Autor
|
Wtek: Dieta Japonska vs Zywienie Optymalne (Przeczytany 89848 razy)
|
grizzly
Go
|
Bardzo ciekawi mnie DJ ze wzgledu na to, ze jest ona pozytywnie zweryfikowana.(ludzie zyja ponad 100 lat) W tej chwili zapewnia ona najdłuższe przezycie i dlatego może być najlepsza w strategii Long Life(zdrowe i dlugie zycie), jednak ta dieta mocno odbiega od zasad ZO.
Co o tym myslicie?
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Indywidualne podejscie do sposobu zywienia, ale z chemiczno-fizycznego punktu widzenia boczek i golonko stoi wyzej niz owoce morza.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... jednak ta dieta mocno odbiega od zasad ZO.
Co o tym myslicie?
W jednej i drugiej jedną z głównych zasad jest : nie mieszać paliw . Grizzly ,a Ty?... na jakiej diecie jesteś?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... z chemiczno-fizycznego punktu widzenia boczek i golonko stoi wyzej niz owoce morza.
Ale nie dla Japończyków
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Podstawa żywienia ludzi w Japoni tj ryż z dużą ilością ryb i owoców morza+ warzywa. Tłuszcz jedynie z ryb. Zyją długo, bo nie mieszają paliw. Jednak wartośc biologiczna ryb jest mniejsza. Widac to po ich wzroście. W Polsce też można stosowac ten model z powodzeniem/ elmo może coś o tym napisac/ Zamiast ryżu można jeśc makaron z dużą ilością sera chudego. Wieprzowina i jajka są nie wskazane ze względu na dużą ilośc tłuszczu. Myślę, że u nas łatwiej i wygodniej jest z wyborem ŻO. Mały wybór ryb, przeważnie mrozone i drogie. Ryż, trzeba wiedziec gdzie można kupowac,ten ze sklepu jest niesmaczny. W japoni jest bardzo duży wybór ryb i bardzo smaczne.....Ale w Polsce? Może elmo coś więcej napisze, ma doświadczenie. Kiedyś też się zastanawiałam co je na śniadanie.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie ma żadnej różnicy w proporcji między tymi dietami 1:3,5:0,5 - jedynie czeski błąd - B:T:W i B:W:T i wszystko... W "sklepie" jest dokładnie DJ omówiona przy "Żywieniu Optymalnym wyd. OSBO. PS Atkins od DO też się niczym nie różni dla "fachowców" w proporcji B:T:W -1:3,5:0,5, bo nie rozróżniają % energii od masy wyrażonej w g (gramy).
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moje jedzenie nie jest urozmaicone i wygląda mniej więcej tak: Głównie to dorsz ,morszczuk,próbowałam też innych ryb w przeciągu tych paru lat ,ale żadne mi tak nie smakowały jak dorsz, jak mam ochotę ,to pierś z kurczaka. Ja wszystko gotuję lub duszę. Węgle to : ryż ,kukurydza.Ostatnio "napadło" mnie na kalafiora,bo robię go mężowi i dzieciom(tylko z tą różnicą ,ze dzieciom i mężowi polewam go roztopionym masłem, a ja jem bez masła). Chleba ,makaronów ,generalnie mącznych od kilku lat nie jadam,to samo z cukrami prostymi (zero) Czasem się skuszę na salami lub kindziuka lub jakąś inną kiełbasę (ale musi być sucha-skoncentrowana) i najlepsza jest niestety ta droższa ... Jedno jest pewne ;jak sie wybiera ten model żywienia z przewagą białka ,to nie można za nic w świecie (jak chce się dobrze funkcjonować) jadać tłuste potrawy. Przekonałam sie o tym nie raz i nie dopuszczam do tego ,aby moje pożywienie było z przewagą tłuszczu nad białkiem.Już nie kombinuję Ani mi w głowie Piję tylko wodę. Jest dobrze i lepiej nie chcę Oczywiście te wszystkie kiełbasy ,które wymieniłam ,to jadam ,tak dla smaku (to nie podstawa mojego żywienia). Najważniejsze NIE MIESZAĆ PALIW
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Elmo , zapewniam Cie ,że lepiej mieć "pod butem" silnik rakietowy /wodór/ niz weglowy /lokomotywa/- ale to kwestia szybkości jazdy .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie ważne czy szybko czy powoli sie jedzie ,ważne żeby jak najdalej . Nie ważne czy to będzie DO czy DJ ważne,żeby sie dobrze czuć,czuć zdrowo i być zdrowym.Ja sie czuje dobrze na DJ,nic mi póki co nie jest.Nie będę tego zmieniała Najgorsze co może być dla człowieka, to "korytko"- ja na nim nie jestem PS.Śmiać mi się jednak chce ,bo kiedy ja zajadam chude ryby ,moja rodzina zajada tłuste omlety
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dla przypomnienia: na Okinawie jadają głównie wywary kolagenowe z wieprzowiny i jakoś tak tłusto jak w DO , ale są tacy, co twierdzą naukowo, że podstawą diety na Okinawie są warzywa i owoce. I to jest bardzo zdrowa dieta, ale nie dla tamtejszych stulatków. Oni wolą się truć do śmierci niezdrowym "świńskim ryjem pieczonym na głębokim tłuszczu"!
