy i mało zależny od pokarmów wieczorem zjedzonych.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Ale generalnie tak;ilość oddechów na minutę zwalnia,ilość uderzeń serca na minutę zwalnia.Pytanie dlaczego? Bo potrzebujemy mniej tlenu,bo spalanie komórkowe nie jest intensywne,bo ogólnie metabolizm zwalnia. Chyba nie chcecie mi wmówić,że zdrowy człowiek w czasie snu ma się zasapać i zgrzać. W czasie snu powtarzam,nie w czasie samego leżenia w łóżku . ...I co się dzieje wtedy z temperaturą? P. S. Chciałem zgłosić że pytanie jest nieprecyzyjne bo nie wiadomo czy: a) rozbieramy się i kładziemy pod ciepłą kołderką. b) zasypiamy niczego nie zmieniając w ubiorze i nie przykrywając się niczym. c) coś innego? Ogólnie u zdrowego pewno zwalniają funkcje życiowe...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...u zdrowego mezczyzny,jesli organizm jest zdrowy temperatura ciala wynosi dokladnie 36.6st.C , jesli temperatura jest duzo nizsza jest to nienormalne, odczuwa sie uczucie zimna jak przy lekkiej goraczce...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Nie da się nie zgodzić z Igą. Z tym że pewnie są też dodatkowe czynniki. Ja jednak uważam że normalnie, odpowiednio okryci nie powinniśmy tracić ciepła i temperatura nie powinna znacznie spadać. Badań nie przeprowadzałem ale po sobie widzę, że kiedy temperatura z rana jest w normie to czuje się lepiej niż wtedy kiedy jest obniżona. Być może o czym innym myślimy, może bardziej chodzi o to jak szybko organizm po przebudzeniu jest w stanie osiągnąć normę.
|
|
|
|
|
|
|
|