Autor
|
Wtek: Dieta Japonska vs Zywienie Optymalne (Przeczytany 89762 razy)
|
toan
Go
|
w wyniku 40-letnich badan naukowych i obserwacji... stwierdzam jednoznacznie, że podstawą dodatków do Diety Optymalnej są warzywa: kapusta, papryka, rzodkiewka, sałata, ogórek ogrodowy, małosolny i kiszony, pomidor, papryka, pieczarki, koperek, bób, sałata,nać pietruszki... a także owoce: śliwki węgierki, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, jabłka, agrest, porzeczki... z "nasion": orzechy włoskie i laskowe, migdały, nerkowiec, mak... . A wszystko można zestawiać dowolnie z zachowaniem proporcji BTW i indywidualnego zapotrzebowania i swoistych upodobań A badania "naukowe" między bajki się chowa, bo liczy się wyłącznie efekt zdrowotny
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
A mnie to wygląda na normalną piramide tylko z napisem "Okinawska" w linkach podanych przez Tomka opisywano że podstawą jest zupełnie co innego W linkach podanych i w wielu innych pisze wlasnie to co jest w "PIRAMIDZIE" Po prostu trzeba wszystko przeczytac, a jak sie nie zna angielskiego to moze sasiad "kononowicz" pomoze. Po prostu zanim napiszesz przeczytaj dokladnie !!!! Nie rob z Siebie "owieczki" a z Admina "taliba"
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
grizzly ,spokojnie Nikt tu nie jest "owieczką" ani "talibem" .Jest tylko jeden Ajatollah -i to jesteś Ty
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nikt tu nie... broni stosowania i propagowania dowolnego żywienia. Jeśli komuś służy "naukowa dieta okinawska" przedstawina w piramidzie - wolna wola . Jednakże stolatkowie z Okinawy chyba uśmieją się z takiej propozycji, bo lepiej od "naukowców" wiedzą, co jedzą?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Nikt tu nie broni stosowania i propagowania dowolnego żywienia. Jeśli komuś służy "naukowa dieta okinawska" przedstawina w piramidzie - wolna wola . Jednakże stolatkowie z Okinawy chyba uśmieją się z takiej propozycji, bo lepiej od "naukowców" wiedzą, co jedzą? Witaj toan Tak sie sklada, ze mam kilka wywiadow(filmowe i skrypty) z tymi "Dlugozyjacymi Japonczykami" i oni osobiscie potwierdzaja to co jest w "Piramidzie"( Odp: Dieta Japonska vs Zywienie Optymalne « Odpowiedz #54 : Dzisiaj o 01:33:39 AM ») i zgadzam sie z Toba w 100%, ze oni NAJLEPIEJ wiedza co jedza.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Wydaje mi się, że stosować dietę japońską byłoby w naszym kraju niezwykle ciężko. To za sprawą bardzo drogich ryb, bardzo nieświeżych ryb i głównie juz przetworzonych. Po drugie, wszystkie chude przetwory zawierające białko zwierzęce, są fatalnie zaprawione chemią, co wcześniej czy później musi zepsuć pozytywny obraz skuteczności "japońszczyzny". Jest drogo, bardzo syntetycznie i nienaturalnie dla obszaru ,gdzie żyjemy. Można próbować, tylko chyba lepiej wybrać tłuszcz. Skuteczniej, szybciej, mniej środków chemicznych. Żywiąc się rybami należy mieć na względzie tabele obrazujące ilościowe "zaprawienie" ryb rtęcią, która obecna jest już we wszystkich akwenach morskich. Człowiek spożywający duże ilości ryb po prostu zatruwa się rtęcią. Niewygodny to fakt dla zwolenników japońskiej diety - całkiem chyba zacnej.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Grizzly ,a Ty jesteś na "diecie okinawskiej"?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Grizzly ,a Ty jesteś na "diecie okinawskiej"?
