forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 18:08:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669767 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Obrobka termiczna i inna pokarmów
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Obrobka termiczna i inna pokarmów  (Przeczytany 114993 razy)
Radzio
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #20 : 2013-12-22, 18:44:54 »

I co Pawle- można? I co Pawle- da się?

Anakin łamiesz konwenanse. Kosmici Cię wspierają. Cool
Zapisane
Paweł
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #21 : 2013-12-22, 18:45:51 »

Sprytnie, ograniczyłeś rozmówców do jednej osoby. Smile Będzie Ci ciężko z tym. Very Happy

Ups.. Sorry...
Zapraszam więc do rozmowy wszystkich chętnych  Very Happy
Aaaa, ok, a po co mi ta wiedza?
Przestanę obrabiać mięso?
Kiedy będę wiedział co robią te substancje, przestanie mi smakować obrobione?
A Tobie?

Po co mi ta wiedza? Smile A po co Tobie wiedza o ŻO? Smile Przypuszczam, że zdobycie wiedzy na ten temat jest dla Ciebie korzyścią Smile Dla mnie wiedza to korzyść. Tobie wystarczy w takim zakresie, ja chcę wiedzieć więcej Smile Każdy ma własne cele i motywacje Smile

Dzięki anakin - zapoznam się jutro

Już stopuję Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #22 : 2013-12-22, 18:46:42 »

A bez tego jeszcze bardziej. Wink Laughing
Proszę cię, ustój- miły mamy wieczór. Very Happy
No dobra, czasem chce mi się surowego.
To jem tatar czy metkę, albo którą szynkę półprzeźroczystą Very Happy
Ale to 1:10 może...
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #23 : 2013-12-22, 18:50:06 »

A bez tego jeszcze bardziej. Wink Laughing
Proszę cię, ustój- miły mamy wieczór. Very Happy
No dobra, czasem chce mi się surowego.
To jem tatar czy metkę, albo którą szynkę półprzeźroczystą Very Happy
Ale to 1:10 może...

Zdecydowanie się wypiąłem, wal silnoręki. Very Happy
Pierwsze zdanie było skierowane do Pawła. Laughing
Za to drugie... drugiego klapa mogę nie ustać. Wink Laughing Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #24 : 2013-12-22, 18:57:49 »

Sprytnie, ograniczyłeś rozmówców do jednej osoby. Smile Będzie Ci ciężko z tym. Very Happy

Ups.. Sorry...
Zapraszam więc do rozmowy wszystkich chętnych  Very Happy
Aaaa, ok, a po co mi ta wiedza?
Przestanę obrabiać mięso?
Kiedy będę wiedział co robią te substancje, przestanie mi smakować obrobione?
A Tobie?

Po co mi ta wiedza? Smile A po co Tobie wiedza o ŻO? Smile Przypuszczam, że zdobycie wiedzy na ten temat jest dla Ciebie korzyścią Smile Dla mnie wiedza to korzyść. Tobie wystarczy w takim zakresie, ja chcę wiedzieć więcej Smile Każdy ma własne cele i motywacje Smile

Dzięki anakin - zapoznam się jutro

Już stopuję Smile
Nie odpowiedziałeś na pytanie Very Happy
Przestanie Ci smakować obrobione?
Czy nauczysz się obrabiać bez nitrozoamin Laughing

Pytam nie bez kozery.
Na razie nie masz podstaw nawet, liczysz karagen ze śmietanki i podobne głupoty.
Zacznij jeść swoje ŻO instynktownie, to podstawa.
Jak myślisz, czemu w przedszkolu nie uczą pierwiastkowania i całek?