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Jednak wartośc biologiczna ryb jest mniejsza. Widac to po ich wzroście A czy wzrostu Japończyków nie deteterminuje specyfika rasowa (predyspozycje genetyczne) ? Tomek
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
specyfika rasowa (predyspozycje genetyczne) ? Różnica jest niewielka - ot taka jak między Pan troglodytes (wyjściówka dla rasy białej), a Pongo pygmaeus (wyjściówka dla rasy żółtej) - jak twierdzą niektórzy Średnia wzrostu w Europie jakieś 500lat temu wynosiła coś koło 1,5 m... Znam takich , co twierdzą, że wysocy pochodzą z domieszki Elfów leśnych - szczepu już wymarłego
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dla przypomnienia: na Okinawie jadają głównie wywary kolagenowe z wieprzowiny ....
No właśnie ,przypomniały mi się te wywary kolagenowe ,które popijam sobie co jakiś czas Mieszkańcy Okinawy są faktycznie ciekawym ludem, tak jak mieszkańcy niektórych rejonów Gruzji.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Nie ma żadnej różnicy w proporcji między tymi dietami …….
Serdecznie pozdrawiam Admina. Nie bede ukrywal, ze jestem zaskoczony „ Nie ma żadnej różnicy w proporcji między tymi dietami….”. To wydaje się nieprawdopodobne. Po prostu nie mam innego wyjscia, jak przeczytac i sprawdzic. Mam nadzieje, ze rozwieja się moje wątpliwości. Tak na „goraco” to jednak DJ przypomina tzw. „diete srodziemnomorska” i wlasnie te proporcje B:W:T sa zupełnie inne. Może to po prostu gra slow (opis DJ w książce "Żywieniu Optymalnym wyd. OSBO. opisuje diete japonska-wersja-JK, ale jest ona inna od tej o jakiej ja pisze, a pisze o diecie japońskiej tzw. Okinawskiej,, Dieta Okinawska(Japonska) była badana przez pragmatycznych uczonych amerykańskich przez 25 lat. Trudno odmowic obiektywizmu temu projektowi, zwazywszy "historyczne niesmaczności” z czasow ostatniej wojny. Po prostu Amerykanie nie uwielbiaja Japończyków i w takim stanie ich obiektywizm jest „zweryfikowany”. Amerykanie badając przez 25 lat DJ, nie byli nastawieni na „przykadzanie” Japończykom. Jestem bardzo ciekawy czy o tej samej diecie pisze Pan Dr. J.K.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Jednak warto�c biologiczna ryb jest mniejsza. Widac to po ich wzro�cie A czy wzrostu Japo�czyk�w nie deteterminuje specyfika rasowa (predyspozycje genetyczne) ? Tomek Geny genami, ale wystarczy przyjzec się Wietnamczykom, albo Chińczykom. Wcześniej była tam bieda więc jedli tylko ryż z warzywami nie dlarego że tak lub lubieli, tylko nie mieli innego wyjścia. Obecnemu pokoleniu powodzi się znacznie lepiej niż sprzed 20 lat. Stac ich na " lepsze jedzenie ".Młodzież tam jest znacznie wyższ od swoich rodziców, ale też występują tam takie same choroby jak u nas, bo uwielbiają wieprzowinę z ryżem. Najdroższe są podroby i tłuszcz zwieżęcy.Niewiem dlaczego nie przepadają za rybami.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
No na pewno od diety japońskiej skośnych oczu nie dostanę A czy to ,ze jesteśmy ;niscy,wysocy ,biali ,żółci ,czarni,skośnoocy nie zależy czasem od stref klimatycznych? Tzn. jeśli spojrzeć na początki.Bo wiadomo ,ze jak bym pojechała teraz do Japonii teraz ,to nie stanę sie skośnooka ani jakbym wyjechała do Kenii to, moje włosy nie staną się bardzo gęste i kręcone ,a ja czarna (skóra) itd .itp......
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dzięki za pozdrowienia - wzajemnie Dieta Okinawska(Japonska) była badana przez pragmatycznych ... Nie mam pojęcia o jakiej diecie piszą "pragmatczni..." ponieważ nie podają parametrów opisywanej diety, a więc opisują nie wiedząc, co opisują. Jestem bardzo ciekawy czy o tej samej diecie pisze Pan Dr. J.K. Tego nie wiem z powodów podanych j/w. ale w nomenklaturze JK "dieta japońska" - to dieta o następujących parametrach: proporcja B:T:W w g - 1:0,5:3- i więcej w zależności od aktywności fizycznej. W przypadku klasycznym -Japończyków oparta na rybie i ryżu, w przypadku propozycji dla Polski - oparta na twarogu i ... Posłuchaj sobie tego: http://dr-kwasniewski.pl/sklep/product_info.php?products_id=60 - należy pobrać "Dieta japońska" - jeśli masz ochotę.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Skoro "padła" już moja teoria co do wpływu genów na wzrost członków danej populacji, to w takim razie jak wytłumaczyć Masajów ? Ponoć nieźle się odżywiają, tak więc na co im ten niewygodny dla kręgosłupa wzrost ? Być może lepiej wtedy dostrzegają lwy wciąż zagrażające ich zwierzętom hodowlanym ? Obserwuję Azjatów, np. będąc w Krakowie. Wszyscy są niesamowicie szczupli i niezwykle niscy. Nie są tą cząstkowe różnice - są uderzające. No to w końcu ki czort ? A może jednak charakterystyka genetyczna ?
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|