Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Majonez z gotowanych żółtek (Przeczytany 8416 razy)
|
sylwiazłodzi
Go
|
Wklejam przepis z netu z linkiem.Dużo mozna szukać wyskakuje z google wiele stron wpisując to w wyszukiwarce. http://kuchnia.kisa.pl/Składniki: 6 jajek, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczki musztardy, sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru. Sposób przyrządzenia: Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Utrzyj w porcelanowym moździerzu z oliwą, a gdy masa będzie gładka, stale ucierając, dodaj musztardę, sól, pieprz, cukier i sok cytrynowy. Sallmonellą nie musimy się martwić. a podziekowania należą się mojej mamie bo wczoraj mi coś wspomniała o takim majonezie,ze słyszała. Nie znam BTW. Jak ktoś jest dobrym kucharzem proszę o modyfikację. Pozdrawiam.Sylwia. Dziś spróbuję czy dobry taki majonez.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Przepraszam ,że nie napiszę jak wyszedł majonez ale wydarzyło się kilka rzeczy i nie mogłam. Obiecuję,że w weekend już napiszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Baza majonezu jest oliwa wkrecona do zoltka/zoltek+przyprawy:ocet, sol, szczypta cukru (nie koniecznie), musztarda.
Podany przez Ciebie przepis to moze sos na zimno?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
W sosach też spotkałam podobny przepis ale nie ten.Na stronie Jacka Kuronia jest taki opis
Sos tatarski w domu Kossaków.
Sposób przyrządzania: Żółtka przecieramy przez sito i ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżce oliwy albo dobrego oleju – tyle łyżek oliwy ile jest żółtek -, aż masa będzie jednolita i gładka. Wtedy dodajemy musztardę, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a następnie drobno posiekane korniszony i kapary, które w Polsce są czasem zastępowane młodymi nasionami nasturcji. Wszystkie składniki mieszamy. Według wspominającej ten sos Magdaleny Samozwaniec: „różnica między tym sosem a majonezem polega na użyciu gotowanych żółtek i dodaniu dobrego winnego octu.” (Maja Berezowska, Stefania i Tadeusz Przypkowscy, Magdalena Samozwaniec, Łyżka za cholewą a widelec na stole)
link:http://www.kuron.com.pl/przepisy/art861.html
więc chyba jednak to może być majonez. Jak spróbuję to napiszę.A jeśli miałabym wybierać między salmonellą a sosem to już wolę sos na bazie gotowanych a nie surowych żółtek. Zobaczę.Dzięki Hana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|