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #25 : 2013-12-22, 19:12:08 »

Zapisane

Paweł
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #26 : 2013-12-23, 20:12:59 »

Sprytnie, ograniczyłeś rozmówców do jednej osoby. Smile Będzie Ci ciężko z tym. Very Happy

Ups.. Sorry...
Zapraszam więc do rozmowy wszystkich chętnych  Very Happy
Aaaa, ok, a po co mi ta wiedza?
Przestanę obrabiać mięso?
Kiedy będę wiedział co robią te substancje, przestanie mi smakować obrobione?
A Tobie?

Po co mi ta wiedza? Smile A po co Tobie wiedza o ŻO? Smile Przypuszczam, że zdobycie wiedzy na ten temat jest dla Ciebie korzyścią Smile Dla mnie wiedza to korzyść. Tobie wystarczy w takim zakresie, ja chcę wiedzieć więcej Smile Każdy ma własne cele i motywacje Smile

Dzięki anakin - zapoznam się jutro

Już stopuję Smile
Nie odpowiedziałeś na pytanie Very Happy
Przestanie Ci smakować obrobione?
Czy nauczysz się obrabiać bez nitrozoamin Laughing

Pytam nie bez kozery.
Na razie nie masz podstaw nawet, liczysz karagen ze śmietanki i podobne głupoty.
Zacznij jeść swoje ŻO instynktownie, to podstawa.
Jak myślisz, czemu w przedszkolu nie uczą pierwiastkowania i całek?



Przestanie smakować - nie wiem, może... Smile swego czasu alkohol mi smakował Smile wszystko ewoluuje Smile
Czy nauczę się obrabiać bez nitrozoamin - najpierw chcę się dowiedzieć czy jest sens przejmowania się tymi całymi nitrozoaminami Smile potem (jeśli będzie sens) to poszukam "optymalnych" rozwiązań Smile

Podstawy mam. Karagenu nie liczę, w dużym stopniu jem instynktownie Smile najprościej mówiąc - uznałem, że pora dowiedzieć się więcej i szukam odpowiedzi Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #27 : 2015-09-25, 19:53:51 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #28 : 2019-10-28, 18:19:24 »

Zapisane
Ukko
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #29 : 2019-10-28, 19:48:57 »

Dawno szpiku nie jadłem. Szkoda, że jedyną dostępną dla mnie opcją jest samodzielna zabawa z kością. Od czasu do czasu można.... ale wygodniej jest wyjąc kostkę masła, albo słoik ze śmietaną. Very Happy Poszukam jeszcze pociętych kości, może gdzie będą, wtedy szpik by częściej gościł. Smile
Zapisane
Octaver
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #30 : 2019-10-28, 22:00:58 »

Pocięte kości szpikowe można kupić w Kauflandzie Very Happy Polecam  Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #31 : 2019-10-28, 22:27:00 »

.
rosemary = rozmaryn (tak jak bym wiedział co to jest rozmaryn)

taki "kwiatek" w domu może być ...
http://www.magazyndomowy.pl/warto-uprawiac-rozmaryn-lekarski/

a chodzi o to ...
https://www.marksdailyapple.com/roasted-bone-marrow-with-rosemary-and-garlic/

masło z resztek - pomysłowe.
 Cool
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26761


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #32 : 2019-10-29, 06:07:29 »

Tylko ketofanatyk może się bawić w ten sposób ze szpikiem!  Confused Wink
Cukru by dojadł, to zaraz by mu to oszołomienie przeszło.  Cool
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26761


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #33 : 2019-10-29, 07:52:40 »

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/ser-żółty-ile-dziennie-możesz-go-jeść/ar-AAGBAgF?ocid=spartanntp - przy okazji proszę, ketodietetycy - okazuje się, że ser żółty jest trujący, nie wolno go jeść więcej niż, bo pokręci, sama dr Pieczyńska radzi, aby sięgać po wersję "light", bo inaczej "obciążasz serce i ryzykujesz cukrzycę." Wink  Laughing
A gdzie koronny argument, że "duża zawartość wapnia powoduje do tego miażdżycę", co jest oczywiste, jak się nie zna ani fizjologii wchłaniania w jelitach, ani biochemii. Rolling Eyes
Słowo klucz: mydło wapniowe. Wink
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #34 : 2019-10-29, 22:38:49 »

