forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 22:41:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Obrobka termiczna i inna pokarmów
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Obrobka termiczna i inna pokarmów  (Przeczytany 114863 razy)
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26739


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #60 : 2019-11-02, 15:03:09 »

Z wapniem jest prosta sprawa im bardziej brakuje tym lepiej się wchłania, im większy nadmiar, tym więcej przelatuje, ale to w podręcznikach piszą, a kto dziś podręczniki czyta... Wink  Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #61 : 2019-11-02, 15:06:43 »

Nie jest tak z wszystkimi minerałami i witaminami... Rolling Eyes
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26739


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #62 : 2019-11-02, 15:19:16 »

Niestety nie, dlatego niektórymi "nadmiarami" można się zatruć, ale to farmakolodzy doskonale wiedzą, co polecać bez ograniczeń, a co na receptę... Wink
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #63 : 2019-11-02, 15:30:17 »

Z wapniem jest prosta sprawa im bardziej brakuje tym lepiej się wchłania

To by tłumaczyło powinowactwo alkoholików do alkoholu, cukrzyków do cukru, a wapniaków do wapnia.
/
(Bo racjonalne argumenty są w necie, nie jest to takie chop siup bo ociera się o proporcje metali w organizmie, równowagę kwasowo zasadową i takie tam.)

 Mr. Green Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26739


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #64 : 2019-11-02, 16:07:07 »

A jak "racjonalne argumenty z netu" - to nie mam nic do dodania!  Laughing
No może tylko dla spokojności sumienia dodam szereg Hofmeistra: Cl>Br>NO3>SO4>PO4>K>Na>Ca>Mg - ale wyjaśniać nie będę, bo dziubek wskazuje jasno!
I jeszcze tak na wszelki wypadek za "Fizjologia zwierząt" Krzymowskiego W-wa 1973 s. 230 cyt. "Wapń wchłaniany jest w całym jelicie , lecz najwięcej w dwunastnicy (mój dopisek - wapń z chlorku wapnia po wyjściu z żołądka się najłatwiej wchłania). I teraz najważniejsze: "Podczas wchłaniania Ca++ może być magazynowany w ścianie jelita". Czy jasne, czy dalej wyjaśniać? Rolling Eyes
Na wszelki wypadek dopiszę, abym się nie męczył już później: im więcej wapnia w ścianie jelita, tym mniej się go wchłania ze światła jelita do krwi. Dlatego nie ma szans u zdrowej osoby na hiperkalcemię nawet przy znacznym przedawkowaniu wapnia w pożywieniu. I tyle.  Cool
Zapisane

Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4136


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #65 : 2019-11-02, 18:32:03 »


(Bo racjonalne argumenty są w necie, nie jest to takie chop siup bo ociera się o proporcje metali w organizmie, równowagę kwasowo zasadową i takie tam.)

Jezeli dobrze rozumiem ten wpis, to masz niezłe jazdy.  Shocked
Mierz siły na zamiary, z całym szacunkiem, ale trochę nie ta liga. To coś jakby małysz chciał boksować z tysonem.  Confused Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #66 : 2019-11-02, 18:42:54 »

A jak "racjonalne argumenty z netu" - to nie mam nic do dodania!  Laughing

Ja tak z ciekawości, jakie są aktualne trendy w tłumaczeniu, że za dużo nie może być za dużo,
nie żeby się wdawać w jakiś konflikt polemiczny, ważne by większość była zadowolona,
https://www.youtube.com/watch?v=4DzcOCyHDqc

Mr. Green Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26739


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #67 : 2019-11-02, 18:51:46 »

 Laughing
Spokojnie, jak się nie suplementuje sztucznie wapnia powyżej 4-5g/D, to nic złego z samej paszy się stać nie może. Wink
Jak się nie suplementuje sztucznie kalcytriolem - to też nic strasznego się nie dzieje. W dwunastnicy wapń wchłania się przez białko wiążące stymulowane właśnie aktywną formą wit. D3, a w jelitach wapń głównie wchłania się przez osmozę.  Cool
Ale na co dzień, a czasem nawet nigdy w życiu przecież tego wiedzieć nie trzeba.
Dawno temu wapń był ważny tylko u osobników rosnących i tak mogłoby pozostać, ale niektórzy lubią zarabiać na hiperkalcemii a inni na "osteoporozie" i nie tylko, i ja to rozumiem, wcale mi to nie wadzi. Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #68 : 2019-11-02, 19:35:13 »

A jak "racjonalne argumenty z netu" - to nie mam nic do dodania!  Laughing

Ja tak z ciekawości, jakie są aktualne trendy w tłumaczeniu, że za dużo nie może być za dużo,
nie żeby się wdawać w jakiś konflikt polemiczny, ważne by większość była zadowolona,
https://www.youtube.com/watch?v=4DzcOCyHDqc

Mr. Green Wink

 Laughing
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #69 : 2019-11-02, 20:16:52 »

/
https://img18.dmty.pl//uploads/201908/1565540510_p4fksu_600.jpg


Płaskość to zwycięstwo powierzchni nad objętością.
 Shocked Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #70 : 2019-11-02, 20:29:47 »

