RTS
Go
|
Nie da się nie zgodzić z Igą. Z tym że pewnie są też dodatkowe czynniki. Ja jednak uważam że normalnie, odpowiednio okryci nie powinniśmy tracić ciepła i temperatura nie powinna znacznie spadać... Zgoda. Im lepiej się okryjemy tym mniej ciepła potrzebujemy wytwarzać - czyli metabolizm odpowiedzialny za temperaturę zwalnia. Jeśli nie przykryjemy się dobrze i będzie chłodno w otoczeniu - metabolizm będzie musiał przyspieszyć wytwarzanie ciepła.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Powyżej pewnej temperatury nie potrzeba się przykrywać, jeszcze przyda się dobrze schłodzić.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Powyżej pewnej temperatury nie potrzeba się przykrywać, jeszcze przyda się dobrze schłodzić.
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to z kolei metabolizm (ten od temperatury ) musi podkręcać chłodzenie czyli przyspiesza? Nie przykryjemy się w takich warunkach - jest komfort i metabolizm zwalnia.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Jak zmarzniesz w nocy to się nie wyśpisz, się nie wyśpisz to będziesz wczorajszy...
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Jak zmarzniesz w nocy to się nie wyśpisz, się nie wyśpisz to będziesz wczorajszy... Przynajmniej ciągłość będzie zachowana...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Wystarczy się zastanowić: co w nocy produkuje ciepło w organizmie i wyjdzie czarno na białym, co odpoczywa, a co pracuje pełną parą...
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
No właśnie - gdzie są procesy anaboliczne a gdzie kataboliczne.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to ....
...nie klei się fabuła Ja tam latem śpię goła
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
... I teraz jak się dobrze przykryjemy w bardzo ciepłym otoczeniu to ....
...nie klei się fabuła Ja tam latem śpię goła ... ja tez ...
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
...Ja tam latem śpię goła A to i komfort i równowaga i... i... i w ogóle. Ok.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Wystarczy się zastanowić: co w nocy produkuje ciepło w organizmie i wyjdzie czarno na białym, co odpoczywa, a co pracuje pełną parą... Podczas snu odpoczywają mięśnie,jak już pisałam oddech jest spowolniony,tętno jest spowolnione, spada też ciśnienie krwi itd. Natomiast praca polega na regeneracji komórek i tkanek organizmu,ogólnie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Podpowiem: w nocy w każdym organiżmie uruchamia się hormon wzrostu i jest właściwie niezależny od naszej woli. Praktycznie znają sprawę cukrzycy, bo właśnie nad ranem poziom cukru jest najwyższy i mało zależny od pokarmów wieczorem zjedzonych.
No wlasnie, to dlaczego kaza cukrzykom mierzyc cukier rano? Czy tylko po to aby na nich zarobic? Pytam, poniewaz nie wiem, a temat zdaje mi sie byc znany, bo ojciec przed smiercia musial sobie zmierzyc cukier wlasnie na czczo!! Wiem,"Baca", ze masz racje, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego tak zalecaja i ludzi doluja. Czy wszystko to o czym mowimy to tylko pieniadze?
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Podczas snu odpoczywają mięśnie,jak już pisałam oddech jest spowolniony,tętno jest spowolnione, spada też ciśnienie krwi itd. Natomiast praca polega na regeneracji komórek i tkanek organizmu,ogólnie.
Włosy, paznokcie - nadal rosną. Zmienia się tempo?
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Abstrahując od cukrzycy, to nie da się ukryć, że pieniądze są dla wielu co najmniej bożkiem.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Tym pytaniem chcesz mi powiedzieć,że wzrost włosów i paznokci powoduje wydzielanie jakiegokolwiek ciepła? Bo nie bardzo rozumiem . Moim zdaniem wręcz odwrotnie.Synteza pochłania energię,a nie wydziela
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Temperatura wnętrza ciała (część rdzenna) jest utrzymywana na stałym poziomie 37'C niezależnie od temperatury otoczenia. Podstawę stanowi utrzymanie przez odpowiedni układ regulacyjny równowagi pomiędzy wytwarzaniem a oddawaniem ciepła przez organizm.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Tym pytaniem chcesz mi powiedzieć,że wzrost włosów i paznokci powoduje wydzielanie jakiegokolwiek ciepła? Bo nie bardzo rozumiem . Moim zdaniem wręcz odwrotnie.Synteza pochłania energię,a nie wydziela Chodziło mi o część metabolizmu związanego z regeneracją. Stawy, chrząstki, kości - odpoczywają ale regenerują się też pewnież.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Chodziło mi o część metabolizmu związanego z regeneracją. Stawy, chrząstki, kości - odpoczywają ale regenerują się też pewnież.
No tak.To już jest napisane,że nocą,podczas snu organizm się regeneruje.A synteza pochłania energię,a nie odwrotnie.Budowanie potrzebuje energii,pochłania ją ,a nie wydziela.
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Stawy, chrząstki, kości - odpoczywają ale regenerują się też pewnież.
Ale jak się leży długo lub brak jest ciążenia to kości i inne poszczególne tkanki uszczuplają się (katabolizują do pewnego stopnia), tak więc jest dużo zależności.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Stawiałbym na tą równowagę i optymalność.
|
|
|
|
|
|
|
|