Jestem na Diecie "Long Life"(zdrowego i dlugiego zycia), elmo Aby opisac maksymalnie najprosciej, jest to "hybryda" zawierajaca elementy Diety Japonskiej, Diety Niskoweglowodanowej. Dieta ta opiera sie na nowoczesnej(najnowszej), wiedzy z dziedziny Biochemii i Fizjologi: komorki, rowniez tfffu " genetyki"( co za paskudne slowo, tfffu ale trudno ) Wlasciwie, nie wiem czy powinienem o tym pisac, nie mam najmniejszego zamiaru "rozprawiac" o roznicach w ZO i DLL(Diecie Long Life). Wole pisac o tym co laczy, a nie o tym co dzieli, te dwa modele diety(ZO i DLL) Ale zapewniam, ze jest bardzo duzo cech wspolnych. To co jest najwazniejsza cecha DLL(Diety Long Life) to to ze ona DZIALA i jest "praktycznie zweryfikowana". Po prostu na calym swiecie zyje tysiace ludzi, ktorzy stosuja DLL z WIDOCZNYM efektem DLUGOWIECZNOSCI. Co do istotnych cech to "Diabel" jak zwykle siedzi w szczegolach
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dzięki za odpowiedź grizzly. Mam jeszcze jedno pytanko w związku z DLL. Czym głównie się żywisz? Jakie pokarmy dominują w Twojej diecie?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dieta ta opiera sie na nowoczesnej(najnowszej), wiedzy z dziedziny Biochemii i Fizjologi: komorki, rowniez tfffu " genetyki"( co za paskudne slowo, tfffu ale trudno ) Więc mam rozumiesz ,ze dieta ta wpływa na Twój genom? PS.Jeśli chcesz zmodyfikować swój kod genetyczny ,gorąco polecam metale ciężkie w dużych ilościach ,takich jak; kobalt ,ołów ,uran itd. Ale Japończykiem się raczej od tego nie staniesz. Stanowisz najlepszy przykład jak nauka działa w służbie talibów.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
[ W linkach podanych i w wielu innych pisze wlasnie to co jest w "PIRAMIDZIE" Po prostu trzeba wszystko przeczytac, a jak sie nie zna angielskiego to moze sasiad "kononowicz" pomoze. Are You quite sure ??;P
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
oni osobiscie potwierdzaja to co jest w "Piramidzie A co mi tam - ja też potwierdzić mogę, to co jest w piramidzie, a do tego dodam, że najzdrowsze są owoce i warzywa . A i jeszcze, że cholesterol jest bardzo szkodliwy, a tłuszcze i jajka zabójcze, mięso to niejadalne paskudztwo, więc najlepiej to być wege albo fructo... do starości (oby stuletniej ) .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
oni osobiscie potwierdzaja to co jest w "Piramidzie A co mi tam - ja też potwierdzić mogę, to co jest w piramidzie, a do tego dodam, że najzdrowsze są owoce i warzywa . A i jeszcze, że cholesterol jest bardzo szkodliwy, a tłuszcze i jajka zabójcze, mięso to niejadalne paskudztwo, więc najlepiej to być wege albo fructo... do starości (oby stuletniej ) . A potem jeszcze "pogrzebać" w genach i do 150-tki się dociągnie
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Wydaje mi się, a w zasadzie wiem, że dieta japońska to określone proporcje BTW i z jakich produktów się tę proporcję uzyska jest sprawą indywidualną. Można z ryżu, glonów i ryb, ale i z twarogu z jajcami, chleba, kartofli, dżemu lub coca-coli . Jak komu pasuje
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"pogrzebać" w genach i do 150-tki się dociągnie TAK, bez tego ani rusz. Geny to podstawa dzisiejszej "nauki"
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
..W linkach podanych i w wielu innych pisze wlasnie to co jest w "PIRAMIDZIE" Po prostu trzeba wszystko przeczytac, a jak sie nie zna angielskiego to moze sasiad "kononowicz" pomoze. Are You quite sure ??;P Po prostu, gdybys sam przeczytal informacje podane w linkach wstawionych przez toana, to wiedzal bys, ze tak wlasnie wyglada "Piramida Okinawska". Pisze w tych linkach o tym jak "byk", wystarczy tylko przeczytac. Ty zas, na poparcie swoich slow cytuje: A mnie to wygląda na normalną piramide tylko z napisem "Okinawska" ... zamiast przeczytac i wypowiedziec swoja opinie, na podstawie wlasnego " PRZECZYTANIA LINKOW" bez wkladu odrobiny wysilku z twojej strony, jak "owieczka" papugujesz opinie toana i piszesz: w linkach podanych przez Tomka opisywano że podstawą jest zupełnie co innego A fakty sa takie, ze wlasnie w linkach, jest wyraznie i doslownie opisane to co jest zawarte w "Piramidzie Okinawskiej" Nie wspomn rowniez o innych licznych materialach dostepnych przez Google w jezyku angielskim i japonskim. Co do twejej znajomosci jezykow to zdanie "a jak sie nie zna angielskiego to moze sasiad "kononowicz" pomoze." jest w trybie warunkowym. Calkiem prawdopodobne, ze ten jezyk znasz doskonale. Dodatkowo nikt nie twierdzi ze Okinawczycy nie jedza swin, a i owszem jedza, ale swinia nie jest podstawa "Piramidy Okinawskiej"Jesli jestes tego pewien , ze piramida, ktora podalem w poscie: "Odp: Dieta Japonska vs Zywienie Optymalne « Odpowiedz #54 : Dzisiaj o 01:33:39 AM »" jest "zafalszowana" to proponuje zaklad o 10.000 US$., o to, ze to ty, nie masz racji.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Zakłady są niemoralne, bo jeden z zakładających się - to głupiec , a drugi - to oszust .
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
to proponuje zaklad o 10.000 US$., o to, ze to ty, nie masz racji. Very Happy Very Happy Very Happy http://www.wonder-okinawa.jp/026/e/pork.htmlzaklad stoi podać numer konta na priva? PS wyszukiwarka na dr-kwasniewski nie boli. temat juz byl tu mielony kilkukrotnie...
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
zaklad stoi... No to macie problem, bo Szymon myśli o diecie stulatków z Okinawy opartej na wieprzowinie, a grizzly o "Okinawa Diet" opracowanej i opatentowanej przez "naukowców" amerykańskich opartej na warzywach i owocach - http://okinawaprogram.com Mogę być niezależnym sędzią w Waszym zakładzie, jednak proponuję, aby 3/4 (75%) kwoty zakładu przypadła sędziemu - za trafne rozstrzygnięcie Proponuję też zwiększyć kwotę zakładu o dwa zera.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|