Taka logika, jak miażdżyca od jedzenia cholesterolu... Cool
Zapisane

RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18138


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #71 : 2019-11-02, 20:40:25 »

Płaskość to zwycięstwo powierzchni nad objętością.
 Shocked Wink
" border="0
 Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #72 : 2019-11-02, 20:41:14 »

Obecnie obowiązuje logika odwrotna ... co jeść, żeby nie mieć. (5 posiłków zbilansowanych z zapasem + suple + leki odpowiednie do wieku)

Może kiedyś powróci logika wprost ... czego nie jeść, żeby nie mieć. (nic głupiego)

Mr. Green Wink



Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #73 : 2019-11-02, 20:42:17 »

Dlatego nie ryzykowałem z masą, a zostałem przy objętości.
 Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #74 : 2019-11-02, 20:47:04 »

Obecnie obowiązuje logika odwrotna ... co jeść, żeby nie mieć. (5 posiłków zbilansowanych z zapasem + suple + leki odpowiednie do wieku)

Może kiedyś powróci logika wprost ... czego nie jeść, żeby nie mieć. (nic głupiego)

 Mr. Green Wink



Nie jeść margaryny... https://sztosowe.pl/20-pokarmow-ktore-powoli-cie-zabijaja/7/

Nie używać oleju roślinnego rafinowanego... https://sztosowe.pl/20-pokarmow-ktore-powoli-cie-zabijaja/6/
Zapisane

RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18138


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #75 : 2019-11-02, 20:48:19 »

Dlatego nie ryzykowałem z masą, a zostałem przy objętości.
 Cool
Kto nie ryzykuje ten... Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #76 : 2019-11-02, 20:56:32 »

Kto nie ryzykuje ten... Cool
Cytuj

... ten sam w nie nie wpada.
 Cool
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Re: Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #77 : 2019-11-03, 12:28:01 »

Ups! Muszę dopisać.
Nadmiar soli w podanej ilości spowoduje odwodnienie, czyli ciężkie rozwolnienie i nic więcej, co też psuje koncepcję przyczyn nadciśnienia, ale na to też nic nie poradzę.  Wink
Ilość kwasu solnego w żołądku zupełnie nie zależy od ilości spożytej soli, chlor zaś aktywuje amylazę, 90% nadmiaru chloru wydalają nerki, reszta przez skórę, ale ta "reszta" może gwałtownie wzrosnąć zależnie od stopnia pocenia się.
I jeszcze dodam tak z ciekawostek za Szczygłem, że litr wody jest wiązany przez 8g sodu, co też nie oznacza, że przeciętny człowiek powinien mieć 12,5l krwi, co mogłoby wynikać z ilości sodu we krwi u przeciętnej ludzkiej konfiguracji osobliwej, ale na tej podstawie można sobie obliczyć ile maksymalnie wećpać soli, aby luźny stolec na pewno nie wystąpił. Wink
Jest taka ksiazka jakiegos dochtora The Salt Fix, gdzie on wlasnie opisuje, ze sol+nadcisnienie to mit i nic wiecej, a nawet przytacza badania, gdzie zwiekszenie spozycia soli jednej z grup popusulo planowane wyniki badania, bo zamiast skoczyc nadcisnienie to spadlo Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26739


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #78 : 2019-11-03, 13:21:21 »

Tak to jest właśnie jak się niewłaściwie wnioskuje.  Cool
Wysokie ciśnienie i wysokie spożycie soli mają wspólną przyczynę. Dokładny opis zależności między spożyciem soli, a nadciśnieniem opisał Doktor w "Jak nie chorować?" - książki zupełnie nieznanej szerszemu gremium.
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Re: Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #79 : 2019-11-03, 17:26:08 »

A jak "racjonalne argumenty z netu" - to nie mam nic do dodania!  Laughing
No może tylko dla spokojności sumienia dodam szereg Hofmeistra: Cl>Br>NO3>SO4>PO4>K>Na>Ca>Mg - ale wyjaśniać nie będę, bo dziubek wskazuje jasno!
I jeszcze tak na wszelki wypadek za "Fizjologia zwierząt" Krzymowskiego W-wa 1973 s. 230 cyt. "Wapń wchłaniany jest w całym jelicie , lecz najwięcej w dwunastnicy (mój dopisek - wapń z chlorku wapnia po wyjściu z żołądka się najłatwiej wchłania). I teraz najważniejsze: "Podczas wchłaniania Ca++ może być magazynowany w ścianie jelita". Czy jasne, czy dalej wyjaśniać? Rolling Eyes
Na wszelki wypadek dopiszę, abym się nie męczył już później: im więcej wapnia w ścianie jelita, tym mniej się go wchłania ze światła jelita do krwi. Dlatego nie ma szans u zdrowej osoby na hiperkalcemię nawet przy znacznym przedawkowaniu wapnia w pożywieniu. I tyle.  Cool

Czyli generalnie nie da sie przedawkowac wapnia o ile sie nie suplementuje? Teraz wapn to taki chlopiec do bicia sie zrobil, zauwazylem po literaturze smieciowo-naukowej Wink Nie nadazam z przerobem tego smiecia  Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: 1 2 3 [4] 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 19 zapytaniami.