O proszę ... objawy niedoboru wapnia ...
https://www.youtube.com/watch?v=ScysFhQvbN4

 Shocked
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26761


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #35 : 2019-10-30, 08:30:56 »

Niedobór wapnia?  Shocked
Pierwsze słyszę, aby na słońcu, ryżu i jakimś białku nawet roślinnym mogło coś takiego wystąpić wśród dziko chowanych żółtych!  Confused
Ale "naukowcom" od diety z całą pewnością może wyjść normatywnie, aby mieć zbyt na suplementy.  Laughing
I zapomnieć stereotyp wpajany przez dietetyków, że wapń jest "tylko w mleku", a kto nie pije mlecznych, ten nie żyje, bo mu wapnia brak. Wink
W szkole najlepszym i darmowym suplementem wapnia jest kreda do pisania na tablicy, dlatego niektóre dzieci ją lubią jeść.  Cool
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #36 : 2019-10-30, 09:49:15 »

Porównanie sera żółtego i serc wieprzowych tak by z obu otrzymać 50g białka.
/
Jak 100x za dużo wapnia jest OK, to może 100x za dużo soli tez jest OK, w sumie też jelita nie przyjmą.
 Shocked

https://i.postimg.cc/HLJBs3Zg/pb.png


Teza robocza - produkt spożywczy lepiej by był otrzymany naturalnie bez "ulepszenia" przemysłowego, a mleko to koncentrat rozwojowy dla bardzo młodych ssaków, potem może ten koncentrat bokiem wychodzić.
 Cool  Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26761


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #37 : 2019-10-30, 10:06:11 »

Teza robocza - lepiej nic nie wiedzieć niż wiedzieć źle. Sad
Pies żrący kości wielokrotnie przekracza "normę", a żyje bo kupcia wapniem,  jakby co.
Z ludźmi jest dokładnie tak samo, co psuje koncepcję zatrucia wapniowego na mlecznych, ale ja na to nic nie poradzę. Sad
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26761


WWW
Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #38 : 2019-10-30, 10:46:22 »

Ups! Muszę dopisać.
Nadmiar soli w podanej ilości spowoduje odwodnienie, czyli ciężkie rozwolnienie i nic więcej, co też psuje koncepcję przyczyn nadciśnienia, ale na to też nic nie poradzę.  Wink
Ilość kwasu solnego w żołądku zupełnie nie zależy od ilości spożytej soli, chlor zaś aktywuje amylazę, 90% nadmiaru chloru wydalają nerki, reszta przez skórę, ale ta "reszta" może gwałtownie wzrosnąć zależnie od stopnia pocenia się.
I jeszcze dodam tak z ciekawostek za Szczygłem, że litr wody jest wiązany przez 8g sodu, co też nie oznacza, że przeciętny człowiek powinien mieć 12,5l krwi, co mogłoby wynikać z ilości sodu we krwi u przeciętnej ludzkiej konfiguracji osobliwej, ale na tej podstawie można sobie obliczyć ile maksymalnie wećpać soli, aby luźny stolec na pewno nie wystąpił. Wink
Zapisane

Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4136


Odp: Obrobka termiczna i inna pokarmów
« Odpowiedz #39 : 2019-10-30, 13:58:05 »

Teza robocza - lepiej nic nie wiedzieć niż wiedzieć źle. Sad
Pies żrący kości wielokrotnie przekracza "normę", a żyje bo kupcia wapniem,  jakby co.
Z ludźmi jest dokładnie tak samo, co psuje koncepcję zatrucia wapniowego na mlecznych, ale ja na to nic nie poradzę. Sad

 Very Happy
"lepiej nic nie wiedzieć, niż wiedzieć źle"
Genialne
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 20 zapytaniami.